torsdag 22 juli 2010

Danmark

Om man sover över i Elmshorn så är det inte en speciellt stor omväg att besöka det tyska statsstuteriet för Holsteinerhästar (uppfödare av vad som kanske kan anses som världens bästa hopphästar), det ligger bara knappt två kilometer från de centrala gågatorna. Speciellt inte om stallkompisen Markus önskade att vi skulle leta upp en keps åt honom eftersom han har ett nytt holsteinersto. Nu hade vi som vanligt inte nån bra turistkarma så stuteriet hade semesterstängt denna veckan och var i princip helt öde, det verkade inte stå några hästar alls i stallarna.
Något nedslagna så shoppade vi tysk kvalitetschoklad och vin istället på en lokal stormarknad. Vi handlade faktiskt vin för mer pengar än choklad, knappt... Så här efteråt borde man kanske köpt med sig lite tysk kvalitetsöl också, varför inte Jever? Men det är lätt att vara efterklok, vi är ju som sagt var inte så vana tysklandsturister.

Vi fortsatte med bilen norrut längs det platta landskapet i en del av Tyskland som snarare kändes som en blandning mellan Tyskland och Danmark. Kanske inte så konstigt då gränsen varit rätt flytande genom århundradena. Inte minst intensifieringen av rondeller visade på att vi närmade oss Danmark. Ett kort stopp vi gränsen där vi shoppade lite, dock inte öl hör heller trots att alla andra verkade göra det. Myten om att svenskar åker till Danmark, danskar till Tyskland och tyskar till Polen eller Tjeckien för att köpa öl är nog ingen myt.

Södra delen av Jylland är lika platt som Holland. För att använda Kajsas beskrivning "det är så platt att korna syns som siluetter mot horisonten". Inte så konstigt eftersom denna delen av Jylland ligger under havsytans nivå det med. Längs kusten utanför Ribe skyddas landet av höga vallar och kammarslussen slussar faktiskt båtarna ner från havet in i kanalen. För övrigt är Ribe nästan lika pittoreskt (läs turistigt) som Monschau, fast med fler barnfamiljer och förre pensionärer. Goda våfflor med glass fanns dock efter klockan arton, liksom kvällsöppna affärer...

Resten avresan hem var rätt händelselös. Vi kan bara tipsa om att det är billigare och enklare att köpa biljetter till bron över Stora Bält och färjan Helsingör-Helsingborg var för sig, speciellt om man utnyttjar sin Volvokortsrabatt på färjan. Natten spenderade vi på Gasthof Ekedahl.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar