lördag 8 maj 2010

Hingstsläpp

Idag har Xipo fått semester. Eller snarare idag har Xipo fått semester från mig. Jag har nämligen släppt hingst på det årliga hingstsläppet på Bassholmen.
Vi åke en hel liten trupp hemifrån Kajsa för vi skulle släppa hennes tvåårshingst Hugo på grabbkollo där han ska tillbringa hela sommaren. Bassholmen är en ö och alla hingstarna (i år 18 stycken) springer lösa över hela ön och leker och betar. En oöverträffat sätt att lära sig lite social kompetens i hästvärlden och samtidigt bli trevligare att umgås med för människor. Så här borde alla unghästar få ha det när de växer upp. Som tur är har Xipo gått så här de tre första åren av sitt liv.
Till själva ön får hingstarna åka två och två i linfärja som dras över av några rutinerade "gubbar". Hugo tog både lastningen och överfärden väldigt bra. Duktig grabb det där.
När sen alla hingstarna är samlade så släpps de samtidigt på kommando varvid ungefär samma kaos utbryter som det alltid blir när arton tonårsgrabbar har party.
Själva hingstsläppet är en turistattraktion med över tusen åskådare de år det är bra väder och turistbåtar som går inifrån Uddevalla ut i skärgården.

Om man vill följa hur det går för hingstarna över sommaren kan man läsa Bassholmens blogg. Läs även vad andra bloggare skriver om .

5 kommentarer:

kontakt sa...

Varför/på vilket sätt medför social hästkompetens att hästen blir enklare att umgås med för människor?

Ulrik sa...

En häst som har lärt sig att vara uppmärksam på sina medhästar och backa undan när den är för framfusig eller att följa ledaren när den är ute och går är i allmänhet enklare även för människor att umgås med.
En social inkompetent häst fattar inte när den brötar för mycket och märker inte signalerna. Precis som men människor...

Helena & Mulle sa...

Jag såg Kajsas notis i Ridsport, kul =)
Skulle hon inte skriva om dig och kossorna i Hästmagazinet? Har kollat varje dag men inte sett nåt!

Anna-Kajsa sa...

Jag ska skriva om kossorna, och kofösningen, inte direkt om Ulrik! Men du får tåla dig en hel del, i och med att det är inomhusbilder (typ) så kommer troligtvis reportaget sparas till hösten.

Lotti sa...

Hej Ulrik. Så trevligt du beskriver Bassholmen! Och tack för länkningen till oss. Hugo verkar vara en livsnjutare av rang. Ständigt på rygg på någon skön rullfläck ;-) All lycka med din häst. Han ser trevlig ut.

Skicka en kommentar