lördag 30 juli 2011

Traktorrace

Som en naturlig fortsättning på de antropologiska studierna av vad man gör som Skaraborgsbo så denna gång besökte jag det årliga traktorracet i Södra Lundby, vilket enligt kommentatorerna var det första och största traktorracet. Oavsett vilket så var det det 17:e i ordningen och denna gång med 5013 betalande åskådare vilket fick kommentatorerna att säga att det var det största eventet i regionen, men då tänkte de nog inte på stochampionatet .
Själva tävlingarna var en cup med där man tävlade två och två i parallelslalom med bäst av tre race och det var tydligt att för att ha någon chans så gäller det att ha en specialbyggd traktor för tillfället, vanliga bruksiga amatörtraktorer göre sig icke besvär. För att få en uppfattning kan man ju titta på filmen nedan, spola förbi den första minuten där de försöker elda upp en bil genom att övervarva motorn…
Loppen var rätt spännande, men eventet som sådant var rätt segt. Det skulle börja klockan 18, men den första timme ägnades mest åt fånigheter. Sen la man in en paus på tjugo minuter mitt i det hela, inte för att det var en naturlig brytpunkt innan semifinalerna, utan för att det fanns ett inofficiellt tidsprogram som “krävde” det. Efter pausen skulle man köra husvagnsrace, så då åkte tröttnade vi och åkte hem utan att ha sett vem som vann. Det enda vi vet är att de två senaste årens vinnare åkte ut i ena semifinalen mot en duktigt trimmad traktor.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar