måndag 19 oktober 2009

Hästtänder

Idag var Xipo hos tandläkaren, eller rättare sagt så var tandteknikern och hälsade på i vårt stall och kontrollerade tänderna på fyra hästar, men Xipo var först ut.

Hon blev kanske lite förskräckt för Xipo var ju sedvanligt otålig när vi väntade och så la jag på ett stalltäcke så att han skulle ha det varmt medan det skulle grejas. Och eftersom det kittlas när man ska knäppa remmarna under magen så försöker han ju nafsa efter en...
Men som vanligt skötte Xipo sig exemplariskt när det blir allvar och husse inte har något tålamod med fjanterier i hanteringen. Hon till och med skrev "mkt snäll" i journalen.

Hur var det med tänderna då? Tja, sådär. Xipo hade fina tandrader och inga tendenser till över- eller underbett. Men han hade fått en del skarpa kanter på kindtänderna som hade gett upphov till sår i kinderna, så det blev till att raspa ner dem. Tandteknikern trodde att det berodde på att det gått lite för länge mellan gångerna. Idealet var väl 10 månader men för Xipo var det nog 13 månader sen sist. Sist kollades också att betten vi använt passade bra, och de var alldeles utmärkta.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar