tisdag 14 september 2010

Korea del 2

Nu befinner jag mig inte på det koreanska fastlandet utan på en ö så långt ut att man inte ser fastlandet. Närmare bestämt sitter jag här och skriver.

Maten i Korea har hittills varit ovan. Den har helt klart en egen identitet jämfört med de närliggande länderna Kina och Japan och även om man har erfarenhet av dess kök så är man som skandinav inte alls förberedd.  Många smaker har man inte ens ord så att de går att beskriva.Ett enkelt exempel är de "vindruvor" som man kunde ta bland frukterna vid frukosten. Visuellt i princip identiska med de man är van vid hemifrån, men smakmässigt var de mer som ett bär. Jag hittar faktiskt inga bra jämförelser. Och saltade småfiskar till frukost går faktiskt fetbort, likaså stuvningen med torskrom.
Gårdagens middag var troligen Gogi Gui, dvs kött som grillas vid bordet och en sortering av olika småtillbehör inklusive det obligatoriska kimchi som serveras till allt, inklusive frukost. Allt detta rullas ihop i ett blad (inte alltid av sallad!) och äts. Kimchi är syrad kål i chili, men det ger bara en allmän bild av vad det smakar.
Vi fegade faktiskt och valde en restaurang som hade menyn översatt till engelska. Men det kändes skönt att inte råka ut för rå bläckfisk första kvällen, som en av de andra konferensdeltagarna jag åt lunch med idag hade gjort.
Efter middagen promenerade vi tillbaka igenom vad som måste ha varit det lokala Red Light District. Det hade i alla fall röda lampor överallt, teckningar av (påklädda) kvinnor och en massa högklackade skor stående innanför dörren. Jag har ingen aning om det var det etablissemang med anställd personal för att få besökarna att dricka så mycket som möjligt, eller om de erbjöd andra tjänster. Men det var inga överdådiga ställen, från utsidan såg det snarare ut som att gå in i någons lägenhet (givetvis var alla ytterdörrar vidöppna pga. värmen).
För att förtydliga, prostitution är olagligt i Korea, vilket tydligen inte hindrar att det är en jätteindustri enligt den här artikeln.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar