fredag 30 oktober 2009

Of Gods and Driftwood...

Efter att ha sett ett antal dansföreställningar som inte gav mig något så har jag äntligen sett nånting som verkligen tilltalade mig, nämligen "Of Gods and Driftwood" av koreografen Kenneth Flak. Vad var det som gjorde att det här verket gav något då?
För det första tyckte jag att temat var rätt intressant, mänskliga gudar, i detta fallet i form av Odin, Tor och Loke. Man ska inte hänga upp sig på att två av dansarna var kvinnor, är man gud så har nog könsroller mindre betydelse. Mindre attraktiva drag som dominans, grymhet och till slut död (och födelse?) var i alla fall fascinerande att se på. Sen fanns det också viss humor i verket.
För det andra så var dansen väldigt extrovert och uttrycksfull. Dansverk som mest är introvert navelskådande slipper jag helst.
För det tredje så använde sig koreografen av dansarnas fysiska kapacitet. Styrka och akrobatik förutom precision, synkronisering och uttrycksfullhet.
Och till sist så var det bra och suggestiv musik, som man faktiskt utnyttjade i koreografin (annars verkar det inte vara inne att dansa i takt med musiken i modern danskonst längre). Det är bara att inse att jag inte pallar dansverk utan någon som helst musik, som "inuti" av Jeanette Langert som jag såg förra veckan.

Tyvärr var vi nog inte mer än 20 åskådare i salongen. Pinsamt, det här hade förtjänat bättre. Jag undrar om det beror på att det gavs på Atalante vilket nog får anses som den mest alternativa scenen i Göteborg? Om jag hade haft tid så skulle jag nog försökt se om verket imorgon.

Man kan faktiskt se ett kort videoklipp på Youtube:


Läs även andra bloggares åsikter om , och .

söndag 25 oktober 2009

Regning söndag = tacksam över ridhus...

Idag har vi ridit lektion för första gången på 3 veckor. Som vanligt så var jag mycket svettigare än hästen efteråt. Jag undrar varför, det måste väl ändå vara fel? Trots att det regnade och var allmänt skitväder så var vi faktiskt ensamma i ridhuset. Men de flesta andra städade stallet och gårdsplan, men jag gjorde ju mitt förra veckan...

Jag är rätt nöjd med lektionen, och jag hoppas Fia är detsamma. Bland annat blev det ett antal galoppfattningar från både trav och skritt. På det hela taget har vi blivit bättre fast jag känner mig sämre... Min sits har blivit bättre, framförallt i galoppen och händerna har blivit mycket bättre. Xipo har blivit stabilare i alla gångarter, men så har vi också tränat lite tyngre övningar på egen hand som öppna i trav och förvänd galopp.

tisdag 20 oktober 2009

Lek i hagen ger upphov till...

Jag har haft bättre dar. Det var inte kul på jobbet (det var onsdag så idag var jag på Volvo i Torslanda) och jag hade sovit väldigt dåligt inatt, så jag var helt nerkörd i skorna när jag kom till stallet. Men efter att fixat mat till Xipo och mockat boxen så kände jag ändå för ett lugnt ridpass.
Tyvärr så hade Xipo ett ytligt sår på ena benet som var pyttelite svullet så jag bestämde mig för att det fick vara ändå. Jag spolade rent såret så mycket som möjligt med vattenslangen och smorde sen in det med lite antiseptisk LHP-salva. Sen var det bara att åka hem.

Imorgon bara måste bara bli bättre. Jag ska inte rida, men det är en viktig dag på andra sätt...

måndag 19 oktober 2009

Hästtänder

Idag var Xipo hos tandläkaren, eller rättare sagt så var tandteknikern och hälsade på i vårt stall och kontrollerade tänderna på fyra hästar, men Xipo var först ut.

Hon blev kanske lite förskräckt för Xipo var ju sedvanligt otålig när vi väntade och så la jag på ett stalltäcke så att han skulle ha det varmt medan det skulle grejas. Och eftersom det kittlas när man ska knäppa remmarna under magen så försöker han ju nafsa efter en...
Men som vanligt skötte Xipo sig exemplariskt när det blir allvar och husse inte har något tålamod med fjanterier i hanteringen. Hon till och med skrev "mkt snäll" i journalen.

Hur var det med tänderna då? Tja, sådär. Xipo hade fina tandrader och inga tendenser till över- eller underbett. Men han hade fått en del skarpa kanter på kindtänderna som hade gett upphov till sår i kinderna, så det blev till att raspa ner dem. Tandteknikern trodde att det berodde på att det gått lite för länge mellan gångerna. Idealet var väl 10 månader men för Xipo var det nog 13 månader sen sist. Sist kollades också att betten vi använt passade bra, och de var alldeles utmärkta.

lördag 17 oktober 2009

Skura med högtryck

Idag har jag skurat hela ridhuset invändigt med högtryckstvätt. Eller jag gjorde det ju inte själv, jag Markus och Ingmar turades om att stå i hisskorgen och hantera sprutan eller köra traktorn. Jag lät i och för sig bi traktorn för det har jag inte kört sen jag var 15. Therese hade det otacksamma jobbet att kratta längs ner på alla väggarna då det samlas en del spån där när man rider. Men det gick betydligt snabbare än spolningen. Efter 4 timmars skurning, i och för sig med en grillpaus, var jag är alldeles för trött för att rida. Att rida lektion som den ursprungliga planen var skulle bara varit meningslöst. Vi får ta det nästa vecka istället.

Det absurda är att jag nog har lag mer tid på att städa ridhuset än vad jag lagt på att städa min lägenhet denna månaden.

fredag 16 oktober 2009

Upp, och ner, och upp igen...

Ridningen gick sååå mycket bättre idag än i tisdags, även om det inte blev all-time-high. Idag var Xipo böjbar åt båda hållen och tog de sidförande skänklarna, låt vara att han som vanligt är mer motvillig att gå undan åt vänster än åt höger...

Tur att jag red för när jag kom till stallet, som vanligt senare än jag hade tänkt, så hade jag verkligen inte lust att rida. Men eftersom det bara blev arbete från marken igår så kunde jag ju inte gärna låta bli idag också. Eller hur?

onsdag 14 oktober 2009

Hårvård

Äntligen en instruktionsfilm om vad jag kan göra med den jättelånga manen på min häst så jag kan se halsen från båda sidor när jag rider...

tisdag 13 oktober 2009

Men alltså...

Överenergisk men rätt osmidig häst som inte vill böja sig, framförallt inte i vänstervarvet. Jag, nöjd? Knappast!
Har egentligen ingen förklaring mer än kylan. Synd, för det gick bra i söndags.

söndag 11 oktober 2009

Dressyr i de högre skolorna

Ny fin ridfilm från Portugal. Jättekul att se lite skötsel och träning också från Escola Portuguesa de Arte Equestre och inte bara uppvisning...


Sen får jag väl ta med en motsvarande film från Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre...

fredag 9 oktober 2009

Hästböcker, del 3

Om man nu vill ha ett litet men gott bibliotek med hästböcker skulle jag rekommendera de här:
  • Förstå din ridhäst av Rikke Mark Schultz
  • Hälsoråd för häst från Apoteket
  • Ridinstruktion, fastställd 1930
  • Balans till häst: ryttarens sits av Susanne von Dietze
Jag saknar en bra bok om foderhållning i listan.

Om man vill ha en modernare heltäckande bok om ridning så har jag precis lånat Stora boken om ridning av William Micklem på biblioteket. Jag har inte hunnit läsa den, men det jag har läst och resten jag har ögnat igenom verkar vara bra...

Sen har jag en för lång lista på böcker jag är lite intresserad av att läsa/köpa, den ser ut så här:
  • Classical Schooling with the Horse in Mind: Gentle Gymnastic Training Techniques av Beran, Anja
  • Cross-Train Your Horse: Book One: Simple Dressage for Every Horse, Every Sport av Harris, Susan E.
  • DRESSAGE av LOCH, SYLVIA
  • Dressyrens grunder - The View from C av Specht, Dietmar
  • Dressyrskola av Lindgren, Anders
  • Effective Teaching and Riding: Exploring Balance and Motion av Meyners, Eckart
  • Klaus Balkenhol: The Man and His Training Methods av Schoffmann, Britta
  • Rid i harmoni med hästen av WOOD, PERRY
  • Riding Logic: Transform Riding Skills to Art on Horseback with Classical Lessons in Flatwork and Jumping av Museler, Wilhelm
  • Schooling Exercises In-Hand: Working Towards Suppleness and Confidence av Hilberger, Oliver
  • Classical Horsemanship for Our Time: From Basic Training to the Highest Levels of Dressage av Froissard, Jean

Hästböcker, del 2

Fortsättning på förra blogginlägget om hästböcker...

Böcker om hantering och skötsel
Förstå din ridhäst - Den bästa uppslagsboken jag har oavsett om man vill veta mer om sadelinpassning eller hovens uppbyggnad.

Förstå din islandshäst - samma författare och i princip samma bok som ovan, fast inriktad på islandshästar förstås. Jag köpte den när jag hade en islandshäst och tyckte den var så bra så jag köpte boken ovan när jag skaffade en "vanlig häst, så vanlig man nu kan tycka att Xipo är...

Hästens näringsbehov och utfodring - Uttömmande bok om allting när det gäller hästens mat. Men lite väl krånglig om det enda man vill är att lära sig räkna på en foderstat. Jag antar att en är bra om man odlar sitt eget hö...

Hästägarens handbok - Den här hade jag glömt bort att jag ägde. jag antar att det beror på att jag har hittat information jag behövt i andra böcker.

Att köpa häst - Kanonbra häfte som jag beställde från Agria för 50 kr. Ett jättebra stöd när jag köpte häst första gången. Jag hoppas det fortfarande går att beställa.

Boken om horsemanship - Jag är inte vän med vad man kallar "natural horsemanship". Jag är imponerad av de som är duktiga och jag har försökt läsa mig till och tagit några lektioner, men varje gång verkar det ställa till mer i bandet jag har med min häst än det hjälper oss. Övningarna i den här boken kan säkert hjälpa många, men jag gav upp innan jag ens gjort klart kapitlet med ledövningar.

The revolution in horsemanship - Jag köpte denna för den fick så bra omdömen på Amazon. Jag missförstod lite syftet med boken, det är snarare en historie och bakgrundsbeskrivning om "natural horsemanship" och hur det utvecklades av cowboyer i USA än en lärobok. Då man inte har den hästtraditionen om "breaking in horses" hör i Sverige så känns det inte så revolutionerande.

Creating a bond with your horse - I "natural horsemanship" finns en övning/teknik som ibland kallas "Join-Up", som jag förstår det är det en rätt krävande övning som inte är så lätt för nybörjare att få till bra. Den här tunna boken beskriver den i detalj, men det visste jag inte när jag köpte den, jag gick egentligen bara på titeln.

Hälsoråd för häst - Den bästa boken om hästens sjukdomar och som finns på nästan alla apotek. Läs den endast i små doser annars så blir man hypokondriker åt sin häst. Men den är kanon att slå upp i om man till exempel vill veta vad mugg eller ringorm är för något...

Hästböcker

Genom åren har jag samlat på mig ett antal böcker om ridning och hästhållning. Jag tänkte skriva lite om vilka jag gillar och inte...

Böcker om ridning
Dressyr med Kyra - En av de första böckerna om ridning jag köpte. Då tyckte jag den var jättebra, men nu gillar jag den inte alls. Eller rättare sagt, jag är fortfarande imponerad av Kyras systematik och konsekvens i träningen, men jag får helt enkelt inte ihop det med de influenser jag har fått från Portugal.

Lessons in Lightness - Den här boken borde ligga helt i linje med den ridning jag sett i Portugal då bokens författare tränat för Nuno Oliveira. Men jag har svårt att relatera det jag läst med min egen och min hästs utbildningsnivå. Men det kanske är meningen att man måste börja om från början får att få en konsekvens i "systemet". Jag om någon är ju bekant med begreppet "konceptuell integritet"...

How your horse wants you to ride - Är detta ne bok för nybörjare? Jag vet inte... En bok som i alla fall helt fokuserar på ryttarens utbildning och inte hästens, som de två föregående. Den har många goda idéer men känns väldigt pratig. Att jag inte har tagit den till mig kan bero detta och inte att jag ogillar själva ridningen den beskriver, men jag kom aldrig så långt...

Allt om hästen - En utförlig guide till hästskötsel och ridning står det på framsidan, och det är en bra beskrivning av innehållet. Om man vill ha en bok som innehåller nästan allt, fast utan att gå på djupet inom något område så är den faktiskt rätt bra. Men det känns lite som jag är bortom detta då jag har haft två egna hästar och kommit en bit på min egen ridutbildning.

Dressage School - Detta är en ren uppslagsbok. Den innehåller detaljerade beskrivningar av i princip alla rörelser som finns inom dressyr, demonstrerade av Isabell Werth. Men jag orkar inte läsa in eller memorera någon förståelse för ridning på det sättet. Men om man någon gång undrar över hur man till exempel utför en sluta enligt den tyska skolan är den suverän att titta i.

Ridinstruktion, fastställd 1930 - "Instruktionen är i första hand avfattad med tanke på förhållandena vid kavalleriets truppförband och skolor". Knastertorr instruktionsbok om ridning och annan hantering av häst. Den enda instruktionsbok jag egentligen gillar. Man kna fråga sig hur detta går ihop den "lätthet i dressyr" som man kan se i Portugal, men jag har faktiskt inte upplevt några motsättningar. Kan förstås bero på att jag inte har nått "upplysning"...

Rida islandshäst: Reynirs ridskola - Bok om islandshästridning. Rä'tt mångordig och med lite känsla av "old school"-ridning. Jag hade gärna sett mer likriktning med klassisk dressyr. Men den tar upp många probelm som är unika för just islandshästar med deras många gångarter.

Atlis verktyg för islandsryttare - Tunn bok med övningar speciellt för träning av islandshästar, bra övningar... Inte mycket mer, men den har heller inga ambitioner att vara en komplett ridlära.

Reflections on Equestrian Art - Den enda bok jag känner till som är översatt till ett förståeligt språk av Nuno Oliveria. Läsvärd bok, men den beskriver ett ideal som känns väldigt avlägset för mig som vanlig hobbyryttare. Jag vet inte om man ska bli inspirerad eller uppgiven av att läsa den, just nu känns det mest det sistnämnda.

Balans till häst: ryttarens sits - En bok om bara ett specialområde, ryttaren sits och om hur man kan förstå, känna och förbättra den. Boken är så faktaspäcka att jag inte hunnit igenom den. Jag vill ju prova praktiskt innan jag går vidare...

torsdag 8 oktober 2009

Dressyr från marken

Numera är det torsdagar som det är hoppträning i vårt stall och själva banbyggandet börjar 18:30 så jag åkte lite tidigare än vanligt från IT-Universitetet där jag brukar sitta på torsdagar. Jag hade blivit lite inspirerad av 5 sekunder på nedanstående film (00:14-00:19) att jobba Xipo för hand, för jag tycker att det där kan vi också! Så trots att jag inte ridit på grund av en ny förkylning så tänkte jag inte rida idag heller...
Så jag skyndade mig och lyckades faktiskt hinna jobba honom i en knapp halvtimme. Det gick jättebra trots alla hagelskurar som smattrade mot ridhusets tak. Att jobba ute i paddocken som för tillfället förvandlats till ett mindre inlandshav var inte att tänka på...

tisdag 6 oktober 2009

Dans på Youtube

Jag sitter hemma med halsont. Igen. Då blir det att man surfar mer på webben än vanligt...

Man kan hitta de mest roliga saker på Youtube, som det här klippet med Björn Skifs:

Men jag är lite sur över att det är så svårt att hitta filmklipp med dans. Eller det är ju inte tomt, men jag vill se bra svensk dans, som till exempel nån filmsnutt av den svenske koreografen Per Jonsson helst från Schakt. Man kan i alla fall se lite av Walking Mad av Johan Inger.

Jag får väl trösta mig med att det finns några få klipp av Elisa Monte och att man faktiskt kan se hela Petit Mort av Jiri Kylian i två delar: 1/2 och 2/2. Och några klipp från en av mina två absoluta favoritbaletter: Enemy in the figure av William Forsythe. Den andra, Airbag av Philippe Blanchard, finns såklart inte nånstans...

Till slut ännu mer udda saker: Norsk Hallingdans, indisk Kathak (synd att kameramannen tappar danserskan ur bild ibland) och japansk locking och popping (snacka om tajming).
Och till slut ett klipp med den helt fenomenale David Elsewhere innan han slog igenom. Nu kan man se honom i reklamfilmer för Heineken, VW, Marriot och Motorola. Nej, inga av rörelserna är datoranimerade, det är bara ansiktet som man klistrat på honom. han rör sig faktiskt sådär på riktigt...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , och .

söndag 4 oktober 2009

Träna

Lektion idag igen, som vanligt på söndagar. Idag fokusering på min sits, på min begäran. Oj, vad jag måste motverka vissa reflexer hos mig själv! Steg 1 är ju att vara medveten om dem.
Träna, träna, träna...

torsdag 1 oktober 2009

Arg ryttare = alert häst?

Idag blev jag arg på min häst. Jag är inte stolt över mig själv...

Jag hade hoppats på ett lite kortare ridpass och eftersom paddocken var tom större delen av tiden kunde jag öva på lite olika galoppvägar som jag lärt mig av João. Det gick väl rätt bra tills min fåntratt till häst får se två andra hästar med ryttare som galopperar över Bellas slåtteräng vid skogsbrynet. Då spänner han upp sig som jag vet inte vad och tvärnitar. Jag vet ju att han gör det till hälften bara för att slippa arbeta, så jag blev rätt sur.
Följden blir att det blev sporrar för att han skulle gå framåt, en del hårda tygeltag för att han skulle böja nacken i sidled, väldigt mycket inramning av både bogar, nacke och bakdel. och sen mycket galopp tills han kunde galoppera utan att bryta av även på den delen av volten som vätter mot slåtterängen.

Vad blir resultatet av det här? En spänstig och alert häst som gärna flyttar sig för skänklarna! Och komplimang för att han har musklat sig så fint. Fast då var jag för trött för att fortsätta träningen. Jag hade ändå ridit i en timme och tio minuter. Xipo märkte att jag inte var glad på honom och ställde sig så långt borta från mig som möjligt i boxen när jag släppte in honom. Han vågade inte ens nafsa efter mig när jag borstade honom under magen, det brukar annars kittlas.

Jag undrar om jag borde bli lite sur på Xipo oftare om det är det som krävs för att få ut maximal prestation av honom? Fast jag gillar inte den grova ridningen jag gjorde när han fånade sig som värst.