onsdag 31 december 2008

Massage

I morse fick Xipo massage. Han skötte sig ovanligt bra när han stod inne ensam och blev masserad. Sofia J som masserade honom tyckte han hade byggt en del muskler sen sist och var inte lika spänd i ryggen, vilket ju är jättebra nyheter.
Efteråt blev det lugn longering i paddocken. Innan var han lagom på helspänn som han brukar vara efter han blivit masserad, men Xipo blir så mycket trevligare och uppmärksam efter vi har jobbat, till och med utan att jag behöver trötta ut honom.

tisdag 30 december 2008

Önskelistan

Jag tänkte att jag fick väl göra något åt min utmaning så jag fudnerade på att börja göra något åt min önskelista.
Jag tittade på några remontträns (det är en tränstyp som inte är speciellt populär och därför är utbudet inte så stort), men tyckte antingen att de hade för dålig läderkvalitet eller hade lite för mycket bling (utsmyckning) på pannbandet.
Vinterridbyxor för killar är i princip omöjligt att hitta. Jag har ett par som är jättebra, men de är inköpta i USA.
Ett nytt moderkort är lite för jobbigt för då jag måste installera om hela operativsystemet också. Nån gång när jag massor med tid över...
Däremot köpte jag två skjortor skitbillig på rea och sen gick jag till Dunderdons affär i Göteborg och köpte samma byxor som jag har haft tidigare men slitit ut. För fullpris...
När det gäller dejten får jag väl ha lite mer tålamod tills nån intressant tjej dyker upp.

Rakriktning

Jag har försökt öva på Marias hemläxa och i alla fall på rakt spår har jag hyfsad koll på om bak- och framdelen går på samma spår (jag har haft lite hjälp av speglarna i ridhuset). Det är lite svårare på volten.
Men att jag övar upp känslan innebär inte att jag har blivit bättre på att göra något åt det. Jag läste lite i Dressyr med Kyra om hur man rakriktar hästen och framförallt att man skall flytta in framdelen framför bakdelen. Tyvärr får jag nog säga att en olat som jag har kvar sen tidigare ridning på islandshästar är att försöka göra tvärtom, att flytta bakdelen med skänklarna.

Jag började i alla fall fundera på hästens utbildningsstege och läste lite om den tyska utbildningsstegenCatarina Ytterlids webbplats, där rakriktning kommer som det femte av sex steg. Sen gick jag tillbaka och läste vad jag skrev om utbildningsskalan som João pratade om i somras. Inte för att jag blev mycket klokare...

fredag 26 december 2008

Julridning

Jag trodde jag hade skrivit något om ridningen sen i söndags, men minnet är inte helt tip-top tydligen...
Det har i alla fall gått jättebra, vi har tränat hårt i ridhuset nästan varje dag och idag sa Helena till och med att han såg fin ut. Jag misstänker att jag som ryttare kanske inte såg så fin ut, det är lite väl yviga hjälper.
Dessutom har vi övat på nya saker! Vi har ridit fram och tillbaka varje dag istället för att gå, till och med i mörker och dimma. Fast det har ju inte blåst...

Jag har faktiskt gjort några eftergifter till julen. Xipo har haft rött schabrak och ett skrittäcke med julgranar, renar ock skidåkare på. Dessutom fick han ett nytt vintertäcke i julklapp. Själv fick jag ett par back-on-track knäskydd av mig själv så att knäna inte tar så mycket stryk av kylan när jag rider.

tisdag 23 december 2008

Julkalender

Nu har jag hittat årets nördigaste julkalender. Tyvärr fick jag brevet med länken först idag.

Detta blir min enda eftergift till julfirande. Det blir ingen familjehögtid med julskinka, gran eller glögg (ok, glöggbristen ångrar jag lite nu). Och det känns jätteskönt! Jag blir närmast förbannad när folk försöker tycka synd om mig för att jag inte ska fira jul. Nu blir det god mat som jag lagar själv och en del TV och film som jag laddat ner från nätet. Och ridning förstås...

söndag 21 december 2008

Efter solsken kommer regn

Himla tur jag var i stallet i morse innan hästarna släpptes ut eftersom det var jättefint väder på morgonen och sedvanligt tråkigt göteborgsväder igen på eftermiddagen. Fast det var ju inte för vädrets skulle jag var morgontidig utan för att Xipo inte blir lika orolig för att bli lämnad ensam om det är andra häster inne när jag borstar och sadlar honom.
Sen gick det faktist jättebra att rida bort till ridhuset och tillbaka i solskenet, antagligen för att det var helt vindstilla och inte som igår då alla hästar verkar krypa ur skinnet.

Träningen i ridhuset gick också bra idag, precis som igår, fast Xipo blev lite förvirrad när det galopperade flera hästar åt olika håll samtidigt, för att inte tala om när en av dem kom upp i rumpan på honom galloperandes.
Jag undrar om det gick så bra i helgen beror på att min medryttare red Xipo i fredags, för i onsdags och torsdags gick det inte alls bra. Då jag var jätteförkyld och blev hur trött som helst när jag red. Maria måste undra vad för ömklig elev jag är som knappt orkar nånting. Dessutom hade förkylningen satt sig på öronen i torsdags så jag hörde knappt vad Maria sa under lektionen.

lördag 20 december 2008

Utmanad!

Jag har blivit utmanad av Anni i hennes blogg...

Nåväl, jag antar utmaningen och fyller i följande uppgifter:

Mina 6 favorit program:
  • Top Gear - det finns ett bra engelskt uttryck för det här: "Petrolheads"
  • Solens Mat - Åka runt i Italien och äta god mat. Jag blir hungrig varje gång jag ser på det.
  • Law & Order: Criminal Intent - Helst avsnitt med Goren och Eames. Robert Goren är det närmaste man kommer Sherlock Holmes på TV idag...
  • CSI - den på natten i Las Vegas alltså
  • CSI New York (med Gary Sinise)
  • Mythbusters - Att vara programledare i det hr programmet måste vara världens bästa jobb. Tyvärr har jag inte Discovery i kabelutbudet längre så jag kan inte se det på söndagar.
6 saker jag gjorde igår:
  • Åt avskedstårta som Katarina bjöd på för det var hennes sista dag på jobbet. Hon blev inte uppsagd, men ska börja på Ericsson ändå.
  • Deltog i en workshop som Martin Ivarsson, doktorand på Chalmers, arrangerade
  • Åt viltfärsbiffar med timjanrostad potatis och rödvinssky till lunch på restuarang Tres
  • Åkte färja från Lindholmen till Rosenlund
  • Såg två Batman-filmer: Batman Begins och The Dark KnightFöreningen. Första gången jag såg den senare av dem...
  • Betalade en massa räkningar, bland annat stallhyran
6 saker jag ser fram emot:
  • När jag blir av med den här eländiga förkylningen som jag dragits med i 6 dar nu...
  • När det slutar blåsa och regna, lär väl hända i maj typ...
  • När jag flyttar tillbaka till mitt gamla stall
  • 20-årsjubileet i Föreningen För Framåt film, då det visas film 20 timmar i sträck.
  • Fläskpannkakan som jag skall laga till och äta upp i morgon
  • Hälsa på min pappa innan han åker till Spanien i två månader i januari
6 favorit restauranger:
  • Thai Lunch på Lindholmen - Deras kycklingspett med jordnötssås är bäst i stan
  • Linnéa - Den enda bra lyxrestaurangen jag ätit på i Göteborg. Fast nu har de brunnit ner så jag vet inte när (om?) de kommer att öppna igen.
  • Pasta e Contorni
  • King of India på 1:a Långgatan - Deras Lamm Korma är supersmaskig
  • Coconut Lagoon i Kenilworth England - Den bästa indiska restaurang jag någonsin ätit på (när jag brukade åka till Jaguar försökte jag alltid äta där minst en kväll)
  • ....
6 Saker på min önskelista:
  • Ett nytt remonträns till Xipo
  • Ett par varma vinterridbyxor
  • Ett nytt moderkort till HTPC:n
  • En snygg skjorta
  • Ett par välsittande byxor
  • En dejt med en rolig tjej
Nu skall jag tydligen skicka vidare utmaningen så härmed utmanar jag alla mina bloggläsare att göra egna listor!

onsdag 17 december 2008

Osmort!

