tisdag 15 mars 2011

Equitana, dag 3

Idag var det kördagen på Equitana. Vi såg dels en körklinik där de visade likheterna mellan en bra körhäst och en dressyrhäst med just ett dressyrekipage och ett enbets-ekipage inne i paddocken samtidigt. För att ytterligare illustrera sin poäng så spände de sen för dressyrhästen för vagnen och dressyrryttaren satte sig på körhästen. Pedagogiskt, men frågan är om det var värt att ta 10 minuter av en 30-minuters klinik till att byta ekipage.

Vi såg också en "drive-and-drive"-tävling där precisionsbanan först kördes av fyrspann och sen av en bil. Tyvärr så var det samma förare alla gångerna och inte en groom från respektive vagn, så frågan är hur utslagsgivande bilne var mer än att han körde upp underlaget när han sladdade runt. Jag antar att Volkswagen, som nog hade ställt en hel del villkor i sponsringen av eventet, inte ville låta vem som helst sladda runt med sina bilar.

Intressantaste kliniken för dagen var med dressyrryttaren David de Wispelaere. Vi hade hoppats att det skulle vara på engelska för han bor i USA, men han pratade tyvärr också tyska. Han hade inte med sig en perfekt häst utan en problem- eller projekthäst som han försökte träna upp för att tävla med. I detta fallet en PRE som var utbildad till Grand Prix-rörelser, och som hade tävlats en del i Spanien innan han köpte den, men som hade gått lite för fort fram i sin grundutbildning och därför inte riktigt klarade av att tävla på den nivån. Detta var första gången hästen hade rest på några år så han hade säkert med den för att den skulle bli van vid främmande miljöer.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar