lördag 22 januari 2011

Uppehåll på obestämd framtid

Bloggen uppdateras vädigt sporadiskt nuförtiden.Det beror mest på att den regelbunda seriösa dressyrträningen har uppehåll på obestämd framtid.
Jag lägger in en pausbild på paddocken så länge.

torsdag 6 januari 2011

Seriös träning

 Eftersom jag bara har slappat med den seriösa träningen den senaste månaden så fick Kajsa ta tag i saken i tisdags. Hon hade turen att få en tid hos sin tränare Anette och tog med Xipo (och mig som fotograf och hästskötare).
Xipo presterade kanske inte på topp som han gjorde i höstas, men jag tyckte det gick rätt bra ändå, framför allt så är han ju aldrig motvillig till att jobba.

 Jag tror Anette dels har förstått att Xipo är lite annorlunda jämfört med halvbloden och hon hade lyssnat på Kajsa för träningen var lite annorlunda upplagd. Till exempel var det mycket mer skrittarbete än ett vanligt träningspass. Träningen avslutades med övning på galoppombyten i serpentiner, men som vanligt spänner sig Xipo när han vet att det är dags att träna byten, men det blir ju bytt ändå. Om man gör dem utan att förvarna så blir de mycket mer avslappnade och eleganta, som Kajsa gjorde i början av passet när hon bytte varv.

onsdag 5 januari 2011

Om varför tjejer egentligen rider

Jag fick följande kommentar från en av mina läsare:
Kommentaren har inget med inlägget i sig att göra, men eftersom du inte har något ställe för allmänna kommentarer riktade till dig lägger jag den i det här, det senaste inlägget. En bekant delade denna länk på Facebook http://iarelisa.blogspot.com/2011/01/om-varfor-tjejer-egentligen-rider-och.html och eftersom du är den ende hästbloggare jag har nåt att göra med tänkte jag höra om du har något att säga om den. Du är lite "off" som målgrupp för den texten, jag förstår det. Just därför kunde dina åsikter vara intressanta.
Jag började skriva ett svar och det blev så långt, och var dessutom helt off-topic från den ursprungliga posten, att jag gjorde mitt svar till ett eget blogginlägg:

Jag läste texten "Om varför tjejer egentligen rider. Och varför ingen vill lyfta på det locket" med stort intresse. Men jag kan egentligen inte relatera till den; jag började rida som vuxen och jag är kille. Jag har inga illusioner om att det skulle vara en massa gulle-gull i den miljön för jag vet precis hur mycket fysiskt jobb det är att ta hand om hästar. Varför ingen undersöker närmare att den allmänna uppfattningen stämmer så dåligt överens med verkligheten är i sig intressant ut ett genusperspektiv.
För mig personligen har hästvärlden varit ett skönt avbrott från den hierarkiska aikidovärlden (ja, jag tyckte den var lite jobbig även när jag själv var längst upp i pyramiden i min egen klubb). För mig har ridningen aldrig varit en social grej utan något som ofta varit väldigt självständigt. Det är många kvällar jag varit ensam med min häst både i stallet och ridhuset.
Dessutom är de två hästkulturer som har influerat mig mest, den isländska och portugisiska, fortfarande klart mansdominerade, i alla fall på hemmaplan. Men att tjejer skulle etablera lika starka hierarkier även i en total frånvaro av killar förvånar mig inte ett dugg.

söndag 2 januari 2011

Photo shoot


Plusgraderna på nyårsafton var rent ut sagt skit ur ridhänseende. Alla små grusvägar har förvandlats till blankis.
Mot bättre vetande så gav jag mig ändå ut för lite galopperande i snön så att Kajsa kunde testa sitt nya objektiv. Det är tur Xipo är broddad och att han har väsentligt bättre balans än vad jag har. Bilderna blev jättefina i alla fall.


Posted by Picasa

lördag 1 januari 2011

Prylblogg...

Jag hade hoppats på en ridtur i solskenet idag också, men det blåser och är snorhalt efter plusgraderna i natt så det blev en vilodag.
Istället får jag skriva ett prylblogginlägg, så kan ni som fått hästprylar i julklapp komma med jämförelser. Här är min topplista över hästprylar som jag verkligen gillar:
Musto snug reflective rider - Den ultimata ridjackan vid dåligt väder. Tyvärr har Musto slutat med snug rider-jackan i sitt sortiment, men den täcker sadeln både fram och bak när det regnar och har fleecefodrade värmefickor förutom de stora förvaringsfickorna som man lätt får ner ett par fodrade handskar i en ficka utan några problem. Reflexmodellen har lite detaljer som gör den ännu bättre. För det första görs den i en väldigt synlig gul färg med reflexer på strategiska ställen för det andra har den ett extra löstagbart ok över axlarna som gör att den klarar av flera timmar hällregn.
RTS helskodda ridbyxor - Den bästa kombinationen av praktiskhet och snygghet, till ett vettigt pris.Jag beställer mina direkt från Tyskland efter att ha köpt det första paret på mässan i Scandinavium. Vid det här laget har jag fyra par. Två par i den normala bomullskvaliteten, kraftiga nog att bygga stridsvagnar av och och två i svalare microfiber.
Saddlebums riding tights - Inte de vackraste ridbyxorna, nä. Men om man vill ha helskodda ridbyxor som man kan sitta i sadeln fem timmar om dan utan att får skav är det dessa man ska ha. Jag har både de för varmt väder och vintermodellen.
Tegera 9105 ridhandskar - Nu är det här inte alls ridhandskar utan arbetshandskar från det svenska företaget Ejendals. Det hindrar inte att de är otroligt smidiga, tillräckligt för att man till exempel kan tränsa eller dra sadelgjorden med dem på. Dessutom andas de bra när det är varmt ute, har jättebra grepp och kostar inte en hel förmögenhet (till skillnad från vissa tyska handskar). Damstorlekar kan till exempel köpas hos Börjes, för herrstorlekar får man tyvärr gå till en affär för yrkeskläder, där de tyvärr är dyrare.
Pegasus X-Treme Airboot - Xipo är inte skapt som andra hästar och det är rätt jobbigt att hitta benskydd som passar, men de här beställde jag från Ponnyprakt. Vanliga strykkappor funkar (i ponnystorlek!), men om man vill ha något som går ner äver kotan är dessa de enda som passar. De vanliga Pegausskydden finns i en biziljon färger, men är inte alls lika stabila.
Blundstone 300 - Återigen en produkt som inte tillverkas längre. Blundstone är klassiska australiska arbetsskor av modell som i Sverige kallas Jodhpurs (som egentligen är en typ av ridbyxor). Just den här modellen har stålhätta, vilket är rätt bra om man två gånger i månaden måste ta in stökiga halvblod till stallet (vilket jag numera slipper). Sen är faktiskt Blundstone-kängorna med stålhätta bekvämare än de utan (jag har båda varianterna). Jag köper mina på Granngården eller Ladugårdsinrede. Vill man betala mer går de ju att köpa på dyrare butiksgator i centrala Göteborg också...
När det gäller ridkalsaonger för män finns det ett nödvändigt kriterium; de måste hålla "utrustningen" på plats. Det gör att boxerhorts går fetbort, dessutom korvar de sig under ridbyxorna. Jag har tidigare använt Newline briefs för löpare för de är bra om man svettas, men de tillvarkas inte längre (börjar bli lite tjattigt). Bästa alternativet i naturmaterial som faktiskt går att få tag på är Newbodys briefs, tillgängliga från din lokala idrottsklubb, om man nu vill stödja innebandy eller handboll...
Sist och längst ner gäller det att ha varma strumpor i ridskorna. De bästa jag har provat är norska Ulvang-strumpor. Svåra att får tag på, jag köpte tre par i nån form av konkurslager.