Osmort! Det är väl det ord som bäst beskriver dagens ridning.

Jag och Xipo var helt enkelt inte synkade. Det var väl några steg i den sista galoppen som jag är nöjd med, men annars var det nog bara plågsamt att se dålig ridning utan finess. Och jag blev helt slut! Ridkläderna var nästan genomblöta så mycket som jag hade svettats. Så mycket jobb för så lite...

Jag vet inte om jag ska skylla på att jag inte hade ridit sen i lördags eller vad det nu kan vara. Jag hoppas bara att det går mycket bättre på lektionen för Maria imorgon.

söndag 14 december 2008

Sol & blåst

Idag var det soligt väder, men blåsigt. Jag funderade på om jag skulle rida, men jag hade så ont i ryggen (muskelsträckning) att jag bestämde mig för att longera Xipo istället. Efter träningen var han hur snäll och lugn som helst, men innan så kunde han inte stå still i två sekunder inne i stallet så jag fick binda upp honom ute när jag skulle göra i ordning honom. Det var likadant igår. Då tänkte jag rida bort till ridhuset men han var så på helspänn att jag satte av efter hundra meter, fast det var knappt jag kom av, han ville inte stå still de få sekunder som behövdes. När vi kom fram till ridhuset så verkade som om hela han kunde slappna av för där kände han sig tryggare. Efter träningen var Xipo mycket lugnare trots att det blåste lika mycket så då red vi hela vägen hem.
Nu kan jag i alla fall rida honom trött, eller i alla fall så pass trött att jag får driva på honom för att han ska bjuda framåt. Egentligen är det väl då som jag egentligen ska börja träna honom på allvar, men jag får nog själv få bättre ork först.

Imorgon ska jag lyssna på Fredriks disputation på eftermiddagen. På tisdag ska jag själv hålla en kort presentation på en arkitekturworkshop i Västerås. Så nästa gång det blir någon ridning är först på onsdag. Men Weronika ska rida honom imorgon och på tisdag så jag hoppas han får utlopp för överskottsenergin ändå.

Kareby Ridcenter

Jag fick reda på att det finns en webbsida för mitt gamla stall Kareby Ridcenter. Det är alltså samma stall som jag ska flytta tillbaka till när uppsägningstiden där jag står nu har gått ut. Fast det är ingen i hela Kungälv som kallar det Kareby Ridcenter, alla kallar det bara "Börjessons".

Det är bara att tacka Carl-Magnus för tipset, det är även han som har gjort hemsidan.

tisdag 9 december 2008

Brunst

De två tokiga stona i stallet har börjat brunsta igen. Tydligen har de inte fattat att alla normala ston inte gör sånt på vintern. Xipo går ju i samma hage som Arwen och han hade nog blivit lite för hingstig för han hade sår på insidan av frambenen ovanför framknäna och Arwen hade sår på bakbenen (jag lämnar resten åt läsarens fantasi). Nu får de gå i separata hagar tills jag flyttar tillbaka till mitt gamla stall. Jag vill inte ha fler svårläkta sår.
Eftersom jag ville se om Xipo var halt så longerade jag honom i paddocken istället för att sadla honom och gå bort till ridhuset som jag hade tänkt från början. Det var nästan synd att jag inte red Xipo. Han var inte ett dugg halt och såg så mjuk och samarbetsvillig ut. Jag hoppas han är lika fin imorgon trots att dagens träning blev lite slappare än vad han egentligen borde ha. Ja, och att såren inte svullnar upp förstås.

måndag 8 december 2008

"Practice makes perfect"

Jag är hemma i rimlig tid för en gångs skull (nåja, kvart i sju). Polisen står precis nedanför balkongen och genomsöker en bil, vilket egentligen är helt ointressant förutom att de har blåljuset på så det blinkar blått i hela vardagsrumsfönstret.
Idag är det min nya medryttare Weronika som rider Xipo. Ny och ny förresten, hon red honom i somras och testade förra tisdagen också. Nu hoppas jag det går bra så både Xipo och hon vill fortsätta. Förresten har jag redan planerat för att det ska gå bra eftersom jag tänker flytta tillbaka till mitt gamla stall. Planen är att Weronika tar hand om Xipo när jag inte kan och så får han ju dessutom träning då också istället för att bara stå, något som han verkligen behöver, Xipo är inte en häst som blir mer lätthanterlig av vila...

I fredags tyckte jag att Xipo kunde vila lite efter att ha blivit lagom hårt tränad i 8 dar i sträck. I lördags märkte jag att han hade överskottsenergi sprutande ut ur öronen redan när jag hämtade i gahen så jag bestämde mig för att inte gå bort till Monika och träna horsemanship för Janne utan istället longera och rida Xipo.
Jag longerade Xipo i 20 minuter innan jag satte upp och han kändes riktigt bra i skritt och trav, men j-klar vad han var stark i galoppen. jag blev helt slut och och blev nog hängandes i tygeln vilket inte gjorde det hela bättre. Men det var bara att sitta kvar och kämpa på tills jag fick lite fason på formen (Xipos, inte min) och man hör hur han börjar grymta för att det är tungt. Och efter en timmes ridning så longerade jag honom i lugnt tempo för att varva ner honom. Så det blev totalt en och en halv timmes träning för Xipo. Fast jag kände mig som jag sprungit Göteborgsvarvet efteråt (fast minus skavsåren).

Men träningen ger resultat. I söndags var Xipo så avslappnad och uppmärksam att jag bestämde mig att rida till ridhuset i solskenet istället för att leda honom. Han skötte sig jättebra, trots lösspringande hundar (jättesnäll sådan) och bråkiga hästar (jag hörde hur ryttaren skrek åt sin häst när vi hade ridit förbi). Och sen var han skönt avslappnad hela tiden i ridhuset (fast han hade inte riktigt lika mycket framåtbjudning). Och så red vi hem igen i solen, super!
Nu hoppas jag han sköter sig lika bra idag när det är någon annan som rider...

Jobbet kvar

Jag fick idag reda på att jag inte är en av de 210 tjänstemän som sägs upp från Volvo Personvagnar i Göteborg. Och jag får behålla mina nuvarande arbetsuppgifter, dvs fortsätta som industridoktorand på IT-Universitetet.

fredag 5 december 2008

Bloggar

Jag läste i senaste Häst & Ryttare (som är Svenska Ridsportförbundets medlemstidning) om folk som skriver hästbloggar. Jag tycker jag också borde platsa på listan. Se själva och jämför:
Anna, ridlärare
Camilla, presschef TV4
Emelie, dressyrlöfte
Jag har förresten flera gånger fått frågan om hur man börjar blogga och om det är svårt. Det är inte alls svårt egentligen. Man får registrera ett namn på sin blogg på en webbplats och sen är det i princip självinstruerande hur man gör. Vill man kan man lägga väldigt mycket tid på utseendet på sin blogg, annars gör man som jag och använder en färdig mall, men ändrar lite färger.
Själv använder jag mig av Blogger, som jag tycker är väldigt smidigt om man redan har ett gmail-konto, dessutom finns alla instruktioner på svenska även om det är en utländsk plats. Andra ställen som erbjuder bloggtjänster är
http://www.blogger.com
http://www.bloggagratis.se
http://nya.bloggis.se/
http://www.metro.se/se/metrobloggen/

måndag 1 december 2008

Slut på bensinen...

