fredag 11 december 2009

Uppehåll

Nu är det väldigt länge sen bloggen uppdaterats, typ 3 veckor. Det beror inte på att hästen har dött, för han lever i allra högsta grad. Inte heller för att jag slutat rida, även om jag "bara" ridit 3 gånger i veckan den senaste månaden.
Däremot så har jag lagt rätt mycket fokus på att doktorera och så har jag försökt ha ett socialt liv utanför jobb och hästar, vilket jag har lyckats rätt bra med. Men då har vissa saker fått nedprioriteras, vara regelbundet bloggande har varit en.

lördag 21 november 2009

Ultrarapid

Nu har jag slarvat med sömnen igen och då går allt i ultrarapid. Mockningen tog mycket längre tid än vanlig, det kändes som rundan som jag och Sofia rider ut på ibland tog längre tid och det tog en ohyggligt lång tid att shoppa lite kvällsmat på vägen hem från stallet. Summa summarum började jag tvätta en timme senare än beräknat och jag har inte hunnit skriva klart min anteckningar för min forskning som jag bara måste vara klar med innan måndag, för sen har jag helt enkelt inte tid.

Men här kommer alla fall lite fler bilder med mobilen:


Xipo leker grimleken med sin kompis Budweiser.
Så här skyldig ser man ut när man blir påkomment...
Så här glad blir Buddha när Xipo kommer tillbaka till hagen

fredag 20 november 2009

Spanska ridskolan i Wien

Jag har ju tidigare visat klipp från de klassiska ridskolorna i Portugal och Spanien, så här kommer ett klipp från Spanska ridskolan i Wien med sina vita pizzahästar.

torsdag 19 november 2009

Stäng av vattenspridaren!

Nu har jag blivit så trött på det här vädret att jag köpte mig ett par gummistövlar så jag kan klafsa runt i stallet utan att bekymra mig om leran. Ett konstruktionsproblem dock, skaften var så pass vida att det hamnade en massa hö i stövlarna när jag packade Xipos matpåsar.
Nu är ju i och för sig mina läderridskor i princip vattentäta av all insmorning med fett, men det är så trist, och elakt mot skorna, att de ska bl så skitiga hela tiden och jag är för lat att tvätta dem med sadelsåpa varje gång.

Nu har jag dessutom skaffat en sladd mellan mobiltelefonen och datorn så det kanske blir lite fler foton i bloggen. Jag börjar nog med några få bilder från kliniken.

måndag 16 november 2009

Känd från tidningen...

Nu har jag fått en rapport om vad det stod i tidningen när jag blev intervjuad vid dansföreställningen. Alltihop blev nedkortat till
-Dans är tilltalande eftersom man får uppleva något annat än det verbala, tycker Ulrik Eklund från Göteborg.

Nu var det ju inte riktigt så här utan reportern frågade vad det var med dans som tilltalade mig och jag svarade att "det är svårt att beskriva med ord för dans är inte verbalt".

söndag 15 november 2009

Pacing in vaudeville

Jag har försökt hitta någon som bloggar om dans och balett i Sverige, men jag har inte hittat någon. Modebloggar finns tretton på dussinet (som exempel kommer det endast upp inlägg om jeansskaparen Örjan Andersson och inte koreografen om man klickar på tagen nederst) och till och med bloggar om utelivet på Stureplan får ju uppmärksamhet...
Så jag fortsätter att skriva om intressant dans jag har sett. Blir det många inlägg kanske jag skall knoppa av dem till en egen blogg, så kanske det blir lättare för dansintresserade läsare att hitta dit. Och de som är intresserade av mig och min häst slipper annat strunt. Kommentarer emottages tacksamt!

Denna gång har jag sett Pacing in vaudeville av Örjan AnderssonVara Konserthus. Titeln ger en vink om verkets form, ett antal "nummer" av varierande karaktär både energi-, dans- och musikmässigt (även om det mesta av musiken var modern elektronisk, det vill säga helt i min smak), men jag tycker ändå att koreografen hade fått till något slags tråd genom hela verket. Enligt presentationen så var en av sakerna koreografen ville utforska var rummet, att kunna utnyttja ytan för dansarna. Det sår mig att de flesta koreografer jag gillar har gjort detta på ett eller annat sätt i de verk som jag gillat mest...
Det var två delar som jag gillade extra mycket, dels en pas de trois med en del lyft som slog mig med häpnad, vilket nytänk! Suggestivt och kraftfullt och med en väldigt bra sammansmältning med musiken. Väldigt fysiskt och suggestivt där dansarnas samspel och fysiska förmåga utnyttjades till max. Jag hade sett om verket en gång till bara för detta.
Dels var det dansaren som mätte upp och provade ut var han skulle posera bäst på scen. Danshumor på hög nivå. Jag vill se mer sånt och inte en massa danskonst som verkar ta sig själv på så himla stort allvar!

Även denna gång så tycker jag att det var oförtjänt lite publik i salongen. Det är synd om danskonst har ett rykte om sig att var svårtillgängligt. Jag vet inte om det beror på att folk associerar det med tyllkjolar och musik av Tjajkovskij, eller verk som "Schakt" av Per Jonsson (vilket till och med jag hade svårt att ta till mig första gången jag såg det, men när jag såg några klipp från TV tänkte jag "f-n vad bra det var, jag måste se om det").

Pinsammast: Jag blev intervjuad både innan och efter av en reporter från Nya Lidköpings-tidningen. Jag undrar hur utflippad jag kommer att verka i den artikeln? Och om jag sa nåt som kan tolkas negativ om koreografen, vilket inte alls var min avsikt, till exempel att jag visste jag sett ett verk av Örjan Andersson innan, men inte kom ihåg namnet (Bör ha varit Le Noces på Göteborgsoperan för fem år sedan). Kan ju bero på att jag sett kanske hundra dansföreställningar och till exempel fyra de senaste fem veckorna...

Fotot ovan är taget av Håkan Larsson.

Läs även andra bloggares åsikter om , och .

Årets sista klinik

Nu har vi varit på klinik (kurs med åskådare för de som inte är med i hästvärlden). Jag kan väl inte riktigt skriva "kurs igen" för det var flera månader sen sist.

Den här gången fick vi åka lite eftersom träningen var i Alingsås. Så det blev att fixa fram en hästtransport och sen lasta. Xipo var ju inte så pigg på att stanna i transporten sist vi skulle ut ock åka utan ville gå ut igen så fort vi var inne, men den här gången hade jag anlitat erfaren hjälp i form av Kajsa (se bilden där hon håller Xipo i Alingsås).
Vi började med att försöka snällt men det gick inte så bra, så vi plockade fram lastlinan relativt snabbt och då var det inte så knepigt att få in Xipo. Jessica som också var i stallet var dessutom snabb med att smälla igen dörren när han väl var inne. Och när Xipo är inne i transporten och dörren är stängd bakom honom så står han väldigt snällt som synes.
Eftersom det var lektioner två dar i följd så blev det totalt fyra gånger som Xipo skulle in in i transporten, men det gick bättre för varje gång, sista gången när vi skulle hem sprang han nästan in av sig själv. Det är bra med en häst som snabbt lär sig vad som gäller...

Själva kursen var väldigt kul. Det var för Charlotte Wittbom som jag ju har ridit för förut så jag hade ju viss föraning om vad det var för typ av ridning. Vi fick träna på mycket övergångar, trav-skritt-trav, skritt-galopp-skritt. Nu när jag tänker på det så var nog halt den enda övergången vi inte tränade på. Vi provade för skojs skull på byten också men la ner det, det var bättre att fortsätta på grunderna. Intressant var också att ju mer samlad Xipo blev desto lättare hjälper gick det att rida med. jag fick ta av mig sporrarna på andra lektionen för att han inte skulle flyga i taket.

Vi fick väldigt mycket beröm av Charlotte som tyckte vi hade blivit mycket bättre sen sist. Xipo var mer musklad och balanserad och jag hade en mycket bättre sits. Tyvärr var ridhuset vi red i inte så optimalt att fotografera i, men jag bjuder på en bild. Rätt suddig, men den visar i alla fall på hur mycket Xipo sätter bakbenen under sig i galoppen, ända fram till sadelgjorden...

Vad jag ska tänka på är följande:
  • Hand utan skänkel, skänkel utan hand.
  • Ge efter i innertygeln.
  • Höjer Xipo huvudet, bredda händerna något.
  • Se till att han inte går under tyglarna. Om han nu inte kommer undan arbete genom att höja huvudet.
  • Rörlig i nedre delen av ryggen, framförallt i trav nedsittning, då komemr nog också händer att bli mer stilla i traven
  • Noggrann skänkelplacering, innerskänkeln precis vid sadelgjorden, ytterskänkeln bakom när vi går på volten. Skänkelvikning har samma skänkelpalcering, det är innerskänkeln som ställer hästen.
  • Inga sporrar.
  • Axarna åt rätt håll. Vänsteraxeln åt höger i högervarvet och vice versa. Speciellt viktigt i öppna och sluta. Till slut så var Xipo så känsliga att det räckte att flytta skänklarna till rätt ställe och vrida axlarna så gick han i skolorna utan att jag behövde ge något tryck med skänklarna alls utom för framåtbjudningen (som gör med ytterskänkel)
  • Gör avsaktningarna med tyngden i sätet.

Eftersom jag ändå var åt det hållet i Sverige passade jag på att titta på "Pacing in vaudeville" av Örjan Andersson på Vara konserthus. Mer om detta i ett annat blogginlägg.

söndag 8 november 2009

Regntunga söndagsskyar

Varje söndag så brukar jag titta på film på föreningen, men idag blev visningen inställd för filmerna hade inte hunnit fram med posten. Suck, jag känner mig helt vilsen...
Det blev ingen ridlektion heller för min tränare skulle fira fars dag med hela sin familj. Jag red ut istället tillsammans med Sofia på Julia. Xipo skötte sig mycket bra, som vanligt kanske jag ska skriva? Men hur kul är det att rida ut i ett jämngrått skymningsmörker trots att klockan bara är halv två och det är så fuktigt att regnet kondenserar på ridjackan?

