fredag 29 maj 2009

Kort statusuppdatering

Nu har jag inte bloggat på superlänge. I detta fall är "no news good news". Xipo går bra, framförallt tycker jag att vår lägstanivå har förbättrats, även om det återigen känns som om jag inte riktigt kan få till ridningen på den nivå som det känns att vi har potential till. Jag har dessutom fått lite hjälp med instruktion av en av tjejerna i stallet.
Nu är det fokus på att släppa ut Xipo i sommarhagen, vilket kommer att ske i helgen. Jag hoppas han tar det lugnt med sin kompis i hagen och inte glufsar i sig så mycket gräs så att han får fång eller kolik.

På jobbfronten är det också positivt, fast på ett annat sätt. Vi har en större leverans som ska vara klar till semestern, och det innebär att det är rätt mycket fokus på det i 4-mannateamet jag är med i. Samtidigt så studerar jag hur vi jobbar som en del av mitt doktorandprojekt. Så jag har egentligen dubbla roller. Men det är jättekul att det händer något och att det känns som vi gör viktig nytta.
Det gör att jag tänker inte rida lika mycket i juni som jag brukar, eller ens åka till stallet. Jag hoppas att Weronika kan tänka sig att rida mer så Xipo får lite vettig motion. Nu när han går i hagen så behöver jag ju inte mocka och ge honom mat varje dag.

onsdag 13 maj 2009

Sadelprovning

Nu har jag och Xipo visat upp oss för sadelprovaren. Först var det tänkt att det skulle komma en reporter från tidningen Ridsport och ta lite bilder också, men det slapp vi som tur var.
Har man en häst med väldigt kort rygg och som för tillfället är överbygg så visade det sig inte helt lätt att hitta en perfekt sadel, men sadelprovaren var helt säker på att det skulle fixa sig. Med en rätt dyr sadel faktiskt, som dessutom får beställas för att bli helt perfekt. Jag tyckte att Xipo röde sig bättre redan med de han hade med sig i bilen, men sadelprovaren sa att Xipo skulle röra sig ännu bättre med den han tänkte på.

Själva proceduren gick på drygt en timme. Först tittade han på Xipo med sin nuvarande sadel och jag förklarade lite om att jag tyckte Xipo blivit sämre på att böja sig och har ingen framåtbjudning i nedsutten trav. Sen fick vi visa upp oss i en provsadel i alla tre gångarterna. Det var väl inte min bästa ridning, men högergaloppen gick förvånansvärt bra med tanke på att vi hade gjort noll uppvärmning. Sen vill han se Xipo röra sig fritt så vi plockade av sadeln och släppte lös Xipo i det tomma ridhuset. Jag trodde han skulle få stora knäppen men han skötte sig förvånansvärt bra. Det var nästa som att longera honom för han sprang i cirkel runt mig och jag kunde styra gångarten med bara min röst. Super!

Sist så tog sadelprovaren en hel mängd mått på Xipo och mig så att allt skulle stämma med storlek på bossor, sits, kåpor och jag vet inte vad. Han tyckte till och med att fästena för sadelgjordsstropparna skulle modifieras jämfört med standard för att sadeln skulle ligga så stabilt som möjligt.

torsdag 7 maj 2009

Föränderlig häst och sadlar

Min häst är allt lite knäpp, fast rätt charmig. Jag som har haft problem med att rida honom i höger varv de senaste två månaderna har nu helt plötsligt problem att rida honom i vänster varv, medan han går jättebra i höger. Och det har förändrats på bara några dagar. Egentligen borde jag inte klaga, det är faktiskt jättebra att saker förändras för det betyder att det händer något med träningen. Men det är lite förvirrande.

Nu hoppas jag det ska bli slut på sadelproblemen, för nu har jag bokat tid med en sadelprovare som kommer nästa onsdag och har med sig ett gäng sadlar av olika märken och modeller.
Det känns som om jag har provridit massvis med sadlar för att hitta någon som funkar bättre för Xipo och mig än den som han har växt ur, vilket är himla synd för jag gillar den.
Här är en lista på sadlar jag provat att rida i:
Zaldi Platinum 33-17 1/2'
Childeric DAC
Passier Optimum 17'
Frank Baines Elegance 17 1/2'
Wintec 500 17 1/2'
Frank Baines 17'
xxx (redan glömt modellen)
Passier Optimum 17' (en annan)
Globus Crincle 33-17 1/2'
Kentaur Penelopa 2-17 1/2'
Passier Grand Gilbert 18'
Stübben Avalon 31-17 1/2'
J Haglunds (Stübben) 17 1/2'
Jag tror jag har glömt några till som jag fått låna i stallet...
Utöver denna lista kommer ytterligare några sadlar som jag bara lagt på Xipo för att se hur de ligger.

söndag 3 maj 2009

Bilder från stallet

Här kommer några bilder från stallet som jag tog i helgen bara för att liva upp bloggen lite. Det kanske är dags att jag skaffar en mobiltelefon med kamera så jag kan göra lite bloggning "on the fly"?

I fredags så kom det säkert hundra veteranmopeder förbi stallet. Det tog aldrig slut. Fast det var lite kul att se en massa Puch Dakotas, Zündapps eller Crescent Compacts
En bild som fångar Xipo i ett nötskal, nämligen hans mycket eleganta bordsskick när han får lunch i hagen.
Xipo gör grimaser i stallgången. Han måste ju leva upp till sitt rykte som stallets clown...
Från Stallet maj 2009