onsdag 27 april 2011

Amsterdam, en etnografisk observationsstudie

Amsterdam har en rätt trevlig stadskärna, men inge som befinner sig där verkar vara holländare. Om man hör någon prata är det allt från engelska via ryska till japanska. Och det är många där. Amsterdam måste nog vara den mest turistiga stan jag har sett, i alla fall räknat i antalet turister per kvadratkilometer. Det är till och med kö in på de klassiska konstmuseerna utifrån gatan.

Trafiken i Amsterdam är helt obegriplig. Biularna kör i och för sig så försiktigt i centrum att man möjligen skulle få ett blåmärke om de körde på en. Däremot är cyklisterna snudd på dödsföraktande, döden hos fotgängarna alltså. Ingen cyklist gör dessutom några som helst signaler om hur dom ska svänga så jag fattar inte varför det inte blir fler cykelkollisioner. Och sen kan jag bara konstatera att cykla och skicka SMS samtidigt verkar ungefär lika korkat som att göra det sittandes i en bil, även om konsekvenserna inte innebär döda trafikoffer.
Vad som förvånar mig i är att ingen verkar cykla på en ny cykel, och ingen har en fixie, mountainbike, hybrid, landsvägsracer eller något annat som säljs i Sverige eller till exempel grannlandet Tyskland.

Fördomarna om den liberala synen på sex och droger verkar inte vara enbart fördomar utan bygger nog rätt mycket på fakta. Om jag säger så här: Det är inget som helst uppseendeväckande att se en varubil för företaget Spliff. Om man hört amerikansk slang i filmer inser man direkt vilken bransch de verkar i, att de gör tillägget "Smoking Accessories" är nästan överflödigt i sammanhanget, vi pratar knappast cigarrsnoppare. Och att en coffeeshop skriver "the purest in Amsterdam" på sin gatuskylt syftar inte heller på något bakverk som man hittar på ett café i resten av Västeuropa. Att de dessutom skyltar med "free wi-fi" gör det nästan surrealistiskt.
"Red light district" har förvisso ställen med bikiniklädda flickor som poserar i fönstrena för att locka kunder, men det är närmast sorgligt och verkar finnas som en turistattraktion. Lite mer talande är att den turistbroschyr som publiceras av holländska motsvarigheten till Eniro med hjälp av Amsterdams nämnd för mässor och turism har 13 sidor med kontaktuppgifter till olika eskortfirmor som erbjuder mer eller mindre explicita tjänster.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar