lördag 21 maj 2011

Tävling - Lätt B:1

Nu har vi varit och tävlat. Placeringen var väl kanske inte så mycket att hänga i julgranen, 19:e plats av 27 startande i klassen, men jag är nöjd ändå. 61,79 % i Lätt B:1 är faktiskt personligt rekord. Som vanligt så var det galoppmomenten som gav bäst utdelning med flera sjuor, men egentligen var det inga riktigt svaga punkter i programmet. Till och med den ökade traven som har varit vår akilleshäl fick vi godkänt på och den har nog aldrig varit så bra, inte ens på träning.

Eftersom jag hade starttid 08:57 blev det till att gå upp tidigt, strax innan sex. Hade jag haft tur med lottningen för startordning så hade både jag och Xipo kunnat sova mycket längre, vilket hade varit bra för han har ännu sämre morgonhumör än jag. Nu fick vi köra släpet till hagen på andra sidan ån klockan sju på morgonen och bara lasta honom. Ryktningen och flätning av manen fick vänta tills vi kom fram till tävlingsplatsen. Som tur är följde Kajsa med som groom och hon är snabb på att fläta.

Själva tävlingen ägde rum på Ljuslingsbackens fältrittklubb och var oerhört proffsigt arrangerad, allt var oerhört genomtänkt från parkering och anmälan till informationen till ryttarna under framridningen. Jag förstår att de står som värdar för fälttävlans-SM i september. Framridningen skedde på ett gräsområde med några terränghinder och det gick får i hagen bredvid så det var rätt svårt att få hästarna hundra procent avslappande. Jag lyckades tyvärr inte med Xipo vilket också syntes i domarkommentarerna där domaren ville se honom mer lösgjord.

söndag 8 maj 2011

WE-uppvisning

Foto: Lena Tillgren
Uppvisningen i Woking Equitation, som jag tidigare skrivit om, gick bra. Det märktes att Xipo fortfarande var trött efter hårdträningen igår, men han skötte sig och tog både blåsten och hästarna i hagarna runt omkring väldigt bra, det enda som var lite läskigt var fotografen som hade kameran på ett stativ precis utanför staketet.
Vi kunde visa upp i princip alla hinder i svårighetsgrad från Lätt D till Medelsvår. Vi hade beställt hindermaterial så det skulle räcka till åtta hinder ur tävlingsreglementet, allt med sånt som normalt finns på en ridskola. Lans och rep till grinden tog vi med själva.
Eftersom det var strålande solsken så gjorde vi uppvisningen ute i Grästorps fina gruspaddock. De hade till och med ett högtalarsystem med öronsnäcka och mikrofon, värsta Britney Spears-stuket, men det blåste lite för mycket och Xipo blev väldigt förvirrad av att höra min röst från alla håll, så Kajsa fick vara speaker istället.
Efter uppvisningen fick Xipo stå uppbunden i skuggan bakom transporten medan jag och Kajsa fikade med de åskådare som ville ställa frågor. Det gick bra i ungefär en halvtimme innan han blev otålig.
För den nördige läsaren så var hindrena:
  1. Repgrind
  2. Tre tunnor
  3. Muggflytt
  4. Sidepass över markbom
  5. Dubbelslalom
  6. Lans ur tunna
  7. Lans i tunna
  8. Kanna på bord

lördag 7 maj 2011

Träning, hardcore

Idag var det dags att rida kurs för João Lynce igen, vilket var verkligen länge sen sist. Till skillnad från tidigare gånger då jag har kunna gå med Xipo från stallet till Bellas ridhus så krävdes lite mer ansträngning denna gång. Vi fick köra nästan två timmar med åklådan för att komma fram, men det gick väldigt bra. Fast jag hade förstås privatchaufför i form av Kajsa.

Vädret var strålande solsken så det var ju viss risk att det skulle vara skitvarmt i ridhuset, men tacka vare de smarta nätfönstren så var det inte så farligt. När vi kom in så höll Johanna på att finslipa sitt dressyrprogram till svår klass i Working Equitation så jag värmde upp Xipo från marken. När jag sen väl satt upp så började vi med ett mycket kortare skrittprogram än vanligt. Jag vet inte, men det kan bero på att João såg den markjobbade skritten jag hade gjort.

Själva ridprogrammet började med en del trav, typ skänkelvikningar och sånt och sen galopp, inklusive lite förvänd. Sen var det dags för skritt med framförallt förberedelse inför skrittpiruetter. Efter det blev det mer galopp på kvartslinjen med kvartspiruetter i hörnen, några enstaka byten och sen ökad trav. Sen var vi väldigt trötta och svettiga. Xipo fick låna en grushage i vårt gamla stall medan jag och Kajsa åt lunch. På det hela taget ett oerhört bra ridpass, Xipo presterade i högform och jag tror alla som inte hade sett mig sen jag flyttade från stallet i Kareby blev imponerade hur mycket vi hade tränat och utvecklats hemma på egen hand. Detta var faktiskt första gånger jag red lektion på hela detta året.

Tyvärr gick inte eftermiddagen pass med teknikträning på en WE-hinderbana lika bra. Xipo tyckte att han hade jobbat nog för dagen redan efter en kvart och gjorde endast pliktskyldigast hindren utan någon entusiasm. Jag tycker faktiskt lite synd om honom. han fick en välförtjänt dusch och ett svettäcke innan det var dags att gå in i åklådan för hemförd. Väl hemma fick Xipo stå i boxen och vänta lite innan han fick ut och beta i hagen för att på så sätt gå bort den värsta stelheten efter två hårda pass.