söndag 27 juni 2010

Damm

Egentligen så är det mest skit att rida varma sommardagar. Hästen är tjock som en överviktig säl av allt gräs, insekterna är bara irriterande, det tar en halv evighet att hämta och lämna hästen i sommarhagen, paddocken dammar och om man rider på dan så bränner man sig bara om man glömt smörja in sig med solskyddsmedel. Men om man bara har tillfälle att rida tre gånger i veckan, som jag har haft de senaste veckorna, så är det bara att bita ihop ändå.
Det hade varit hoppträning innan vi red, så när Marcus bar in hindrena passade jag på att träna Xipo lite från marken. Han blir faktiskt mycket trevligare redan från början när man sitter upp så jag borde nog göra det oftare. Tyvärr är det lite jobbigt om det är en massa andra ekipage som ska rida samtidigt så jag brukar bara göra det när vi är ensamma.
Marcus var dessutom snäll nog att lämna kvar fem bommar som vi kunde trava över, vilket verkade som en bra omväxling till den rena dressyren vi brukar göra när vi inte rider ut. Inte för att jag hade provat travbommar tidigare, men hur illa skulle det kunna gå? Inte alls visade det sig när vi väl fått in rätt avstånd mellan bommarna, 90 cm var lite kort så kom vi på fel ville Xipo hellre galoppera, men när vi längde till 1 m gick det utmärkt. I alla fall om man räknar in hans och min ofantligt stora rutin på bomarbete...

onsdag 23 juni 2010

Solskydd

"I am an alien. Take me to your leader."

tisdag 15 juni 2010

Blogglista

Tidningen Ridsport har ett upprop där de uppmanar sina läsare att skicka in tips på intressanta hästbloggar. Om ni tycker att min blogg platsar (eller nån anann hästrelaterad favoritblogg) så skicka ett brev med en kort motivering till ridsportbloggar@gmail.com.

söndag 6 juni 2010

Rikskändis

Tydligen är jag numera rikskändis, i alla fall om jag ska tro på flera i mitt stall. Tidningen Ridsport skrev ett reportage om att importera sin häst själv och eftersom jag har gjorde det med Xipo intervjuade de mig.
Det hade väl varit bra om det inte smällt upp reportaget som en hel framsida i del 3 i numret som kom ut den 27:e maj 2010. Jag sade upp Ridsport för jag tyckte att de lade ännu större tonvikt vid tävlingsresultat och halvblodsavel och färre kunskapsartiklar när de gjorde om den 2009 så jag fattade inte varför alla kommenterade artikeln så fort de träffade mig. Men nu har jag sett tidningen. Bilden där jag duschar Xipo är 14x23 cm! Inte precis den låga profil jag ville hålla...

onsdag 2 juni 2010

Skogsutflykt

När jag kom tilll stallet var bara Xipo och Beppo kvar i sommarhagen (eftersom det är juni så går numera Xipo + två kompisar på görbete dygnet om), så jag väntade tills Jessica ridit klart Ed så Beppo inte skulle behöva vara kvar ensam ute och passade på att putsa sadeln när jag inte blev avbruten av en massa sms.

När Jessica var klar tog vi ändå in både Beppo och Xipo för Beppos ägare skulle komma snart. Xipo var faktiskt skitslö när vi gick in från hagen. Han bara suckade och verkade less på att inte få gå kvar ute i gräset.
Jag funderade på om vi skulle träna i paddocken för den var faktiskt tom eller om vi skulle rida en lång runda i skogen men bestämde oss till slut för det senare. Tyvärr var Xipo minst lika slö när jag hade satt upp. Han till och med stannade när han fick syn på en islandshäst, något han knappast brukar göra. Jag fick klatscha till honom med handen på rumpan för han skulle komma igång igen.
När vi hade ridit lite i skogen tröttnade jag på senggnaren och satte av och plockade upp pinne som spö. Sen var Xipo sitt vanliga Land Rover-jag och gick fram som en bulldozer genom alla buskar och sanka partier. Han till och med hoppade över bäcken med mig på, bara för att jag höll i en pinne. Värsta jätteskuttet för 20cm vatten. Jag behövde inte ens använda pinnen att peta på honom på hela ridturen. Xipo är en sån ögontjänare...
Xipo ökade dessutom mot korna när vi passerade dem på hemvägen. Det kändes som han visste vad han skulle göra med kor.

Xipo var sen lika slö när vi ledde ut alla tre hästarna till hagen igen. Fast Ed och Beppo ville inte gå förbi fåren som går i hagen innan vår. Dom sket Xipo fullständigt i och när han sen väl låg först så speedade han upp sig igen. Han är fånig, men rätt charmig.