Ordningen återställd

Ja, inte i lägenheten alltså...

Nu har jag inköpt en ny stryktålig mobil. Den har även kamera så när jag införskaffat sladden att koppla ihop den med datorn kanske det blir fler bilder i bloggen också.

onsdag 4 november 2009

Jag blir så trött...

Murphys lag säger ungefär att om nånting kan gå fel så kan det göra det vi sämsta möjliga tillfälle.
I mitt fall så tappar jag mobiltelefonen i golvet kvällen (natten?) innan jag ska åka iväg till Södertälje för ett forskningssamarbete. Jag har en stenålderstelefon (anno 1997) hemma som SIM-kortet från Volvo redan sitter i, men den har en stand-by-tid som är kortare än resan jag ska på (alltså två dygn). Och min andra telefon, med en spräckt skräm men som fortfarande fungerar, ligger nog i en skrivbordslåda på jobbet. Så jag kommer att vara telefonlös på resan. Tur att jag inte hade SMS-biljett för tåget, för då hade jag varit så rökt...
Nu var det ingen dyr telefon och den hade några år på nacken, men jag var ändå rätt förtjust i den. Självklart är den så gammal att den givetvis inte går att köpa längre. Jag borde väl skaffa en modern telefon, som Sony Ericsson Aino, men den verkar inte så stallanpassad.

söndag 1 november 2009

All time high?

Lektion idag igen och det gick faktiskt helt suveränt bra, till slut...
Fia, som tränade oss, sa att hon nog aldrig hade sett oss bättre. Nu ska vi bara se till att det går snabbare att ta sig till nivån. Idag hade jag värmt upp nästan en halvtimme på egen hand och sen ridit en halvtimme för Fia innan Xipo gick riktigt bra. Nu vet jag i alla falla hur det ska kännas.
Lite besvikelse efteråt att Xipo knappt var svettig, med tanke på att han hade jobbat ovanligt mycket. Hmm, han kanske inte svettas alls när det är kallt? Eller så måste det till längre perioder av träning på den nivån, snarare ett helt ridpass, dvs. mer än 40 minuter?
Jag tycker att Xipo har satt jättemycket päls men Fia tyckte att det inte såg ut som han hade satt någon vinterpäls alls. Jaja, då slipper jag i alla fall ta fram klippmaskinen.

fredag 30 oktober 2009

Of Gods and Driftwood...

Efter att ha sett ett antal dansföreställningar som inte gav mig något så har jag äntligen sett nånting som verkligen tilltalade mig, nämligen "Of Gods and Driftwood" av koreografen Kenneth Flak. Vad var det som gjorde att det här verket gav något då?
För det första tyckte jag att temat var rätt intressant, mänskliga gudar, i detta fallet i form av Odin, Tor och Loke. Man ska inte hänga upp sig på att två av dansarna var kvinnor, är man gud så har nog könsroller mindre betydelse. Mindre attraktiva drag som dominans, grymhet och till slut död (och födelse?) var i alla fall fascinerande att se på. Sen fanns det också viss humor i verket.
För det andra så var dansen väldigt extrovert och uttrycksfull. Dansverk som mest är introvert navelskådande slipper jag helst.
För det tredje så använde sig koreografen av dansarnas fysiska kapacitet. Styrka och akrobatik förutom precision, synkronisering och uttrycksfullhet.
Och till sist så var det bra och suggestiv musik, som man faktiskt utnyttjade i koreografin (annars verkar det inte vara inne att dansa i takt med musiken i modern danskonst längre). Det är bara att inse att jag inte pallar dansverk utan någon som helst musik, som "inuti" av Jeanette Langert som jag såg förra veckan.

Tyvärr var vi nog inte mer än 20 åskådare i salongen. Pinsamt, det här hade förtjänat bättre. Jag undrar om det beror på att det gavs på Atalante vilket nog får anses som den mest alternativa scenen i Göteborg? Om jag hade haft tid så skulle jag nog försökt se om verket imorgon.

Man kan faktiskt se ett kort videoklipp på Youtube:


Läs även andra bloggares åsikter om , och .

söndag 25 oktober 2009

Regning söndag = tacksam över ridhus...

Idag har vi ridit lektion för första gången på 3 veckor. Som vanligt så var jag mycket svettigare än hästen efteråt. Jag undrar varför, det måste väl ändå vara fel? Trots att det regnade och var allmänt skitväder så var vi faktiskt ensamma i ridhuset. Men de flesta andra städade stallet och gårdsplan, men jag gjorde ju mitt förra veckan...

Jag är rätt nöjd med lektionen, och jag hoppas Fia är detsamma. Bland annat blev det ett antal galoppfattningar från både trav och skritt. På det hela taget har vi blivit bättre fast jag känner mig sämre... Min sits har blivit bättre, framförallt i galoppen och händerna har blivit mycket bättre. Xipo har blivit stabilare i alla gångarter, men så har vi också tränat lite tyngre övningar på egen hand som öppna i trav och förvänd galopp.

tisdag 20 oktober 2009

Lek i hagen ger upphov till...

Jag har haft bättre dar. Det var inte kul på jobbet (det var onsdag så idag var jag på Volvo i Torslanda) och jag hade sovit väldigt dåligt inatt, så jag var helt nerkörd i skorna när jag kom till stallet. Men efter att fixat mat till Xipo och mockat boxen så kände jag ändå för ett lugnt ridpass.
Tyvärr så hade Xipo ett ytligt sår på ena benet som var pyttelite svullet så jag bestämde mig för att det fick vara ändå. Jag spolade rent såret så mycket som möjligt med vattenslangen och smorde sen in det med lite antiseptisk LHP-salva. Sen var det bara att åka hem.

Imorgon bara måste bara bli bättre. Jag ska inte rida, men det är en viktig dag på andra sätt...

måndag 19 oktober 2009

Hästtänder

Idag var Xipo hos tandläkaren, eller rättare sagt så var tandteknikern och hälsade på i vårt stall och kontrollerade tänderna på fyra hästar, men Xipo var först ut.

Hon blev kanske lite förskräckt för Xipo var ju sedvanligt otålig när vi väntade och så la jag på ett stalltäcke så att han skulle ha det varmt medan det skulle grejas. Och eftersom det kittlas när man ska knäppa remmarna under magen så försöker han ju nafsa efter en...
Men som vanligt skötte Xipo sig exemplariskt när det blir allvar och husse inte har något tålamod med fjanterier i hanteringen. Hon till och med skrev "mkt snäll" i journalen.

Hur var det med tänderna då? Tja, sådär. Xipo hade fina tandrader och inga tendenser till över- eller underbett. Men han hade fått en del skarpa kanter på kindtänderna som hade gett upphov till sår i kinderna, så det blev till att raspa ner dem. Tandteknikern trodde att det berodde på att det gått lite för länge mellan gångerna. Idealet var väl 10 månader men för Xipo var det nog 13 månader sen sist. Sist kollades också att betten vi använt passade bra, och de var alldeles utmärkta.

lördag 17 oktober 2009

Skura med högtryck

Idag har jag skurat hela ridhuset invändigt med högtryckstvätt. Eller jag gjorde det ju inte själv, jag Markus och Ingmar turades om att stå i hisskorgen och hantera sprutan eller köra traktorn. Jag lät i och för sig bi traktorn för det har jag inte kört sen jag var 15. Therese hade det otacksamma jobbet att kratta längs ner på alla väggarna då det samlas en del spån där när man rider. Men det gick betydligt snabbare än spolningen. Efter 4 timmars skurning, i och för sig med en grillpaus, var jag är alldeles för trött för att rida. Att rida lektion som den ursprungliga planen var skulle bara varit meningslöst. Vi får ta det nästa vecka istället.

Det absurda är att jag nog har lag mer tid på att städa ridhuset än vad jag lagt på att städa min lägenhet denna månaden.

fredag 16 oktober 2009

Upp, och ner, och upp igen...

Ridningen gick sååå mycket bättre idag än i tisdags, även om det inte blev all-time-high. Idag var Xipo böjbar åt båda hållen och tog de sidförande skänklarna, låt vara att han som vanligt är mer motvillig att gå undan åt vänster än åt höger...

Tur att jag red för när jag kom till stallet, som vanligt senare än jag hade tänkt, så hade jag verkligen inte lust att rida. Men eftersom det bara blev arbete från marken igår så kunde jag ju inte gärna låta bli idag också. Eller hur?

onsdag 14 oktober 2009

Hårvård

Äntligen en instruktionsfilm om vad jag kan göra med den jättelånga manen på min häst så jag kan se halsen från båda sidor när jag rider...

tisdag 13 oktober 2009

Men alltså...

Överenergisk men rätt osmidig häst som inte vill böja sig, framförallt inte i vänstervarvet. Jag, nöjd? Knappast!
Har egentligen ingen förklaring mer än kylan. Synd, för det gick bra i söndags.

söndag 11 oktober 2009

Dressyr i de högre skolorna

Ny fin ridfilm från Portugal. Jättekul att se lite skötsel och träning också från Escola Portuguesa de Arte Equestre och inte bara uppvisning...


Sen får jag väl ta med en motsvarande film från Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre...

fredag 9 oktober 2009

Hästböcker, del 3

Om man nu vill ha ett litet men gott bibliotek med hästböcker skulle jag rekommendera de här:
  • Förstå din ridhäst av Rikke Mark Schultz
  • Hälsoråd för häst från Apoteket
  • Ridinstruktion, fastställd 1930
  • Balans till häst: ryttarens sits av Susanne von Dietze
Jag saknar en bra bok om foderhållning i listan.

Om man vill ha en modernare heltäckande bok om ridning så har jag precis lånat Stora boken om ridning av William Micklem på biblioteket. Jag har inte hunnit läsa den, men det jag har läst och resten jag har ögnat igenom verkar vara bra...

Sen har jag en för lång lista på böcker jag är lite intresserad av att läsa/köpa, den ser ut så här:
  • Classical Schooling with the Horse in Mind: Gentle Gymnastic Training Techniques av Beran, Anja
  • Cross-Train Your Horse: Book One: Simple Dressage for Every Horse, Every Sport av Harris, Susan E.
  • DRESSAGE av LOCH, SYLVIA
  • Dressyrens grunder - The View from C av Specht, Dietmar
  • Dressyrskola av Lindgren, Anders
  • Effective Teaching and Riding: Exploring Balance and Motion av Meyners, Eckart
  • Klaus Balkenhol: The Man and His Training Methods av Schoffmann, Britta
  • Rid i harmoni med hästen av WOOD, PERRY
  • Riding Logic: Transform Riding Skills to Art on Horseback with Classical Lessons in Flatwork and Jumping av Museler, Wilhelm
  • Schooling Exercises In-Hand: Working Towards Suppleness and Confidence av Hilberger, Oliver
  • Classical Horsemanship for Our Time: From Basic Training to the Highest Levels of Dressage av Froissard, Jean

Hästböcker, del 2

Fortsättning på förra blogginlägget om hästböcker...

Böcker om hantering och skötsel
Förstå din ridhäst - Den bästa uppslagsboken jag har oavsett om man vill veta mer om sadelinpassning eller hovens uppbyggnad.

Förstå din islandshäst - samma författare och i princip samma bok som ovan, fast inriktad på islandshästar förstås. Jag köpte den när jag hade en islandshäst och tyckte den var så bra så jag köpte boken ovan när jag skaffade en "vanlig häst, så vanlig man nu kan tycka att Xipo är...

Hästens näringsbehov och utfodring - Uttömmande bok om allting när det gäller hästens mat. Men lite väl krånglig om det enda man vill är att lära sig räkna på en foderstat. Jag antar att en är bra om man odlar sitt eget hö...

Hästägarens handbok - Den här hade jag glömt bort att jag ägde. jag antar att det beror på att jag har hittat information jag behövt i andra böcker.

Att köpa häst - Kanonbra häfte som jag beställde från Agria för 50 kr. Ett jättebra stöd när jag köpte häst första gången. Jag hoppas det fortfarande går att beställa.

Boken om horsemanship - Jag är inte vän med vad man kallar "natural horsemanship". Jag är imponerad av de som är duktiga och jag har försökt läsa mig till och tagit några lektioner, men varje gång verkar det ställa till mer i bandet jag har med min häst än det hjälper oss. Övningarna i den här boken kan säkert hjälpa många, men jag gav upp innan jag ens gjort klart kapitlet med ledövningar.

The revolution in horsemanship - Jag köpte denna för den fick så bra omdömen på Amazon. Jag missförstod lite syftet med boken, det är snarare en historie och bakgrundsbeskrivning om "natural horsemanship" och hur det utvecklades av cowboyer i USA än en lärobok. Då man inte har den hästtraditionen om "breaking in horses" hör i Sverige så känns det inte så revolutionerande.

Creating a bond with your horse - I "natural horsemanship" finns en övning/teknik som ibland kallas "Join-Up", som jag förstår det är det en rätt krävande övning som inte är så lätt för nybörjare att få till bra. Den här tunna boken beskriver den i detalj, men det visste jag inte när jag köpte den, jag gick egentligen bara på titeln.

Hälsoråd för häst - Den bästa boken om hästens sjukdomar och som finns på nästan alla apotek. Läs den endast i små doser annars så blir man hypokondriker åt sin häst. Men den är kanon att slå upp i om man till exempel vill veta vad mugg eller ringorm är för något...

Hästböcker

Genom åren har jag samlat på mig ett antal böcker om ridning och hästhållning. Jag tänkte skriva lite om vilka jag gillar och inte...

Böcker om ridning
Dressyr med Kyra - En av de första böckerna om ridning jag köpte. Då tyckte jag den var jättebra, men nu gillar jag den inte alls. Eller rättare sagt, jag är fortfarande imponerad av Kyras systematik och konsekvens i träningen, men jag får helt enkelt inte ihop det med de influenser jag har fått från Portugal.

Lessons in Lightness - Den här boken borde ligga helt i linje med den ridning jag sett i Portugal då bokens författare tränat för Nuno Oliveira. Men jag har svårt att relatera det jag läst med min egen och min hästs utbildningsnivå. Men det kanske är meningen att man måste börja om från början får att få en konsekvens i "systemet". Jag om någon är ju bekant med begreppet "konceptuell integritet"...

How your horse wants you to ride - Är detta ne bok för nybörjare? Jag vet inte... En bok som i alla fall helt fokuserar på ryttarens utbildning och inte hästens, som de två föregående. Den har många goda idéer men känns väldigt pratig. Att jag inte har tagit den till mig kan bero detta och inte att jag ogillar själva ridningen den beskriver, men jag kom aldrig så långt...

Allt om hästen - En utförlig guide till hästskötsel och ridning står det på framsidan, och det är en bra beskrivning av innehållet. Om man vill ha en bok som innehåller nästan allt, fast utan att gå på djupet inom något område så är den faktiskt rätt bra. Men det känns lite som jag är bortom detta då jag har haft två egna hästar och kommit en bit på min egen ridutbildning.

Dressage School - Detta är en ren uppslagsbok. Den innehåller detaljerade beskrivningar av i princip alla rörelser som finns inom dressyr, demonstrerade av Isabell Werth. Men jag orkar inte läsa in eller memorera någon förståelse för ridning på det sättet. Men om man någon gång undrar över hur man till exempel utför en sluta enligt den tyska skolan är den suverän att titta i.

Ridinstruktion, fastställd 1930 - "Instruktionen är i första hand avfattad med tanke på förhållandena vid kavalleriets truppförband och skolor". Knastertorr instruktionsbok om ridning och annan hantering av häst. Den enda instruktionsbok jag egentligen gillar. Man kna fråga sig hur detta går ihop den "lätthet i dressyr" som man kan se i Portugal, men jag har faktiskt inte upplevt några motsättningar. Kan förstås bero på att jag inte har nått "upplysning"...

Rida islandshäst: Reynirs ridskola - Bok om islandshästridning. Rä'tt mångordig och med lite känsla av "old school"-ridning. Jag hade gärna sett mer likriktning med klassisk dressyr. Men den tar upp många probelm som är unika för just islandshästar med deras många gångarter.

Atlis verktyg för islandsryttare - Tunn bok med övningar speciellt för träning av islandshästar, bra övningar... Inte mycket mer, men den har heller inga ambitioner att vara en komplett ridlära.

Reflections on Equestrian Art - Den enda bok jag känner till som är översatt till ett förståeligt språk av Nuno Oliveria. Läsvärd bok, men den beskriver ett ideal som känns väldigt avlägset för mig som vanlig hobbyryttare. Jag vet inte om man ska bli inspirerad eller uppgiven av att läsa den, just nu känns det mest det sistnämnda.

Balans till häst: ryttarens sits - En bok om bara ett specialområde, ryttaren sits och om hur man kan förstå, känna och förbättra den. Boken är så faktaspäcka att jag inte hunnit igenom den. Jag vill ju prova praktiskt innan jag går vidare...

torsdag 8 oktober 2009

Dressyr från marken

Numera är det torsdagar som det är hoppträning i vårt stall och själva banbyggandet börjar 18:30 så jag åkte lite tidigare än vanligt från IT-Universitetet där jag brukar sitta på torsdagar. Jag hade blivit lite inspirerad av 5 sekunder på nedanstående film (00:14-00:19) att jobba Xipo för hand, för jag tycker att det där kan vi också! Så trots att jag inte ridit på grund av en ny förkylning så tänkte jag inte rida idag heller...
Så jag skyndade mig och lyckades faktiskt hinna jobba honom i en knapp halvtimme. Det gick jättebra trots alla hagelskurar som smattrade mot ridhusets tak. Att jobba ute i paddocken som för tillfället förvandlats till ett mindre inlandshav var inte att tänka på...

tisdag 6 oktober 2009

Dans på Youtube

Jag sitter hemma med halsont. Igen. Då blir det att man surfar mer på webben än vanligt...

Man kan hitta de mest roliga saker på Youtube, som det här klippet med Björn Skifs:

Men jag är lite sur över att det är så svårt att hitta filmklipp med dans. Eller det är ju inte tomt, men jag vill se bra svensk dans, som till exempel nån filmsnutt av den svenske koreografen Per Jonsson helst från Schakt. Man kan i alla fall se lite av Walking Mad av Johan Inger.

Jag får väl trösta mig med att det finns några få klipp av Elisa Monte och att man faktiskt kan se hela Petit Mort av Jiri Kylian i två delar: 1/2 och 2/2. Och några klipp från en av mina två absoluta favoritbaletter: Enemy in the figure av William Forsythe. Den andra, Airbag av Philippe Blanchard, finns såklart inte nånstans...

Till slut ännu mer udda saker: Norsk Hallingdans, indisk Kathak (synd att kameramannen tappar danserskan ur bild ibland) och japansk locking och popping (snacka om tajming).
Och till slut ett klipp med den helt fenomenale David Elsewhere innan han slog igenom. Nu kan man se honom i reklamfilmer för Heineken, VW, Marriot och Motorola. Nej, inga av rörelserna är datoranimerade, det är bara ansiktet som man klistrat på honom. han rör sig faktiskt sådär på riktigt...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , och .

söndag 4 oktober 2009

Träna

Lektion idag igen, som vanligt på söndagar. Idag fokusering på min sits, på min begäran. Oj, vad jag måste motverka vissa reflexer hos mig själv! Steg 1 är ju att vara medveten om dem.
Träna, träna, träna...

torsdag 1 oktober 2009

Arg ryttare = alert häst?

