söndag 15 augusti 2010

Matmetropolen Vara

Rubriken är lite missvisande för Vara är ingen matmetropol. Utbudet av restauranger är rätt magert och de få som håller måttlig klass. Visst, korvkiosken serverar god thaimat till lunch tre dagar i veckan och Konditori Nordpolen platser definitivt på en topplista över klassiska konditorier i Sverige, men...
Dock finns det två ställen som absolut är värt en omväg om man befinner sig i Skaraborg. Det först är Tizianas glass i stationsbyggnaden i Vara, där det serveras snudd på dgasfärsk italiensk glass gjord helt från grunden på bland annat färsk frukt. De olika sorbeterna är otroligt fruktiga. Nu på sommaren har de ett extraöppet café i badhusparken. Fan-gruppen på facebook har 320 medlemmar.
Det andra stället är Sivans ostbod på torget i Vara som säljer egenlagrade svenska ostar som Grevé, Herrgård eller Svecia med allt från 8 till 40 månaders lagring. Själva ostlagret ligger i ett garage i Tråvad utanför Vara, men det ska tydligen flytta till ett större bergrum. Jag själv, som är vädligt förtjust i svensk ost, tycker det är helt fantastiskt, men jag är inte ensam, Sivan säljer tydligen till ett antal gourmetrestauranger runt om i Sverige. Om man ska besöka ostboden får man dock passa tiderna, den är nämligen bara öppen tors-, fre- och lördagar.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar