lördag 28 mars 2009

Superklinik

Idag när jag vaknade så kände jag mig klart sämre än igår. Förkylningen hade inte gett med sig, tvärtom, så jag funderade nästan på att skita i allt och bara sova bort hela dagen. Nåja, efter nässpray och värktabletter så gav jag mig iväg ändå.
Och vilken tur att jag gjorde det! Träningen med Charlotte var rent ut sagt skitbra på ren skånska. Xipo har nog aldrig känts så trevlig att rida. Och inte bara för att han var mer svettig än jag efteråt, det brukar ju alltid vara tvärtom. Han var avslappnad och uppmärksam och jobbade bra trots att jag gjorde mindre än någonsin. Det är sån här ridning jag vill nå varje dag. Vi till och med lyckades förbättra en del dumheter som jag slitit med senaste veckorna. Nu gäller det bara att jag kan fortsätta på samma sätt på egen hand.

Fast dan var inte bara positiv, Xipo ville inte gå in i transporten när vi skulle till Alingsås. Det tog tre personer och över tjugo minuter innan vi hade slängt igen luckan om honom för så fort han kommit in ville han backa ut igen. Och det var ännu värre när vi skulle hem, då tog det till slut fyra personer och nästan en timme. Men när han väl är inne i transporten så är han helt lugn och han funkar jättebra att köra. Han är helt enkelt knäpp... Jag hoppas bara att det går att träna bort.
Det är helt obegripligt att det är samma häst som jag ensam lastat och kört till veterinärkliniken på Åby två gånger!

fredag 27 mars 2009

Förkyld träning

Igår red jag för första gången på fem dagar, eftersom det var torsdag så var det lektion som vanligt. Det gick väl sådär. Det blev väl inte bättre av att jag har dragit på mig en förkylning.

Idag kom vi till vettigt arbete betydligt snabbare så jag antar att jag lärde mig nåt igår? Hoppas det, för i morgon ska jag rida för Charlotte Wittbom i Alingsås. Jag är lite nervös för två saker. Först för att det är så länge sedan jag körde Xipo i transport och blir han jobbig att lasta så kan vi bli sena. Dessutom ska de bygga om Tingstadtunneln hela helgen så vi får nog köra en alternativ väg om vi inte ska sitta i bilkö..
Sen ska jag rida två pass imorgon, ett på förmiddagen klockan tolv och ett på eftermiddagen kvart i fyra, och jag märkte ikväll att jag inte orkar alls lika mycket som jag brukar, antagligen beroende på förkylningen. Kanske dags att sova nu så jag hämtar lite krafter...

söndag 22 mars 2009

Tänder

Min häst är inte som andra hästar. Nu har han börjat få tänder. Ja, tänder har han ju sen innan, men nu har han börjat få hörntänder. Det ärju inte alla hästar som får såna och får de hörntänder brukar de valigtvis komma i 4-5 årsåldern läste jag. Nu vet jag ju att min häst växer långsamt, men det här är ju löjligt, han är ju 6 år om bara några veckor.
Att tändera växer på honom kan ju förklara att han vill tugga på allt, tyglar, grimmor, grimskaft... Sen kan det kanske också förklara varför han inte vill suga tag i bettet på samma sätt som han gjort tidigare.

Det står mer om hästars tänder här och här.

torsdag 19 mars 2009

Lektion på marken och på ryggen

Det var dags för lektion idag för första gången på två veckor. Jag ville börja vänja Xipo vid arbete vid hand igen så Maria fick värma upp honom från marken innan det blev någon ridning. Jag hoppas Xipos hjärna inte blev överbelastad. Han hade i alla fall en ruskig respekt för dressyrspöet, så jag tror jag får ha lite övningar där jag vänjer honom vid det. Tyvärr försvann mitt gamla spö när jag bytte stall så jag får skaffa ett nytt innan jag kan börja på egen hand. Jag hoppas jag kan hitta samma modell igen, ett Feldmannspö från Fleck.

Det var så varmt att jag tog av mig jackan innan jag satte upp och tänkte rida i bara säkerhetsvästen och underställströjan. Då hade Maria mage att säga att jag såg tjock ut. Jag som tyckte att jag har mer muskler i bålen än på flera år. Fast det är klart, ska man se smal ut räcker det inte bara med muskler, man får deffa bort lite att vadderingen utanpå också. Och ska man följa Trinny och Susannas råd ska man inte ha kläder som framhäver ens dåliga sidor och är det något som just kombinationen säkerhetsväst och underställströja gör så är det att framhäva magen då västen slutar precis vid revbenen.

Själva ridningen gick väl sådär (fast i hemlighet är jag lite nöjd med mig själv ändå). Det tog lite längre tid än i helgen att komma till rätt arbete, men på slutet gick han väldigt bra. Nuförtiden är det högervarvet som är det svåra, för några månader sen var det vänstervarvet. Egentligen är det bra att det växlar, det visar bara att det händer saker.

tisdag 17 mars 2009

Seriös träning

I torsdags skulle jag ridit lektion, men min tränare var sjuk så jag och Xipo fick träna på egen hand, vilket gick hyfsat bra om jag får säga det själv. Egentligen hade jag hoppats på att bara jogga runt lite i ridhuset, men som mina kompisar i stallgången konstaterade att det ligger egentligen inte för mig och Xipo utan det är seriös träning som gäller varje gång.
I fredags var det bara jag och Helena i hela ridhuset så då kunde vi göra nästan vad vi ville utan att vara ivägen så då höll vi på i en timme och tjugo minuter. Helena och Pontus höll på lika länge si vi kände oss jätteseriösa efteråt.
I lördags tog vi det lugnt och longerade i ridhuset och Xipo är jätteduktig när vi jag tränar honom på linan.
I söndags var det så fint väder så jag tänkte att vi skrittar ut som uppvärmning. Xipo fick dock frispel och gjorde värsta krumbukten efter bara några hundra meter så jag åkte av, så då gick jag tillbaka till ridhuset inna jag satte upp igen för att fortsätta träna där. Jag tror att han måste ha fastnat i ländtäcket på nått sätt för han slet av remmen som man fäster täcket i sadelgjorden och täcket låg på marken bredvid mig. Som tur var stannade han kvar så jag behövde inte springa efter honom. Ann som hade skrittat i fatt oss var väl inte nöjd med att ha en häst som konstrade så bredvid sig.
All träning de senaste dagarna verkar i alla fall ha gett resultat för Weronika sa att Xipo hade känts jättefin när hon red honom i måndags. Det är ju bra att den seriösa träningen ger så pass resultat att andra märker det...

När jag säger seriös träning menar jag att jag har funderat på vad det är jag vill uppnå på ridpasset i förväg och lite på vilka övningar jag ska rida. Sen måste min kondition ha blivit bättre för nu orkar jag hålla på tills jag tycker att Xipo har förbättrats jämfört med hur han var i början på passet. Sen har jag börjat använda sporrar igen så jag jag kan dutta lite istället för att behöva använda fullt lika mycket benmuskler hela tiden.

Ja, just det, senaste dagarna har jag försökt få Xipo lugn och mjuk och rakriktad. Det har gått rätt bra, men han skulle kunna aktivera ryggen mer i trav och skritt så han byggde lite mer muskler som jag kan sitta på. Men Rom byggdes inte på en dag...

torsdag 12 mars 2009

Årets lönerörelse

Alla grupper på Volvo Personvagnar blev med mycket kort varsel kallade till möte där vi skulle informeras av våra chefer. Det var dock inte fråga om försäljning eller konkurs utan besked om hur årets lönerörelse har gått. Man kan läsa om det i GP här och här.

För mig betyder det att eventuell lönerevision kommer att ske först till 1 januari 2010. Företaget kommer att lägga ut 5 stoppdagar för alla tjänstemän då inget arbete kommer att utföras och min bruttolön sänks 3%. Företagets motåtagande är att inga ytterligare varsel kommer att läggas under 2009, i så fall blir de skyldiga att följa det centrala 3-årsavtalet om en lönepott på ca 2% för 2009, en merkostnad de säkert inte vill råka ut för.

Högre chefer får sin lön sänkt med 5% och inga bonusar kommer att betalas ut så till skillnad från andra företag så verkar Volvos chefer inte leva i sin egen lilla bubbla.

måndag 9 mars 2009

Te och macka

Vardagslyx är att sjunka ner i TV-soffan med en smaskig smörgås och en stor kopp te. När jag bodde i Kiruna brukade jag baka mitt bröd själv för utbudet av bröd var så miserabelt, men här går det alldeles utmärkt att hitta dagsfärskt bröd. På lördagmorgnarna kan jag gå ut till den lokala invandrarbutiken på andra sidan gatan och köpa polskt grovbröd från Mohlinsgatans Hönökakebageri som fortfarande är så varmt att det immar i påsen. Mmmmm....
Eftersom det är måndag så rider min medryttare idag och jag kan passa på att slappa lite...

Det är förresten nyttigt med te och inte bara gott, vilket argumenteras för här. Tur, eftersom jag dricker flera koppar om dagen. Fast ska man vara ordentlig som den vetenskapsman jag är borde jag länka till granskade vetenskapliga artiklar och inte till en blogg.

lördag 7 mars 2009

Dagen efter

Idag tittade jag på programridningen jag skrev om tidigare innan jag åkte till stallet för att rida själv. dagens pass gick väl inte lika bra som på slutet av lektionen i torsdags, men det gick bättre än förra helgen. Och det var lika bra att jag inte var med på programridningen själv, jag hade bara känt mig malplacerad.
Det är tre variabler som jag inte lyckas få till samtidigt; välvningen av rygg och hals, rakriktningen och framåtbjudningen. När jag tycker att Xipo är rak (liksidig) och har lyft ryggen och välvt nacken så känns det som gasen tar slut. Går han framåt och är rak så är näsan i vädret och så vidare. Jag vet det beror på mig, men jag får helt enkelt inte till det. Förresten ska jag nog börja rida med sporrar regelbundet igen, bättre att sitta och dutta än att behöva klämma i med hela skänkeln.

Egentligen var det inte optimala förutsättningar att rida. Jag var ute med några från jobbet igår kväll och jag känner av det idag trots att jag sov i alla fall sju timmar och inte drack så mycket igår. Dessutom var det första helgen utan frost på natten så det var möjligt att mocka ur Xipos hage för första gången på länge. Tre vändor med skottkärran blev det så nu kan jag säga att jag har gjort veckans styrketräning för armarna också. Dessutom hade jag inte ätit sen frukost (fast den var stor). Allt detta tillsammans med träningsvärken från i torsdags gjorde att jag var matt redan innan jag satt upp.

torsdag 5 mars 2009

Framsteg på bara en timme

Jag tycker att det har gått sämre och sämre att rida senaste veckorna. Men det är delvis därför jag har en tränare som jag rider för varje vecka. Ibland fastnar man i vinkelvolten och då behöver jag nån som kan föra mig på rätt spår. Maria är bra som tränare för jag tycker hon har en tydlig bild av målet, däremot är jag inte alltid så mottaglig för hur jag ska följa vägen dit. Idag blev jag rätt irriterad för jag inte kunde få till min kroppskoordination och jag hoppas det inte gick ut över Maria.
Men till slut gick det faktiskt över all förväntan och Xipo verkade röra sig riktigt bra så jag hoppas den onda cirkeln är bruten. Maria var i alla fall mycket nöjd med att det gick så mycket bättre i slutet av lektionen än i början, och jag med. Helena sa dessutom att Xipo hade sett fin ut när vi slutade lektionen.