Idag blev jag arg på min häst. Jag är inte stolt över mig själv...

Jag hade hoppats på ett lite kortare ridpass och eftersom paddocken var tom större delen av tiden kunde jag öva på lite olika galoppvägar som jag lärt mig av João. Det gick väl rätt bra tills min fåntratt till häst får se två andra hästar med ryttare som galopperar över Bellas slåtteräng vid skogsbrynet. Då spänner han upp sig som jag vet inte vad och tvärnitar. Jag vet ju att han gör det till hälften bara för att slippa arbeta, så jag blev rätt sur.
Följden blir att det blev sporrar för att han skulle gå framåt, en del hårda tygeltag för att han skulle böja nacken i sidled, väldigt mycket inramning av både bogar, nacke och bakdel. och sen mycket galopp tills han kunde galoppera utan att bryta av även på den delen av volten som vätter mot slåtterängen.

Vad blir resultatet av det här? En spänstig och alert häst som gärna flyttar sig för skänklarna! Och komplimang för att han har musklat sig så fint. Fast då var jag för trött för att fortsätta träningen. Jag hade ändå ridit i en timme och tio minuter. Xipo märkte att jag inte var glad på honom och ställde sig så långt borta från mig som möjligt i boxen när jag släppte in honom. Han vågade inte ens nafsa efter mig när jag borstade honom under magen, det brukar annars kittlas.

Jag undrar om jag borde bli lite sur på Xipo oftare om det är det som krävs för att få ut maximal prestation av honom? Fast jag gillar inte den grova ridningen jag gjorde när han fånade sig som värst.

söndag 27 september 2009

Både duktig och snygg?

Idag blev det lektion för första gången på 3 veckor. Det gick bitvis kanonbra. När Xipo går som bäst är han spänstig och ändå fjäderlätt i tyglarna, vilket är en ovan med fantastisk känsla. Med lite mer styrka kan han nog gå så längre perioder och inte bara korta intervall. Fast jag är lite besviken, jag var mycket tröttare och mer svettig efteråt än Xipo, det borde väl vara tvärtom?
Jag får väl trösta mig med att det både såg (borde sett?) ridmässigt bra ut och att vi var snygga nu när sadel, stigläder, träns, benskydd, ridskor och ridbyxor var färgmatchade! I lördags putsade jag allting i hela världen, nästan: Sadel, skor, shortchaps, häst... Hela manen och svansen på Xipo blev sprayad med pälsglans och utredd. Och hovarna oljade och blanka. Tyvärr så hade Xipo legat i en av sina egna skitar på natten så han hade en stor brun fläck på halsen. Man kan tydligen inte få allt...

onsdag 23 september 2009

Cristina Caprioli x 2

Nu har jag på mindre än en vecka sett två verk av Cristina Caprioli: SlopeGöteborgsoperan och cicadaremix på Pusterviksteatern.

Jag är kluven, minst sagt. Å ena sidan är jag imponerad, eller ska jag säga fascinerad av hennes blandning av klassisk och modern teknik, i cicadaremix hade till och med två av dansarna tåspetsskor, och hennes val av spännande musik.
Fast jag får säga att även om Slope började bra så var den sista tredjedelen något av det tråkigaste jag sett i dansväg. Musiken försvann helt och med en betydligt mer introvert koreografi än i början avstannar hela föreställningen till en stor gäspning. Varför? Vad är det hon vill förmedla? Den känsla jag fick är mest besvikelse och irritation. Nästan samma sak hände i cicadaremix, men där lättades det upp av ett pas-de-deux på slutet som förhindrade att intresset falnade här också.

Är jag för konventionell i hur jag ser på dans? Har jag blivit för indoktrinerad av all film jag har sett? Jag kräver inte en linjär handling, eller ens en ickelinjär handling som i Novelle Vogue eller Point Blank. Men jag vill att ett verk ska röra sig i någon riktning, motsatsen till stagnation.
Och tyvärr för jag säga att båda verken stagnerade. Men det verkade så genomtänkt att jag antar att det finns en poäng och inte bara beror på att inspirationen tryter. Men jag tror jag skippar fler verk av Cristina Caprioli.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

tisdag 22 september 2009

Nöjd så det är pinsamt...

Ridningen gick kanonbra idag. Jag är så nöjd det är pinsamt.

Idag undervisade jag i fem timmar i kursen i programvaruarkitekturIT-Universitetet, två timmar föreläsning och tre timmar övning, så jag var rätt hes när jag kom till stallet. Jag tycker det gick bra och jag hoppas studenterna fick ut nåt av det. Jag har egentligen ingen undervisningsplikt som industridoktorand, men jag tycker det är väldigt kul. Och så utvecklade jag hela den här kursen 2006, även om varje kursansvarig har förändrat kursen lite sen dess, så jag har ett visst intresse av att följa upp hur det går.

söndag 20 september 2009

En blomkruka mindre

Idag var det så bra väder att jag red ut i skogen ensam. Den långa rundan med de massa branta backarna...
Det gick hur bra som helst tills vi kom hem igen. Där höll Ingmar på att tippa va årets havreskörd vilket var ju rätt läskigt att gå förbi. Så Xipo sladdade ut lite med bakdelen och sparkade till en av de stora krukorna med blommor som står utanför stallet. Den höll ju inte såklart. Jag tycker ju att det är lite inkonsekvent att fixa bilar vilda djur, smygande katter och hur många prasslande löv som helst för att sen bli rädd på gårdsplanen. Weronica tyckte att alla hästar hade tvärvägrat där Xipo faktiskt gick förbi och jag borde vara glad att han inte skar sig på skärvorna från krukan. Jaja, lätt att vara efterklok, jag får nog tänka efter lite före nästa gång...
Sen kikade jag lite på Working Equitation-träningen i Bellas ridhus. Tyvärr gick jag hem för tidigt så jag missade jag den berömda Mullehästen. Typiskt...

Förresten red jag i fredags i paddocken efter att Jörgen hade varit och skott Xipo. Kändes jättebra! Så blir det efter han trimmats av Weronica hela veckan när jag varit borta.

torsdag 17 september 2009

Åter i Sverige...

Nu är jag hemma igen. Min presentation gick bra och konferensen var riktigt intressant, jag skall definitivt åka fler gånger även om jag själv inte lyckas få med något papper.
Jag fick många uppslag på vad jag bör fortsätta med i min egen forskning, varav några saker förvånar mig att det akademiska samfundet inte är mer intresserat av då jag och flera andra från industrin som var där tyckte det var viktiga frågeställningar. Ska man få något gjort får man göra det själv...
Sen var maten förvånansvärt bra för att vara England, men Robinson College har tydligen ryckte om sig att ha bäst mat av alla Cambridge colleges. Det blev inte så mycket turistande, men det gör inget, för jag har varit i Cambridge flera gånger förr när jag jobbade med Jaguar och Pi Technlogy. Det grämer mig dock att jag inte lyckades gå på Darwin-utställningen, när jag hörde tala om den hade jag redan skolkat min fria eftermiddag.

Jag hade hoppats kunna ta det lite lugnt och i princip sova bort fredag och hela helgen eftersom fredagen är stoppdag på Volvo. Sen hade det varit skönt att inte köra med maxhastighet igen nästa vecka, men det blir inget med det. Pappa Per kommer på besök imorgon och stannar till på söndag. På måndag ska jag träffa en industridoktorand från Scania för att diskutera eventuellt samarbete och på tisdag ska jag undervisa hela dagen. Sen har vi en leverans på Volvo till slutet av veckan och så måste jag förbereda en presentation till Volvos industridoktorandkonferens. Sova får jag göra på jullovet (fast såna har man inte som doktorand).

tisdag 15 september 2009

Konferenser

Det är likadant varje gång man åker på vetenskapliga konferenser: Sitta still, fika, sitta mer still, äta, sitta ännu mer still, fika igen, och sen sitta lite mera still och sen äta middag fram till kl 9. Igår kväll kändes magen som en spärrballong. Det är tur att Xipo inte behövde kånka runt på mig då...
Idag har jag promenerat lite bland alla de andra turisterna i innersta stadskärnan i Cambridge. En av många goda råd jag fick från min handledare när jag forskade i Kiruna var att inte känna mig tvingad att vara med p alla sessioner när jag åker på konferens. Ingen orkar sitta 8 timmar i sträck och ta in ny information. Då är det lika bra att slopa de sessioner som verkar ointressanta när man läser konferensprogrammet.
Nu sitter jag och finslipar min presentation som jag skall ge imorgon. Jag vet inte om jag borde vara mer nervös. Det kännsinte som det kommer att gå lysande, jag saknar lite entusiasm, men det kommer inte att bli skitdåligt heller. Om folk hellre lyssnar på vad jag har att säga än surfar på internet med sina laptops antar jag att jag borde vara nöjd...

söndag 13 september 2009

Robinson College

Nu sitter jag på mitt (tillfälliga) rum på Robinson College i Cambridge. Konferensen jag ska prata på smygstartar imorgon så det är inte så många här än. Man fick lite typiskt engelskt "tilltugg" som kvällsmat, dvs. sandwich, crisps (chips heter det ju hemma, men i England betyder chips detsamma som pommes frites), muffins och te.
Colleget är rätt speciellt. Trots att det är byggt på 70-talet (eller var det 80-taket) så är det som en borg med murar mot omvärlden, och nästan en vindbrygga som man får gå över för att komma till borggården. Jag tog med mig kameran så det blir lite bilder så småningom. Tyvärr verkar det som om jag inte fick med mig sladden för att koppla kameran till datorn så det kanske får vänta tills jag kommer hem igen. Hade dessutom mitt minne varit på topp hade jag laddat det 16 Gbyte flashminne jag köpte på Clas Ohlson med de sista 10 avsbitten av min nya favorit-anime Mushishi, så hade jag kunna sitta och kolla på dem på datorn. Men flashminnet ligger kvar oöppnat på köksbordet. Som det är nu är rummet rätt kalt utan någon mer underhållning än en klockradio som går fel och datorn jag har med mig. Ja, och så den obligatoriska tekokaren förstås. Så jag kan ju i alla fall blogga medan jag dricker min andra kopp...
Förresten är det en stor skillnad på college här i Cambridge jämfört med universiteten i Sverige. Colleget har säkert 300 studentrum inom murarna. Jag vet att undervisningen i Cambridge och Oxford är rätt olika jämfört med det vi är vana vid hemma, förutom sedvanliga föreläsningar och lektioner så det är mycket mer personlig "tutoring" i form av veckoliga möte med sina "tutors" på respektive college så därför finns här inte så många föreläsningssalar som man är van vid på universiteten i Sverige. Men de vanliga institutionerna (typ våra fakulteter i Sverige) har ju så klart undervisningssalar.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

Aldrig två dagar i följd...

