torsdag 11 november 2010

Nya arbetsplatsen

Igår var det dags för första arbetspasset på den nya arbetsplatsen, det vill säga ridhuset i närheten av Kajsas stall. Det är såpass långt att det är lämpligast att åka åklåda dit, vilket Xipo inte är helt bekväm med. Jag tror inte han gillade det enaxlade släpet han åkte i under flytten i söndags och tror att alla släp är likadana. Så han tjurar lite innan han traskar in i lådan.
Själva ridpasset gick fantastiskt bra. Som vanligt var han lite extra taggad eftersom han inte jobbat på två dagar på grund av det bedrövliga vädret. Men med en noggrann uppvärmning i framförallt skritt så gick det att ta all den energin till fantastiskt bra gångarter. Efter att jag ridit skritt, travökningar och skänkelvikning och lite förvänd galopp fick Kajsa fortsätta med mer trav och galopp, framförallt på mindre volter. Sen stilade hon också genom att försöka lite piaff på slutet. det är faktiskt inga problem för Xipo att lägga så mycket vikt på bakdelen som behövs, men han blir lite ivrig och då lyfter han fötterna lite närsomhelst i stället för en tydlig tvåtakt. Det är nog bara en fråga om tid...
Tyvärr tjurade Xipo när han skulle in i lådan på vägen hem. Men när vi hade plockar fram lastlinan visste han att spelet var över och gick in.

Idag var Kajsa iväg med Xipo på egen hand. Till ridhuset var det tydligen inga problem att lasta, men hem tog det lite tid igen. Själva ridningen var inte heller lika spektakulär. Det är skillnad när Xipo har jobbat seriöst dagen innan, men det räcker att ha ett dressyrspö i handen så slutar han att fuska med framåtbjudningen.

2 kommentarer:

kontakt sa...

Vad är egentligen vitsen med piaff och sånt? Bara för att det går?

Ulrik sa...

Svaret beror nog på vem man frågar. Visst det är kul att göra bara för att det går, lite party-trick.
Är man tävlingsryttare i dressyr så är det ett moment i de högre tävlingsklasserna. Klarar man inte av det så kommer man aldrig att avancera.
I Portugal, där jag hämtar mycket inspiration, ser man inte piaff och passage som något självändamål utan det är gymnastiska övningar som tränar vissa muskler väldigt bra. Där låter man hästen gärna göra t.ex. piaff även om den inte kommer att bli någon duktig tävlingshäst.

Skicka en kommentar