En slutsats kan jag dra, det är mycket mindre ansträngande att rida när man gör rätt än när man gör fel! Jag blev lika svettig idag som på lektionen förra veckan för att jag anstränger mig så i onödan. Maria tyckte jag ska äta extra magnesium.

Innan dagens lektion kändes det inte så lönt att åka på kurs med Xipo när jag måste jobba så mycket med grunderna, men kan jag behålla känslan från ikväll ska det nog lösa sig de närmsta veckorna.
João Lynce kommer till Sverige första helgen i april och Charlotte Wittbom kommer helgen innan. Jag skulle ridit för Charlotte i höstas om inte Xipo skadat sig så jag ska nog försöka komma med den här gången om det finns platser kvar. Sen måste det nog dröja en månad eller så till nästa kurs, jag kan inte lägga hur mycket pengar som helst på träning...

onsdag 4 mars 2009

Uteritt

Idag hade jag inte tänkt rida alls för det skulle vara hoppning i ridhuset från klockan 18.nu var jag ju i stallet redan kl 16 så jag var ju ute i god tid innan, men jag och Ann skulle ta in alla hästarna vilket tar minst 45 minuter. Anna skulle rida ut på Carat innan det blev mörkt och då kunde jag hänga med, så jag ändrade mig om att inte rida. Dessutom var det så fint väder. Carat är trygg och stabil och Xipo kunde behöva lite draghjälp om vi skulle öva på att rida förbi de skällande hundarna igen.
Jag hann med att mocka lite grann i Xipos hage medan Anna förberedde fodret til sina två hästar och sen fick jag borsta och sadla i raketfart. Sen red vi ut en hyfsat lång runda. Xipo gick ibland först, ibland sist och inte så ofta precis bredvid Carat.
Xipo gillade inte att gå förbi de skällande hundarna idag heller, men det verkade inte lika farligt som förra gången. När vi möte två personer som var ute och gick stavgång i neongula västar fick vi sakta ner från traven för då började Xipo hoppa lite. Men på det hela taget gick det jättebra och jag är jättenöjd med att han tar det så bra. Jag har ridit islandshästar osm varit nervösare att rida ut på.

Det känns skönt att vi gör framsteg på andra områden då dressyrträningen inte känns som den går så bra just nu.

tisdag 3 mars 2009

Segt

Idag kände jag inte för att rida alls. Jag hade varit dålig i magen hela dagen (det är tydligen något som går) och jag har en inflammation i ögat. Och det bedrövliga vädret gör ju ingen glad. Men när jag väl var i stallet så blev det ändå att jag satte upp i ridhuset.
Tyvärr får jag säga att jag inte alls är nöjd. Visst Xipo skötte sig jättebra med tanke på att det var en massa hästar som travade och galopperade åt alla håll, men han kändes seg och ville inte ta i. Jag undrar om det beror på mig och min alltför grova ridning? Jag måste bli bättre på att ge eftergift snabbt när han gör rätt och inte bli hängande i tyglen eller fortsätta gnida med skänkeln.
Jag får se om Xipo får vila imorgon eller om jag ska försöka rida samtidigt som de har hoppträning (den börjar kl. 18). Om det var rörigt i ridhuset idag så är det ingenting mot när de har satt upp en massa hinder...

Weronika tyckte jag ska borde rida programridningStall Troya på lördag. Jättebra träning om jag ska tävla, men det känns inte så lönt just nu. Som dagsformen är nu tycker jag vi knappt kan rida en rund volt. Det skulle mest bli att träna på att åka iväg någon annanstans och få lite miljöträning. Jag hoppas det kommer fler tillfällen.

Jag har förresten justerat ersättningsnivåerna i Xipos försäkring. Han har fortfarande maximalt skydd i form av dubbel veterinärvårdsförsäkring, men skulle han bli permanent skadad får jag inte ut fulla köpeskillingen, vilket jag däremot skulle få om han avlider plötsligt (hände ju Elliot i hagen i somras). Årspremien minskade i alla fall med 5000:-...