I fredags var jag som vanligt kvar ensam i ridhuset när det var dags att rida och det gick jättebra. Xipo var energisk men fortfarande mjuk. Vi har nog aldrig gjort så bra skänkelvikningar förr.
Igår red vi ute i paddocken för det var skönt väder och jag hoppade att det skulle gå bra då med. Men inte! Det var hopptävling i ridhuset bredvid vårt och varje gång det syntes en ponny som värmde upp passerades förbi hörnet på vårt ridhus spände Xipo upp sig. Till slut behövde det inte ens komma nån ponny för att han skulle bli spänd, det räckte med att vi var riktade åt det hållet. Och ridningen blev därefter. En milt sagt irriterad husse som med rätt kraftiga hjälper knödde runt en stirrig häst i alla möjliga galopper på en gång. Till slut blev jag så arg att jag red ut med Xipo från paddocken och rakt in där tävlingshästarna gick mellan framhoppningen och Bellas ridhus. Och då håller Xipo sig kool men vaksam. Han är knäpp!
Nu åker jag till England så jag kan inte göra något åt gårdagens ridning förrän på fredag. Men det lämnade en sur känsla i munnen.

torsdag 10 september 2009

Sista sommarkvällen?

Det var så fint väder idag jag hade bestämt mig för att rida ut redan innan jag åkte från jobbet. Det gäller att passa på när det fortfarande är varmt och innan det blivit mörkt när jag kommer till stallet.
Xipo är en klippa att rida ut på, klart han kan titta lite extra när det kommer hundar men han går alltid fram och är faktiskt helt oberörd av bilar. Dessutom går det lika bra att rida ut ensam som med andra hästar. Stort plus!
Idag skrittade vi en del på en av de lokala asfaltvägarna. Det är inte helt optimalt för då behöver Xipo inte fundera på var han sätter fötterna och vill därför hellre titta sig omkring och då är det svårt att få honom att ta långa steg och länga ryggen så det är inte så bra uppmjukning. Det är faktiskt bättre att rida i skogen där han måste ha koll på marken.

Jag kom till stallet tio över sex och åkte tjugo i nio. Trots denna korta tid han jag borsta Xipo, sadla, rida ut, borsta av all leran när vi komit hem igen, mocka, fixa maten till Xipo och fylla på vattenhinkarna både i boxen och i hagen. Jag undrar vad det är jag glömt eftersom det gick så snabbt...

fredag 4 september 2009

Galoppiruetter

Jag är ingen fan av tjurfäktning (möjligen den som utövas i Frankrike då där man återanvänder tjuren mellan gångerna), så den här filmen är inget jag egentligen vill rekommendera. Men det går inte att bortse från den helt otroliga kontroll det här hästekipaget visar upp. Det finns en annan film på YouTube med Pablo Hermoza där tjuren spetsar hästen, riktigt otäck...

Nästa gång man ser galoppiruetter i dressyrtävlingar på TV så nna fundera på vad man tycker om att dagens världscupsryttare har monopol på "bra ridning". Jag själv som ryttare funderar lite på vad sporten syftar till och var jag vill ligga på skalan mellan dressyrens ursprung i funktionell ridning och dagens uppvisningssport. Jag inte alls säker på att "mitt" ideal är det som man gör i dagens tävlingsdressyr...
Titta till exempel på följande filmer för att se ridning som jag gillar. Jag lämnar kommentarsfältet fritt för kommentarer om onödigt hårda bett, stigbyglar etc...

onsdag 2 september 2009

Sadelpremiär

Nu har jag provridit den nya sadeln. Det var ...intressant...

Egentligen ska man inte uttala sig förrän efter tre veckors ridning, för alla nya sadlar känns som en planka tills stoppningen har anpassat sig till hästens rygg och rumpan har vant sig vid den nya sitsen. Men några observationer har jag allt...
För det första verkar den följa Xipos rygg väldigt väl med jämn belastning längs hela sadeln. Dessutom är den kort, utan att mäta skulle jag ändå säga minst 5 cm kortare än den förra sadeln. Så jag tycker nog att han rör sig lite ledigare, även om jag inte provade att sitta ned i traven, vilket är det verkliga eldprovet om hur mycket sadeln påverkar Xipos rörlighet.
För det andra så sitter jag rakt i en lodrät sits, jag får inte känslan av att sadeln hela tiden puttar mig framåt. Det sistnämnda kan också förklara att jag faktiskt tycker att den nya sadeln känns större i sitsen, trots att de båda har samma sitsstorlek, 17 1/2 tum.
Sist så är den nya sadeln stummare i sitsen (hårdare skulle kanske någon säga), vilket nog är en vanesak. Jag red ju på ökänt hårda Stübben-sadlar när jag gick på ridskola och gillade dem då...
Just det, alla tyckte den bruna färgen var skitsnygg...

Nu står alla hästar inne i stallet på natten och går i sin vinterhage på dagarna. Xipo fick gå ensam i sin lilla vinterhage, vilket han inte alls tyckte om, man kunde se spåren var han vandrat runt. Nu fanns det möjlighet för honom att gå tillsammans med Budweiser i en större hage så vi provade att släppa ihop dem i går eftermiddag. Eller rättare sagt, jag var kvar på jobbet medan Ann släppte ihop dem. Det gick tydligen jättebra och efter bara tjugo minuter stod de och kliade varandra som värsta polarna, så idag ska de få gå tillsammans redan från när de blir utsläppta på morgonen. Ingmar får väl ha lite koll och sära på dem om det blir totalt kaos.

måndag 31 augusti 2009

Dj-vla förkylning

Jag är fortfarande inte frisk. Grrr!

Nu har den nya sadeln kommit så jag ska provrida imorgon. Den ser bara så liten ut, jag undrar hur jag ska få plats? Men sadelprovaren ville att Xipo skulle ha den kortaste sadel som gick att få tag på...

Såg förresten ett anslag om den här ridkursen. Här kan man se en film om hur det skall se ut när man är fulltränad. Skulle vara skoj att träna nån gång i framtiden, men jag får nog öva lite mer med Xipo först, han blir ju extra vaksam bara jag har ett ridspö i händerna när jag sitter upp.

söndag 30 augusti 2009

Avklarad kurs

Nu har jag ridit kurs och samtidigt varit förkyld, igen...

Det gick väldigt bra förutom några tillfälliga hjärnsläpp och att jag hade lite svårt att höra på höger öra för nästäppan verkar ha flyttat sig dit istället. Fast i lördags var jag så trött att jag åkte hem och sov efter jag hade ridit istället för att titta på de andra. Förresten är jag inte frisk än. Frågan är om jag ska åka till jobbet imrogon eller gå till vårdcentralen och fråga om jag bör vara orolig över att det tar mer än en vecka och att örontäppan verkar påverka balanssinnet.

Jag får faktiskt säga att jag är lite stolt över hur bra ridningen gick. Xipo gick kanon och jag tycker till och med att det märktes att hovbölden var verkad, men det kanske inte är så konstigt att han rör sig spänstigare då. Jag får bara inte låta högmodet stiga mig åt huvudet. men det kan nog Xipo ta ur mig om han är på det humöret...
João som instruerade var också nöjd, han sa flera gånger att han tyckte vi hade blivit mycket bättre det senaste halvåret och att vi utvecklades åt rätt håll. Förresten lärde João Xipo att piaffera från marken, på bara två lektioner. Så kan det gå om man har naturliga anlag...
Jag hoppas framstegen fortsätter och att Xipo inte blir tillfälligt knäpp i huvudet av att stallas in på nätterna nästa vecka.

Nästa vecka är den nya sadeln här. Julafton i september...

onsdag 26 augusti 2009

Är det inte det ena så är det det andra...

Nu har hovslagaren både skurit upp hovsulan i måndags och satt på en skyddande sula i plast idag så att hoven hinner återhämta sig till nästa gång Xipo skall skos. Däremellan har Xipo fått en kompress med bandage för att torka ur bölden, vilket innebär att han har fått stå inne på nätterna och ute i en liten rast hage på dagarna. Vilket han hatade. Han visade tydligt hur jäkla uttråkad han var. Det underlättade inte att han inte gick att motionera heller.

För mig hade det ju varit mindre jobbigt om jag inte dragit på mig en virushalsinfektion och är hemma från jobbet. Jag var på närmaste vårdcentral och jag får säga att jag är positivt överraskad jämfört när jag var där senast för flera år sedan. Jag får väl fundera lite till på vilken vårdcentral jag skall välja i det kommande vårdvalet.

Summeringen är att Xipo kommer att vara helt återställd till kursen i helgen (möjligen med lite för mycket överskottsenergi och frustration över att ha varit "inlåst"), men jag kommer inte inte att vara i toppform. Å andra sidan är jag förhoppningsvis inte sämre än när jag red kliniken för Charlotte och det gick ju bra...

lördag 22 augusti 2009

Hovböld

Uppdatering...