Nu har jag inte bloggat på länge igen. Och det beror inte på att jag inte har haft något att skriva om, tvärtom...

Idag gick det grymt bra att rida. Så bra har det nog aldrig känts när jag ridit på egen hand utan instruktör, och knappt med heller för den delen. Jag hoppas det såg bra ut för de som tittade på. jag fick i alla fall beröm från Weronika.

Annat var det i helgen jag red kurs för João . På fredagen gick det väl sådär. João tyckte det gick bättre när jag blev lite mer bestämd då Xipo dummade sig för nåt inbillat troll i ett hörn, men han tyckt efteråt att vi hade blivit sämre sen sist och att jag skulle fundera på om jag skulle byta till en lättare häst. João skulle gärna hjälpa till om jag ville leta efter en annan lusitano i Portugal.
Fast när vi hade "värmt upp" i 50 minuter undrade João om han kunde få rida Xipo lite. Självklart tyckte jag (för alla som inte vet så brukar det vara jättebra att få en rundsmörjning av en duktig ryttare på sin häst). men det här blev mer en uppvisning av Xipos kapacitet. Jag fick se byten, förvänd galopp, galoppöppnor och jag vet inte vad. Sen gick João över till enhandsfattning som tjurfäktare använder sig av och då blev det riktiga manövrar för att undvika tjuren, som galoppsprång i sidlen, fler byten på enhandsfattning, från samlad galopp till mellangalopp i ett enda språng. Xipo ser otroligt graciös ut när han galopperar, det är som kroppen flyter fram och han bara nuddar med hovarna mot underlaget för att flyta lite mer framåt.

Så jag såg ju framåt mot att rida på lördagen igen. Och vad gör pajashästen? Vägrar gå in i transporten! Och jag har ju ändå kört honom 12 gånger vid det här laget, jag har till och med lastat och kört honom helt själv till veterinären på Åby två gånger!
Inte så att han hetsade upp sig eller blev stressad, han bara stod på rampen och inte rörde sig ur fläcken. Så vi kom aldrig iväg på lördagens lektion. Eter en och en halv timmes träning så kunde jag i alla fall få honom att följa mig med in i transporten, men då försökte han backa ut igen så fort vi var inne. Vid det laget hade alla andra tröttnat och jag kunde tyvärr inte slänga igen bakdörren på egen hand.
Då var han inte mycket värd och jag övervägde på fullt allvar att sälja tillbaka honom till João och ge upp det här med ridning. Jag var alldeles för arg för att rida så jag longerade honom i 40 minuter i paddocken istället.

På söndagen skulle jag rida i ett närmare ridhus så då ledde jag honom dit. João började rida och jag satte upp efter ett tag. Xipo var ju mjuk som smör efter en sån uppvärmning. Det gick väl sådär bra för mig att rida och den stora lyftet för självförtroendet var nog inte lektionen utan att vi red hem till stallet efteråt istället för att jag ledde honom från marken. Det gick inte snabbt, men Xipo var i alla fall fokuserad hela tiden på att gå i rätt form.

Så kursen var trots allt en peppning, fast inte på det sätt man kanske tror. Idag kände jag att jag orkar inte leta reda på en ny häst och det är bättre att jag lär mig på den jag har. Så inför dagens ridlektion hade jag lagt upp den mentala målbilden att nu är det jag som bestämmer, och det finns inte ens något "annars"...
Och det funkade! Jag lyckades jobba Xipo så mycket att bensinen tog slut och han inte ville göra något annat än att gå och hänga med huvudet. och han kändes jättebra hela tiden. När det går så här är Xipo nog den roligaste häst jag nånsin har ridit. Efter passet orkade han inte ens hetsa upp sig när vi skrittade förbi det hörn som han hade tyckt var läskigt tidigare.
Nu ska han bara sköta sig lika bra imorgon för då kommer en medryttare och ska rida honom...