måndag 12 juli 2010

Riddarhäst

Fortsättningen av semestern går fortfarande i hästens tecken. Lite insnöat nördigt, men ändå ganska roligt.

I förmiddags var det dags för en lektion för en ridlärare som har smeknamnet "Sitshitler". Men idag förtjänade hon inte smeknamnet. Det blev mest lite finslipning inför tävlingen på onsdag. Xipo skötte sig bra, men det var egentligen alldeles för varmt att rida redan på förmiddagen.

Eftermiddagen ägnades först åt att beskåda cyklar till Kajsa innan vi fortsatte till riddarspelen i Hova, vilket antagligen är de näst största i Sverige efter medeltidsveckan i Visby. Oerhört intressant att se olika tävlingar inklusive tornerspel. Mina slutsatser om vad som krävs av en bra riddarhäst är att den måste vara explosiv och ända kunna stå still och vänta lugnt när det behövs. Sen måste den kunna springa rakt fram (och då menar jag rakt) även om det finns distraherande publik, hinder eller andra hästar som kantar ridvägen. Däremot verkar det helt ointressant om hästen går i "rätt form".
Vad jag har lyckats lista ut så kom de flesta av riddarna vi såg från St Nicolai Riddare, inklusive kvällens vinnare Riddaren av Amneholm. Fast jag tyckte han red lite mesigt, det fanns de som satsade på mer fart, som publikens val Hertiginnan. Och speakern sa att alla riddarna red i sporrsträck, men då hade nog det ordet en annan innebörd på medeltiden....

2 kommentarer:

kontakt sa...

Tornerspel till häst låter farligt. Ridning är öht en av de farligaste sporter man kan syssla med, brukar kampsportarna säga... det gäller dödsfall och ryggmärgsskador, kan jag tänka.

Ulrik sa...

Tornerspel på riktigt är inte som man tänker sig från filmens värld. Man stöter inte varandra ur sadeln utan man har lansar som deformeras om man träffar "rätt", den vars lans splittras vinner, så man kan få oavgjort.

När det gäller faran med ridning så är skadefrekvensen inte så hög, men när det väl går illa (= man behöver sjukvård) så går det riktigt illa...

Skicka en kommentar