onsdag 27 oktober 2010

Kallt eller varmt?

Idag var det inte alls lika kallt som igår, eller i måndags heller för den delen. Och det märktes på Xipo. Han var inte alls lika laddad som tidigare i veckan. Att det skulle kunna bero på träningsvärk efter de träningspassen tror vi inte ett ögonblick på.
Att inte vara lika laddad har både sina för- och nackdelar. Nackdelen är främst att det blir väldigt mycket häst att rida. I skritt och trav går det an, men det blir i princip stört omöjligt att få en lugn och samlad galopp. Tänk snarare en ångvält med turbo. Fördelen är att om man ser till att hästen först är riktigt uppvärmd och lösgjord och sen samlar honom för att fatta trav så kanaliseras överskottsenergin så att man får en häst som går i passage istället. Hade jag inte ridit passage på de utbildade hästarna i Portugal hade jag nog inte vetat vad som hände. Typiskt nog var jag såklart ensam i ridhuset när det skedde.
Igår var jag absolut inte ensam och då var det snarast att öva på att köra slalom mellan alla ekipage när vi galopperade. Nån passage såg vi inte röken av. Idag var det betydligt tommare, men så hade vi inte samma glöd heller då det var nio grader varmt.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar