lördag 28 augusti 2010

Oförberedd kurs

Att förbereda helgens ridkurs genom att åka på en veckas tjänsteresa till Köpenhamn fungerade väl inte speciellt bra. Gårdagens ridpass var rätt kantigt och stelt i alla fall när vi skulle öva på galoppombyten. Dagens pass kändes bättre, men så började vi passet med att João visade mig mer om hur jag ska jobba Xipo från marken. och det gick faktiskt jättebra. Det kanske är vår bästa gren? Xipo fik öva jättemycket på början till piaff...
Och om man jämför med igår så tycker i alla fall tyckte jag att jag red mycket bättre, även om João blev högljudd när Xipo bytte för tidigt. Passet avslutades med mellantrav och där spänstade Xipo så mycket att jag höll på att ramla ur sadeln. Gissa om vi var svettiga efteråt? Xipo fick i alla fall duscha på en gång i den nybyggda spolspiltan med tak, värsta hästspat. Jag fick i alla fall lunch med viltfärsbiffar och kantarellsås på ridkursen. Resten får ni lista ut av bilderna...




tisdag 17 augusti 2010

Ridkväll

Parkera bilen vid hagen allra längst bort. Hittar inte grimman, får gå runt till alla ingågnar i hagen. Leder X till stallet via slåtterängen. Blött gräs så jodhpurkängorna blir blöta.
Nytt fönster i boxen, vilket X inte kan slita sig ifrån. Borsta och sadla i boxen. Prata lite med hopptränaren som skodde C medan M byggde bana. Träning i ridhuset för det var hoppträning ute. Tempoväxlingar i alla gångarter. Några försök till byten varav vissa blev bra och andra blev inte alls. X mjukare och mer liksidig än för två veckor sen. På det hela taget nöjd med dagens pass.
In i boxen, där X faktiskt hellre åt havre än tittade ut. Tillbaka till hagen med extra hö. Dela ut fyra högar med hö så att alla hästarna kan äta ifred, alla är dock inte så smarta att de fattar det. Byta om vid bilen som står parkerad vid hagen. Åka hem. Tidsåtgång: 2 1/2 timme

söndag 15 augusti 2010

Matmetropolen Vara

Rubriken är lite missvisande för Vara är ingen matmetropol. Utbudet av restauranger är rätt magert och de få som håller måttlig klass. Visst, korvkiosken serverar god thaimat till lunch tre dagar i veckan och Konditori Nordpolen platser definitivt på en topplista över klassiska konditorier i Sverige, men...
Dock finns det två ställen som absolut är värt en omväg om man befinner sig i Skaraborg. Det först är Tizianas glass i stationsbyggnaden i Vara, där det serveras snudd på dgasfärsk italiensk glass gjord helt från grunden på bland annat färsk frukt. De olika sorbeterna är otroligt fruktiga. Nu på sommaren har de ett extraöppet café i badhusparken. Fan-gruppen på facebook har 320 medlemmar.
Det andra stället är Sivans ostbod på torget i Vara som säljer egenlagrade svenska ostar som Grevé, Herrgård eller Svecia med allt från 8 till 40 månaders lagring. Själva ostlagret ligger i ett garage i Tråvad utanför Vara, men det ska tydligen flytta till ett större bergrum. Jag själv, som är vädligt förtjust i svensk ost, tycker det är helt fantastiskt, men jag är inte ensam, Sivan säljer tydligen till ett antal gourmetrestauranger runt om i Sverige. Om man ska besöka ostboden får man dock passa tiderna, den är nämligen bara öppen tors-, fre- och lördagar.

lördag 14 augusti 2010

WE-tävling

Idag var jag funktionär på tävlingen i Working Equitation som klubben anordnade. Närmare bestämt så satt jag i sekretariatet och räknade poäng. Innan jag fått in vanan att räkna dressyrprotokoll kunde jag inte se så mycket av dressyrmomentet, trots att sekretariatsbordet var placerat uppe på läktaren med fönster ut mot manegen. Det underlättade inte att folk var otåliga och hela tiden la sig i hur jag skulle räkna. Det gick bättre sen när jag fick göra det ifred.
Cecilia Hansson vann både den medelsvåra och den svåra klassen, men det var flera duktiga ryttare med som visade jättebra ritter i både dressyren och teknikmomentet. Johanna, som jag tränar WE för själv, blev inte placerad, men hennes lusitanohäst presterade bättre resultat poängmässigt än någonsin, så jag tror hon var nöjd ändå. Hela resultatlistan går att se här.

fredag 13 augusti 2010

Dressyr

Nu har jag tränat dressyr på Xipo tre dagar i sträck. Både i ridhuset och ute i paddocken lite beroende på hur blött det varit. Och det behövdes.
Passen inleddes med ett rätt seriöst arbetet från marken, dels för att det är ett bra sätt att mjuka upp med minimal belastning och dels för att det är rätt tråkigt att varje gång göra det från hästryggen. Xipo blev mjukare och mer reaktionssnabb för hjälperna, men han har tappat styrka sen i början av sommaren, han orkar inte riktigt med att göra olika övningar på samma sätt och med samma hållning. Och han har ju ändå hållits igång utan några viloperioder längre än max en vecka.
Jag antar att boven i dramat är att betet blir magrare i slutet på sommaren och han får helt enkelt inte i sig tillräckligt med proteiner och energi för att behålla musklerna. Får helt enkelt ha stenhård koll på foderstaten när allt återgår till vinterrutinerna med att sova inne i lägenheten på natten och måltider serverade fyra gånger om dan. Som det är nu är det knappt lönt att ge nån extramat i hagen för han väljer ändå gräs.

tisdag 10 augusti 2010

WE x 2

Nu har vi tränat teknikbana i Working Equitation för Johanna både i söndags och idag. Många tror att WE är nån slags trail-ridning mest likt westernridning, men tyvärr så kommer bristerna i dressyrgrundträningen fram väldigt tydligt.
Jag och Xipo har tränat dressyr seriöst i en vecka, men innan dess så har vi slappat sen vi tävlade. Och det märks!
Ena sidan var jättestel, så stel att vi i princip ramlade omkull varje gång jag ställde om honom. Som Johanna sa så svängde vi inte runt tunnan, vi ramlade ner i den. Och då blir galoppombytena därefter i till exempel dubbelslalomen. Och det blir ju inte bättre av att vi inte får tillfälle att göra vår vanliga 20-minuters yoga/pilatesuppvärmning i skritt som vi brukar när vi rider ensamma.
Men på i princip alla andra hinder som inte involverar byten så har vi uppgraderats. Numera så plockar vi upp staven, spetsar tjuren (ibland!) och sätter ner den i tunna i galopp med enhandsfattning. Och repgrinden bara flyter vi igenom, det som var så svårt tidigare.

Nu är det bara att ta ta tag i dressyrtränignen igen. Förhoppningsvis blir det lite bättre till nästa kurs, tros att vi bara kommer att få ihop en veckas effektiv träning innan dess på grund av resor i tjänsten.

onsdag 4 augusti 2010

Tävlingsresultat

Nu har tävlingsresultaten från tävlingen i Floby publicerats. Jag kom 18:e plats av 23 i klass 2 (Lätt B:1) och på 8:e plats av 14 i klass 3 (Lätt C:1). Protokollen syns nedan.

söndag 1 augusti 2010

Variation i allt

Urrk! Jag har träningsvärk. Jag antar att det måste bli så om man inte rider nånting på två veckor och sen får börja med att lösgöra en motvillig häst i regn för att dagen efter rida klinik i två dagar med massvis med övergångar.
Kliniken med Charlotte karakteriserades av variation. Variation i tempo, variation i form, variation i grad av samling. Helt enkelt skitjobbigt. Men Xipo skötte sig bra, mycket bättre än vad jag trodde med den dåliga uppladdningen. Traven verkade riktigt bra på slutet.
Charlotte tyckte dessutom att vi skulle trampa Xipo uppsutten som förberedelse till piaff. Några steg kändes riktigt bra, kul att känna att han kan få upp ryggen ännu mer. Tyvärr hjälpte det inte inför galoppombyten, de var lika slumpmässiga som vanligt.