Nu har jag varit i stallet igen. Xipo hade inte stått still i rasthagen utan baa gått runt. det var väl helt enkelt skittråkigt att stå där ensam. jag hade dock tur för när jag kom till stallet var Magnus som är hovslagarlärling där. Efter lite letande efter en visitertång så kunde han klämma på Xipos vänsterhov och trodde nog att det kunde vara en hovböld. Hovbölder brukar inte dyka upp från tomma intet, men det var väl så mjukt underlag i ridhuset när jag red där igår att det inte gjorde ont på Xipo.
Hovböld är bra för hästen blir hältfri så fort hovslagaren dränerat bölden. Hovböld är mindre bra för den läker inte av sig själv utan blir värre med tiden. Eftersom Xipo var symptomfri igår bör den inte vara så allvarlig än.
Jag har SMS:at till Xipos hovslagare Jörgen och jag hoppas han kan fixa det så fort som möjligt i början på nästa vecka. Då kan jag nog rida kurs till helgen. Annars sa Magnus att han kunde titta på det om jag hör av mig när han praktiserar på Åbykliniken på måndag så han kan ta med förbandsmaterial därifrån.

Halt!

Men alltså...

Idag lyckades Xipo bli halt på vänster framben nånstans mellan stallet och paddocken när vi skulle rida. Jag har ingen aning hur det gick till, om han lyckads trampa snett medan han stod uppbunden i stallgången? Så han får stå i den lilla rasthagen idag, vilket inte är alls kul. Jag ska titta till honom igen i eftermiddag och är han inte bättre då får han sova inne inatt. Bara han inte får liggsår för det är inte mycket halm i boxen. Trist för Rocky också som står kvar ute ensam i den stora hagen.
Tidpunkten för hältan kunde varit bättre då jag ska rida kurs nästa helg. Enda trösten är att hältor som dyker upp så här plötsligt brukar gå över snabbt.

torsdag 20 augusti 2009

Dressyrträning

Jag glömde ju skriva att jag faktiskt kom ihåg att titta på dressyrträningen för Inga-May Bylund efterföljande fredag.

Intressant och lärorikt, minst sagt. Hon kanske inte skulle passa mig som instruktör, men det var jättekul att se hur mycket man kan åstadkomma på bara en lektion. Det var stor skillnad på Marcus och hans häst Karlsson, som huvudsakligen är ett hoppekipage, i början och i slutet av träningspasset. Från en rätt tung och stor galopp fick Karlsson ett mycket lättare steg när Marcus lyckades samla ihop hans stora kropp. Galoppiruetterna var inte långt borta. Jag hoppas Marcus kände det när han satt på, för till och med jag kunde se det tydligt från läktaren.

Förresten har jag träningsvärk efter kampkonstträningen. Urrrk! Så går det när man aktiverar muskler man inte använt på länge...

onsdag 19 augusti 2009

Kampkonstträning med efterföljande huvudvärk

Jag följde med en kompis från jobbet som tränar Kali, en filippinsk kampkonst som omfattar både käppar och obeväpnad träning. Väldigt kul träning och en pedagogisk instruktör gör att jag nog ska testa några gånger till och kanske ska träna mer regelbundet på en lagom nivå de dagar jag inte rider.
Jag kan bara konstatera att konditionen har varit bättre, ridning är inte konditionsbyggande, så jag blev rätt svettig. Det räckte inte med att jag drack upp vattenflaskan jag hade med mig under passet utan jag hade en lätt huvudvärk när jag gick därifrån ändå.
På spårvagnen hem satt jag och läste och lyssnade på min MP3-spelare när det klev på två tanter (jag får kalla dem det för de var i alla fall gråhåriga). De hade lite problem att betala i en automatiska biljettautomaten så när spårvagnen började rulla ramlade den ena tanten mot den andra som i sin tur ramlade på mig. Tyvärr tog hon emot sig med gåstaven hon hade i handen rakt mot mitt huvud så jag fick en rätt kraftig smäll av nåt hårt. Jag tror jag måste fått en lätt hjärnskakning eller liknande. Hon märkte inte ens att hon slagit till mig och bad inte ens om ursäkt när jag påpekade det för henne.
Jag har nog aldrig haft så ont i huvudet som jag hade senare på natten. Antagligen blev det värre av vätskebristen jag hade dragit på mig redan innan. Känns lite ironiskt att jag kört ett relativt tufft träningspass med käppar och allt utan några som helst skador för att sen råka illa ut på spårvagnen hem...

Man kan ju fråga sig varför jag funderar på att ha ännu fler aktiviteter förutom ridningen, men det finns några anledningar:
  • Jag saknar kampkonstträningen. Kali är ett bra komplement till vad jag redan kan.
  • Ridning är inte speciellt mycket fysträning, man kan jämföra med en rask promenad. Kali-träningen är snarare som ett svettigt Friskis & Svettis-pass i intensitet.
  • Det är bra stämning och bra instruktör i klubben.
  • Och till sist kan man undra varför jag inte börjar med aikido igen, men det känns skönt att inte ha några större förväntningar från andra tränande och vara lite nybörjare på nytt.

Trakehner-hingsten Insterburg

Jag var och tittade på Falsterbo Horse Show och Helena som var där samtidigt har lagt upp en film på den häst jag gillade mest, den tyska Trakehner-hingsten Insterburg med sin ryttare Carola Koppelmann. Ekipaget vann inte, antagligen för att han inte hade de mest spektakulära rörelserna. Men vad gör det när man rör sig så smidigt och har så suverän galopp?


Läs även andra bloggares åsikter om , .

fredag 7 augusti 2009

Skogsridning eller åskådarplats?

Jag har ju minne som en guldfisk. Weronica berättade igår att både Marcus och Maria skulle träna för dressyrtränaren Inga-May Bylund idag. Kom jag ihåg att gå bort till Bellas manege när jag kom till stallet? Självklart inte, inte ens när jag såg Marcus bära iväg dressyrsadeln från sadelkammaren. Istället plockade jag in Xipo från hagen som vanligt och red ut i skogen. Ensam! Det gick hur bra som helst. Nästan... För jag slog i knät rätt rejält i ett träd så nu har jag ett skrubbsår stort som en femkrona på knäskålen.
Nu har jag i alla fall skrivit en lapp och satt upp på insidan av mitt skåp i sadelkammaren att Inga-May håller träning både fredag och lördag nästa helg, så nu bara måste jag komma ihåg det när jag väl är i stallet.

Det finns en anledning att jag är lite bekymrad över att batteriet i min Palm Pilot håller på att klappa ihop totalt. Vad ska jag göra om jag inte har något fickminne längre?

torsdag 6 augusti 2009

Pilane 2009

Det var så bra väder idag att jag skippade jobbet, eller mer formellt tog jag ytterligare semesterdag (har nog två veckor till som jag inte utnyttjat än). Jag tänkte åka till Pilane för att sen rida på kvällen när det vara lite svalare, men jag ändrade mig när jag såg på hemsidan att det skulle vara en dansföreställningen på gravfältet ikväll. Så det blev ett ridpass mitt i värsta eftermiddagsvärmen istället. Jag önskar att jag kunde säga att det gick lika bra som tidigare i veckan, men det gjorde det inte. Fast det är klart om detta är min och Xipos lägsta-nivå så har det klart förbättrats jämfört med hur det var för några månader sen.



Jag skrev förra året om när jag besökte skulpturutställningen i Pilane gravfält och då var jag helt begeistrad. Jag blev väl inte lika tagen i år, jag vet inte riktig varför. Kanske för att mina förväntningar var högre i år? Men jag har ett bestående intryck förra året att skulpturerna krävde mycket mer av omgivningarna, som gravfältet mötte upp på ett bra sätt, till exempel buddhan som steg upp ur marken (för han sjönk väl inte ner?). Eller en övernaturlig jättevarelses flyende fot som bara var synlig just när den snuddade vid marken när den sprang över gravfältet.
I år tyckte jag nog det bara var Leo Petterssons två verk som såg ut att skapa en spänning med sin omgivning. De andra verken var förvisso imponerande, men såg mer ut som de var utplacerade och egentligen hörde hemma någon annanstans.

Dansföreställningen
är jag lite kluven till. Poängen var ju att de skulle inspireras av platsen och det gjorde den till stora delar, men jag tycker också att miljön stal fokus från dansen. Det är inte lätt att konkurrera med en fårflock som försöker få uppmärksamhet från publiken...
Jag hade velat se samma koreografi och musik på ett ställe där man som publik naturligt blev fokuserad på föreställningen, en scen helt enkelt. Det tycker jag nog att koreografin skulle vara värd...

Läs även andra bloggares åsikter om .

onsdag 5 augusti 2009

Vackert väder, men ingen ridning...

Idag var det jättefint väder när jag var i stallet. Men jag red ändå inte, vilket gör att jag känner mig lite mesig. Men Xipo har tränat rätt hårt 6 dagar i sträck och jag tyckte att ha kunde få vila nån gång också. Jag hade egentligen tänkt att Xipo skulle få en vilodag både i måndags och tisdags, men jag blev så sugen på att rida när jag kom till stallet så jag sadlade och satte upp ändå trots att det inte var planerat. Antagligen för att jag tycker att Xipo känns så bra att rida nu och jag är inte helt slut efter varje ridpass...

Förresten, om det är bra väder morgon eller på fredag ska jag nog skolka från jobbet och åka och titta på skulpturerna i Pilane. Det är ju ändå inte någon annan där som skulle märka om jag är borta...

måndag 3 augusti 2009

I skogen och i ridhuset

Idag var jag på jobbet eftersom mina fyra veckors semester var slut. Det var nästan öde.

