söndag 27 november 2011

Boktips

Som jag tidigare skrivit om i bloggen håller Kajsa på att skriv en bok. Nu kan man hitta den på både Bokus och Adlibris, även om den inte går att beställa riktigt än (april 2012 är en trolig gissning att den finns tillgänglig).

Nu är ju jag partisk, det är ju min fru som skrivit den, men jag tycker att den är riktigt bra.
Boken innehåller 21 olika övningar som fokuserar på olika egenskaper som man behöver träna på en dressyrhäst med varierande svårighetsgrad. Många av övningarna använder sig av markbommar eller cavalettibommar så man behöver inte en hoppsadel heller.
Själv har jag styrkt Xipos trav så den är betydligt spänstigare än innan med betydligt större register i tempot. Dessutom är det bara roligt att kunna variera träningen och ändå bidra till att får en bättre dressyrhäst.

Bläh

Vi rider inte idag. För att citera min fru:
Det blåser onödigt mycket när hinderbommarna flyger omkring på ridbanan.

söndag 13 november 2011

Bedömningsobjekt

Idag red vi faktiskt på allvar, i alla fall ur dressyrsynvinkel. Vi var nämligen bedömningsobjekt för dressyrdomare då de har sin årliga upprustning. Det var jag och ett ponnyekipage som skulle visa rörelser på LA-nivå. Vi fick börja med att visa ryggning, vilket nog är ett av våra bästa moment. Det gick faktiskt otroligt bra och efter diskussion tyckte domarna att det borde vara värt en 9:a.
Sen var det dags för mellantrav, vilket inte på något sätt är vår bästa gren och där gick bedömningen från en 5:a via en 6:a när jag lyckades få Xipo mer samlad, och till slut en7:a när vi fick rida lätt. Fast det gör man ju aldrig i LA...
Jag är rätt nöjd med att Xipo inte blev uttråkad till döds. Dessutom red vi ut i galopp på enhandsfattning med presenten vi fick för att vi var med i andra handen, nåt extra fick vi ju hitta på.

lördag 12 november 2011

Hovslagare för en dag

Nu är det mycket kallare att rida och tävlingssäsongen är över (inte helt sant, det är klubbmästerskap den 4:e december), så vi har kraftigt dragit ner på dressyrträningen hemma i paddocken. Vi gör lite andra saker istället, som rider ut på roliga turer. eller så går jag tappskokurs.
Min hovslagare tyckte det var mycket bättre att jag lärde mig slå på en sko som sitter löst själv än att jag måste ringa efter honom varje gång, så jag och Kajsa gick en tappskokurs. Det var faktiskt riktigt roligt och lärorikt. jag visste ju sen innan att hovslagare är ett av de slitigaste yrken som finns, nu fick jag uppleva det också. jag skodde om två hovar och blev helt slut, en professionell hovslagare skor kanske om 24 hovar på en dag.
skanna0001Diplomet innebär inte att jag är tillgänglig för andra hästägare för att sömma om lösa hästskor! Gå en egen kurs i så fall!

PS. Xipo har 0:or i skor (den runda typen) och söm i E4 eller E4,5.