lördag 28 april 2012

Strandritt

Precis som de senare åren så samlades några medlemmar i internetforumet Ryttarfiket för att rida på stranden in Laholmsbukten innan det blir förbjudet för säsongen (1 maj till 15 september är hästarna inte tillåtna på stranden). I år var vi fem hästar och nio ryttare (jag räknar bort hundar och barn som inte uppnått tonåren).
Kajsa och jag hade körde på morgonen med varsin häst i vårt gemensamma släp, Xipo och Amelia, och kom fram till “hundstranden” nästan precis kl. 12, då hade Lena och hennes två döttrar redan kommit med sin gemensamma häst. De två sista hästtransporten dör upp efter ett kort tag.
Vi sadlade och hoppade upp rätt snabbt, till att börja med så hade alla ryttare sin egen häst under sig. Jag försökte vänja Xipo att gå ut i vattnet. Först var det lite problem att ens få honom att kliva i de små bäckarna som rinner ut i vattnet, men till slut insåg han att det var rätt roligt att plaska, det var bara när de små vågorna bröts till skum som han var lite misstänksam.
Vi satte av i grupp söderut längs stranden i rätt långsamt tempo. och vände efter ca 2 kilometer. Vägen tillbaka gick i väsentligt högre tempo ute i vattnet och till slut så galopperade vi uppe i sanden de sista hundra metrarna. jag fegade och kom inte upp i mer än 38 km/h enligt GPS:n i min telefon.
Sen tänkte jag vara snäll och lånade ut Xipo till en av Lenas döttrar, som ju hade stått bredvid. Men jag fick aldrig tillbaka honom. Jag antar att han helt enkelt var för rolig att rida…
Fem blöta ryttare...

torsdag 19 april 2012

Kruk!

Kruk! i koreografi av norrmannen Hallgrim Hansegård med danskompaniet FrikarVara Konserthus. Jag har nog aldrig varit på en dansföreställning med så många åskadare i Vara. Det var tur att det blöev så uppskattat av publiken emd stående ovationer.
Hela föreställningen bygger på rörelser från den norska hallingdans, eller Laus. Jag har varit väldigt fascinerad av Halling sen jag såg dåvarande norska mästaren i Kiruna nån gång på 1990-talet. Det är ursprungligen en uppvisningsdans som dansas solo företrädesvis av män (se nedan). I Kruk! hade man integrerat de två musikerna, en violinist och en trumslagare, med de fem dansarna väldigt bra i själva framträdandet. Jag tror att dansarna hade lite olika bakgrund och det var bara två som hade en bakgrund som lausdansare från början.
Jag är imponerad av hur väl man tagit tillvara på de traditionella stegen och gjort en helt igenom modern föreställning som verkade tilltala alla från gymnasieungdomar till dansnördar.

söndag 8 april 2012

Vitlökskyckling

Bloggen har vid sällsynta tillfällen handlat om mat. I påsk blev det flera tillfällen att laga lite mer omsorgsfullt än vanligt och jag lagade till ett av mina favoritrecept med kyckling, nämligen Carl Butlers recept på vitlökskyckling. Jag har sökt på internet om det skulle vara publicerat någonstans, så hade jag bara kunnat länka till det, men den enda källa jag hittar är det gamla tidningsurklipp jag har sparat från Svenska Dagbladet torsdagen den 8 februari 1996. Därför vill jag dela med mig av det för det är verkligen gott i sina enkla smaker. Jag kollade om recept skyddas av upphovsrätt, men tydligen inte.
  • 1 kyckling på drygt ett kilo eller motsvarande i bitar. Jag har provat med färdiga filéer och det funkar, men köttet blir lite torrare, eller så får man korta tiden i ugnen.
  • 8-1 vitlöksklyftor
  • 2 1/2 dl vitt vin. Att hitta ett lämpligt vin att dricka till maten är verkligen lätta för man tar det som blev över av flaskan. Smaken på skyn blir direkt proportionerlig på kvalitén på vinet, så inget billigt skräp som Gato Blanco e.d.
  • Smör för stekning
  • Salt och peppar
Stycka upp kycklingen i ca 8 bitar.
Skala och finhacka vitlöken (absolut inte pressa!).
Sätt ugnen på 200 grader.
Stek kycklingbitarna så de får lite(!) färg i smör i en medelvarm stekpanna.
Smält 2 msk smör i en ugnssäker gryta på spisen och stek vitlöken så den blir mjuk, men absolut inte tar färg.
Lägg i kycklingbitarna i grytan och vänd runt dem så att alla bitar får vitlök på sig. Salta och peppra efter smak. Originalreceptet säger 1 tsk salt, vilket är rimligt då saltsmaken tenderar att försvinna i ugnen.
Häll på vinet på kycklingen i grytan.
Sätt in grytan i ugnen i 40 minuter.
Jag brukar ha kokt ris och en enkel sallad till. Ös upp mycket sky på kycklingbitarna vid servering!

lördag 7 april 2012

Programträning

Jag och Xipo har ju börjat träna med samma intensitet som vanligt. Vi var och tränade på programmen med några andra i Lidköpings Ridklubbs lag i div I och div II-dressyren. Det togs lite bilder på oss också, här kan man se dem.

söndag 1 april 2012

Vad har hänt?

Vän av ordning undrar kanske vad som har hänt med bloggen. Det har stått mer om dans i den än ridning. Vad har hänt? Har Xipo och jag slutat rida?
Nej, så illa är det inte, men nånting åt det hållet. Xipo fick ett spiktramp på en framhoven i början på december, precis innan klubbmästerskapen i Lidköping som vi tänkte vara med på. För den som undrar så är spiktramp en medicinsk diagnos som betyder att hästen klivit på något vasst som gått igenom hovsulan och orsakat en blödning, ofta orsakad just av en spik eller sömn som stucker upp från en avtrampad hästsko. Om get går illa så går sticksåret ända upp i hovbenet, men i Xipos fall var det framme i tån, vilket var bra.
Tyvärr så fick Xipo lite följdskador av detta. Två gånger fick han en hovböld som var tvungen att skäras upp och dräneras, trots att han var skodd med sulor första gången, men det kom in så mycket skit mellan sulan och hoven. Och när alla hovbölder hade läkt så hade han belastat den ömma hoven så snett att han hade fått en inflammation i hovbenet. Det är vid sådana tillfällen man är väldigt glad att man har en hovslagare som varit lärare på hovslagarskolan i Skara och dessutom ringer sin kompis veterinären på travkliniken röntgade hoven, så han vet precis hur han ska svetsa en ringsko för att avlasta hoven maximalt.
Nu är Xipo helt återställd och vi har kommit så långt att vi kan träna med normal intensitet, men han gjorde i princip ingenting i över två månader och fick inte komma utanför boxen i några veckor. Men han tog det förvånansvärt bra. Tyvärr medförde inaktiviteten att Xipo tappade en del styrka och muskler, så det kommer att ta lite tid innan vi är tillbaka i den form vi hade i november.
Eftersom det inte är så kul att blogga att vi inte gjorde nånting idag heller mer än lägga om bandaget om hoven med linda och silvertejp så blev det inget bloggande på väldigt lång tid. Och sen var jag rätt trögstartad med att skriva trots att ridningen återtagit sin normala fart.