Man hade kunnat tro att jag skulle bloggat massvis när jag inte haft mycket att göra hela dagarna, men det har inte riktig blivit så. Lusten har inte riktigt infunnit sig då jag tycker att jag inte haft så mycket nytt att berätta. Ridningen går riktigt bra, tycker jag alltså. Eventuella åskådare kan nog ha en annan åsikt med en nipprig häst och ryttare i dålig balans. Idag till exempel var det lektion i ridhuset (jag har inte ridit på en måndag sen förra året då det är Weronicas riddag) och förutom ekipaget som red lektion var det två andra hästar inne i ridhuset förutom oss. Xipo skötte sig rätt bra, tror jag... När vi passerade Helena på Pontus tyckte Xipo att det fick vara nog med att trava och tog några galoppsprång på stället vilket gjorde Pontus väldigt misstänksam resten av passet.

Förresten tyckte jag Xipo hade lite extra spänst idag, Helena trodde det berodde på att vi hade varit ute och klättrat i skogen i söndags tillsammans med Sofia som red Julia. Upp och ner i den kuperade terrängen, över stengärdsgårdar och genom vattenpölar och till och med hoppade ett dike. Fast diket var väl 20cm brett så jätteskuttet var liiite överdrivet av Xipo. Men han är jätteduktig i skogen, helt kool och oerhört stadig på hovarna, mer stadig än min islandshäst Hjörtur faktiskt, hur otroligt det än låter. Det är bara att ge Xipo långa tyglar så han kan se på marken vart han ska sätta hovarna och sen visa vart han ska gå med skänklarna så tar han sig fram överallt, hur brant det än är verkar det som. Men på slutet var Xipo rätt trött, när vi travade lite på grusvägen så blev vi upphunna av Julia som låg bakom oss.
Benen och undersidan av magen var rätt leriga när vi kom hem. Det hade nog varit bättre om det inte regnat så mycket tidigare i veckan. Och om vi hade hitta rätt stigar på en gång och inte ridit ner i sankmark och bäckar flera gånger. Anna hade sagt att det skulle vara snitslat var man skulle rida. Jovisst...

söndag 26 juli 2009

Åter till Skåne

Nu blir det uppehåll i ridningen igen för jag har åkt till Skåne för att hälsa på föräldrarna. Men det blev faktiskt ändå 4 bra träningspass med Xipo i veckan som gått. Jag får säga att det har gått riktigt bra och det är alltid roligt när man får höra av andra duktiga ryttare i stallet att vi har utvecklats mycket de senaste månaderna. Jag är hemma igen på onsdag, vilket passar bra för då åker Xipos medryttare till Island för att rida en vecka.

Idag hade jag tänkt gå på Båstad Classic Car Show, men det var kö med bilar in till Båstad. Väl inne i centrum var det helt omöjligt att hitta en parkeringsplats utom på en idrottsplats långtbortistan som de ville ha 30:- för, så jag blev så trött och åkte vidare istället. Nu är jag väl en miljöbov istället eftersom jag åkte lite sightseeing på de smala vägarna med min bil medan min far spelade klart sin golfrunda och tittade på det vackra landskapet. Det hade väl varit bättre att cykla...

onsdag 22 juli 2009

Hemma igen

Igår red jag för första gången sen jag kom hem från Falsterbo Horse Show. På torsdagen var jag väldigt sugen att rida själv efter att ha sett alla hästarna, men på fredagen var jag för matt för att vara riktigt entusiastisk över att rida själv.
Nåväl, gårdagen erbjöd inte riktigt optimala förutsättningar för ett fantastiskt dressyrpass på Xipo då det blåste halv storm (kändes det som i alla fall). Det prasslade i alla hörn, hästarna i hagen på andra sidan paddocken galopperade hej vilt fram och tillbaka och det var spöken överallt. Det blev väldigt mycket öppna, sluta, skänkelvikning och volter i olika storlekar i skritt bara för att hålla Xipo fokuserad på att arbeta. Jag fattar inte att Helena tyckte han såg fin ut då han kändes som en spänd stållinjal som skulle sprätta iväg när som helst. Men i alla fall var han spänd åt rätt håll, dvs nosen ner och ryggen upp i värsta rollküren stället för överlinje som en hängmatta, så det var väl därför som det inte såg ut som hej-kom-och-hjälp-mig.

Idag kändes Xipo oförståeligt mjuk efter gårdagens pass. Fattar inte varför, han borde väl varit jättestel? När jag sen släppte ut honom i hagen så var Rocky inne för att skos. Jag visste inte riktigt hur han skulle reagera för det är första gången han var ensam i den stora hagen sen jag släppte ut honom på sommarbete, men han tog det jättebra. Först tittade han väldigt mycket för att se var Rocky var nånstans. Sen stod han vid grinden och gnäggade lite (hästar som är nervösa brukar annars gå omkring oroligt). Sen tröttnade han väl för när jag körde därifrån betade han mitt i hagen. Han hade inte ens orkat gå iväg till det hörnet i hagen där han var närmast kompisarna i hagen bredvid. Ibland fattar jag inte hur cool Xipo kan vara med tanke på att han är nästan manisk vid andra tillfällen.

tisdag 7 juli 2009

Några sommarbilder

jag har tagit lite bilder de få gånger jag faktiskt kommit ihåg kameran. Man kan också se bilderna på Picasa i större format här. Håll till godo!

måndag 6 juli 2009

Boka biljetter till Falsterbo

Jag blir galen på ticnet. Jag försöker boka biljetter till Falsterbo, men har ingen som helst möjlighet att välja plats. När jag tidigare år köpt biljetter på plats i Falsterbo så har det inte varit några som helst problem att välja precis vad jag vill sitta, t.ex. i mitten men längre bak istället för längst ut på sidan på första raden. Men inte via internet. Till och med SJ och SF gör det bättre...

Imorgon ska jag se om det går bättre hos ATG-ombudet här i Olskroken. Annars får jag cykla iväg till Pusterviksteatern som är ticnet-ombud och testa där.

Läs även andra bloggares åsikter om .

söndag 5 juli 2009

Xipo med röda mulen...

Idag var det väl lite svalare än det har varit senaste veckan, och dessutom har det kommit lite regnstänk. Jag har bara ridit två gånger denna veckan, det var planerat att det skulle bli tre, men det var helt enkelt för varmt i lördags, och jag åkte ändå till stallet så jag skulle vara där vid 10.

För alla som haft semester i veckan som varit har väl det solig vädret vari toppen, men för Xipo har det mest varit elände. Hans mule är alldeles sönderbränd. Weronica skulle smörja in honom i torsdag och fredags, men då ville han inte bli fångad i hagen så det gick inte. Jag kunde hämta honom både igår, imorse och nu ikväll så då har jag kunnat smörja in honom igen. Nu har jag dessutom skaffat solskyddsfaktor 50. Men som sagt hans rosa mule är numera illröd, det ser nästan ut som han har skrubbsår i ansiktet. Jag funderade på att fotografera och visa i bloggen, men det skulle vara lite makabert att publicera bilder på skador, så det får vara.

Alltid är det något, för nu går faktiskt ridningen väldigt bra, tror jag. Det är många som säger att Xipo ser jättefin ut, men jag har svårt att känna det när jag sitter på honom. Jag känner mest att jag hela tiden får jobba mot mina brister som ryttare.

söndag 28 juni 2009

Varmare än varmt

Nu är det egentligen för varmt att rida men portugisen Xipo verkar ha anpassat sig rätt bra, i alla fall när man sitter på honom. När man hanterar honom är han slöare än slö, till och med boxgrannen Martell går förbi honom när de leds från hagen och Martell är inte känd för att vara snabb...
I fredags red jag för Martells ägare Fia och ridningen gick mycket bättre än på länge. Och jag lyckades dessutom ta med mig lärdomarna till ridningen igår i paddocken. På ett sätt känns det tråkigt att jag inte rider mer än vad jag gör.

Igår var det fest i stallet, men jag var samtidigt bjuden hem till några bekanta. Med tanke på att det är så få gånger jag är på fest så är det max otur att de få gånger det händer så ska det sammanfalla. Fast det går ju att förklara, ska man göra något på sommaren efter midsommar, men innan semestrarna börjar, blir det inte så många helger att spela på...
Revbensspjällen jag åt var dock riktigt smaskiga, tricket är tydligen att laga till dem i ugnen (länge), innan man gör den sista på grillen när man ska äta.

Jag är ju socialt missanpassad i Sverige. Alla tycker det är jätteskönt att det blivit varmt och tvekar ju inte att kommentera det. Själv tycker jag att det bara är obehagligt, inte minst när man ska sova. Så jag undrar om jag ska hålla med trots att jag har helt motsatt åsikt eller säga vad jag tycker och verka som en kuf? Hittills har jag valt att vara en kuf.

onsdag 24 juni 2009

På varmfronten inget nytt...

Nu är det väl dags att jag skriver in min blogg igen, det har varit lite stiltje i bloggandet.
Men vad ska jag skriva om? Som jag skrivit tidigare så rider jag inte så ofta och att skriva att vi tränade idag igen och det gick bättre/sämre än förra gången känns inte så inspirerande. Som exempel kan jag säga att ridningen idag kändes som att baxa runt en tunna i knähög sirap. Xipo blir inte smidigare och mer alert av att ha magen proppfull med gräs när det är bängvarmt.
När det gäller jobbet kan jag varken skriva vad jag håller på med att konstruera på Volvo, och min forskning skriver jag om i min andra blogg när jag har tid...

Xipo går och skrotar i hagen dygnet om, vilket han verkar trivas bra med. Tyvärr har han fått soleksem på mulen så jag och Weronica måste vara noggranna och smörja in honon med solskyddsmedel varje dag. Tyvärr har EU bestäm att man inte får köpa solskyddsmedel med enbart fysikaliska filter som zinkoxid längre, de sitter kvar mycket ättre på en betande häst. Sån skit!

En ny sak har vi dock gjort. Xipo och jag gjorde sällskap med Therese och Rod Kelly på en skogstur för några helger sedan. Jag trodde Xipo skulle flippa totalt för att det skulle vara tusen saker att ha koll på, men han verkade tycka att det var kanon att klättra omkring i den kuperade skogen och kolla på rådjur och annat.

fredag 12 juni 2009

Fullträff på första försöket!

På något annat sätt kan man knappast beskriva att den första artikel jag skriver som doktorand i ämnet programvaruarkitektur precis har blivit antaget till den mest prestigfyllda specialkonferensen i ämnesområdet. Runt 1 av 5 inskickade papper kom med, däribland mitt...

Själva brevet som jag fick idag kan man läsa om i min "professionella" blogg. Nu ska jag boka flygbiljetter till England...

onsdag 10 juni 2009

Hästar är gjorda av socker?

Jag rider inte så mycket nu, "bara" 3-4 gånger i veckan och ikväll var första gången sen i söndags.

Xipo går ute dygnet om nu tillsammans med Rocky, vilket de har gjort sen i lördags. Idag regnade det rätt mycket när jag kom til stallet, men hästarna verkar inte bry sig, till skillnad från oss människor.
Jag tänkte ju rida så Rocky fick ju vara kvar ensam i hagen när jag tog in Xipo för att sadla honom. Det gick ju bra så länge Rocky hade kvar några kompisar i hagen bredvid, men när deras ägare tyckte att hästarna skulle vara inne i natt för att det regnade blev han ju kvar alldeles ensam ute och det kan ju vara rätt jobbigt och stressande för ett flockdjur som en häst. Tyvärr så verkade Rocky inte bli helt lugn ens när han fick sällskap av Xipo igen efter att jag hade ridit.
Nästa gång ska jag tänka på att inte ta in Xipo från hagen för att rida om Rocky är kvar helt ensam ute. Tyvärr verkar de andra hästägarna i hagarna bredvid tro att hästar är gjorda av socker och att de klarar inte av lite regn när det är tolv grader varmt och vindstilla. Det gör ju att det är lite svårt att planera i förväg, idag hade jag ju fått gå ut med Xipo så fort jag såg de andra hästarna tas in.

Just det, ridningen gick skitdåligt, det blir så ibland...

tisdag 9 juni 2009

Sadel

Nu går jag och väntar på den nya sadeln, men den kommer inte än på flera veckor. Eftersom den inte fanns i lager så kommer den att sys upp till mig vilket är förklaringen till varför det tar så lång tid. Nu görs den i Schweiz så jag antar att de håller tiden...
Nu kunde jag ju välja färg och allt och då valde jag mörkbrunt för jag tycker det är snyggare än svart, och så är Xipo faktiskt en skimmel med bruna prickar nu på sommaren. Nu var kanske inte färgvalet så himla smart ändå för då måste jag ju köpa nytt träns, stigläder och sadelgjord för att matcha sadeln (sånt är viktigt har jag fått lära mig). Sen vet jag ju hur lätt det är att hitta ett vettigt remontträns (inte alls) och så till på köpet i en ovanligare färg än svart så jag får väl leta som en galning och försöka beställa från Tyskland eller nåt. Har man inte jobb så skaffar man sig...

fredag 29 maj 2009

Kort statusuppdatering

Nu har jag inte bloggat på superlänge. I detta fall är "no news good news". Xipo går bra, framförallt tycker jag att vår lägstanivå har förbättrats, även om det återigen känns som om jag inte riktigt kan få till ridningen på den nivå som det känns att vi har potential till. Jag har dessutom fått lite hjälp med instruktion av en av tjejerna i stallet.
Nu är det fokus på att släppa ut Xipo i sommarhagen, vilket kommer att ske i helgen. Jag hoppas han tar det lugnt med sin kompis i hagen och inte glufsar i sig så mycket gräs så att han får fång eller kolik.

På jobbfronten är det också positivt, fast på ett annat sätt. Vi har en större leverans som ska vara klar till semestern, och det innebär att det är rätt mycket fokus på det i 4-mannateamet jag är med i. Samtidigt så studerar jag hur vi jobbar som en del av mitt doktorandprojekt. Så jag har egentligen dubbla roller. Men det är jättekul att det händer något och att det känns som vi gör viktig nytta.
Det gör att jag tänker inte rida lika mycket i juni som jag brukar, eller ens åka till stallet. Jag hoppas att Weronika kan tänka sig att rida mer så Xipo får lite vettig motion. Nu när han går i hagen så behöver jag ju inte mocka och ge honom mat varje dag.

onsdag 13 maj 2009

Sadelprovning

Nu har jag och Xipo visat upp oss för sadelprovaren. Först var det tänkt att det skulle komma en reporter från tidningen Ridsport och ta lite bilder också, men det slapp vi som tur var.
Har man en häst med väldigt kort rygg och som för tillfället är överbygg så visade det sig inte helt lätt att hitta en perfekt sadel, men sadelprovaren var helt säker på att det skulle fixa sig. Med en rätt dyr sadel faktiskt, som dessutom får beställas för att bli helt perfekt. Jag tyckte att Xipo röde sig bättre redan med de han hade med sig i bilen, men sadelprovaren sa att Xipo skulle röra sig ännu bättre med den han tänkte på.

Själva proceduren gick på drygt en timme. Först tittade han på Xipo med sin nuvarande sadel och jag förklarade lite om att jag tyckte Xipo blivit sämre på att böja sig och har ingen framåtbjudning i nedsutten trav. Sen fick vi visa upp oss i en provsadel i alla tre gångarterna. Det var väl inte min bästa ridning, men högergaloppen gick förvånansvärt bra med tanke på att vi hade gjort noll uppvärmning. Sen vill han se Xipo röra sig fritt så vi plockade av sadeln och släppte lös Xipo i det tomma ridhuset. Jag trodde han skulle få stora knäppen men han skötte sig förvånansvärt bra. Det var nästa som att longera honom för han sprang i cirkel runt mig och jag kunde styra gångarten med bara min röst. Super!

Sist så tog sadelprovaren en hel mängd mått på Xipo och mig så att allt skulle stämma med storlek på bossor, sits, kåpor och jag vet inte vad. Han tyckte till och med att fästena för sadelgjordsstropparna skulle modifieras jämfört med standard för att sadeln skulle ligga så stabilt som möjligt.

torsdag 7 maj 2009

Föränderlig häst och sadlar

Min häst är allt lite knäpp, fast rätt charmig. Jag som har haft problem med att rida honom i höger varv de senaste två månaderna har nu helt plötsligt problem att rida honom i vänster varv, medan han går jättebra i höger. Och det har förändrats på bara några dagar. Egentligen borde jag inte klaga, det är faktiskt jättebra att saker förändras för det betyder att det händer något med träningen. Men det är lite förvirrande.

Nu hoppas jag det ska bli slut på sadelproblemen, för nu har jag bokat tid med en sadelprovare som kommer nästa onsdag och har med sig ett gäng sadlar av olika märken och modeller.
Det känns som om jag har provridit massvis med sadlar för att hitta någon som funkar bättre för Xipo och mig än den som han har växt ur, vilket är himla synd för jag gillar den.
Här är en lista på sadlar jag provat att rida i:
Zaldi Platinum 33-17 1/2'
Childeric DAC
Passier Optimum 17'
Frank Baines Elegance 17 1/2'
Wintec 500 17 1/2'
Frank Baines 17'
xxx (redan glömt modellen)
Passier Optimum 17' (en annan)
Globus Crincle 33-17 1/2'
Kentaur Penelopa 2-17 1/2'
Passier Grand Gilbert 18'
Stübben Avalon 31-17 1/2'
J Haglunds (Stübben) 17 1/2'
Jag tror jag har glömt några till som jag fått låna i stallet...
Utöver denna lista kommer ytterligare några sadlar som jag bara lagt på Xipo för att se hur de ligger.

söndag 3 maj 2009

Bilder från stallet

Här kommer några bilder från stallet som jag tog i helgen bara för att liva upp bloggen lite. Det kanske är dags att jag skaffar en mobiltelefon med kamera så jag kan göra lite bloggning "on the fly"?

I fredags så kom det säkert hundra veteranmopeder förbi stallet. Det tog aldrig slut. Fast det var lite kul att se en massa Puch Dakotas, Zündapps eller Crescent Compacts
En bild som fångar Xipo i ett nötskal, nämligen hans mycket eleganta bordsskick när han får lunch i hagen.
Xipo gör grimaser i stallgången. Han måste ju leva upp till sitt rykte som stallets clown...
Från Stallet maj 2009

tisdag 28 april 2009

Föreläsning, cykling och ridning

Idag var jag på introduktionsdag för nya doktorander på Chalmers. Jag får väl påpeka att jag var oerhört miljövänlig och cyklade dit, eftersom jag de allra flesta dagar kör bil till jobbet då jag åker direkt till stallet efteråt. Dagen slutade rätt tidigt så jag passade på att köpa en ny cykelhjälm (den gamla har sett bättre dar) och ett par vadderade cykelhandskar. Inte så konstigt egentligen, jag brukar ta cykeln om jag ska nånstans inom Göteborg. För några år sedan så blev det nästan 2000 km på ett år enligt cykeldatorn...

Ridningen idag gick rätt bra, tror jag...
Vi red ute i paddocken och Xipo var både rätt tittig och sen faktiskt lite slö, så jag fick trycka fram honom mest hela tiden vilket känns lite ovanligt. Men nu känner jag att jag har så pass bra kontroll på oss som ekipage att jag ändå kan få honom att jobba vettigt trots allat störmoment. Och jag tror det blev rätt bra för till och med Fia tycke han såg fin ut när hon red förbi på Martell.

Min blogg är lite tråkig, den borde innehålla mer humor som den här: Mullehästens blogg!