onsdag 26 november 2008

Obefintlig uppladdning

Tanken var att jag skulle vässa lite innan kliniken med João nu helgen. Det började bra med en jättebra lektion för Maria i torsdags. I fredags så hade jag sen innan bestämt att jag skulle följa med på After Work med några får jobbet så då blev det ju såklart ingen ridning. I lördags hade jag glömt bort att vi skulle träna mer horsemanship för Janne. Tyvärr så hörde jag att han hade en lös sko när vi promenerade på grusvägarna så det har inte blivit någon ridning sen dess och Xipo har dessutom fått stå i en rasthage på dagarna bara för att han inte skulle tappa skon i hagen och skada hovväggen på köpet.
Men i morse kom Jörgen och skodde om alla hovarna så ikväll blev det lite träning igen, närmare bestämt longering i paddocken. Det var ju lagom sörjigt, som vanligt, men på det hela taget gick det jättebra. Xipo skötte sig riktigt fint så jag hoppas han fick en lagom genomkörare till ridlektion med Maria imorgon.

tisdag 18 november 2008

Ont i huvet...

Det blev ingen ridning idag för jag hade sån jäkla huvudvärk. Det är lite bättre nu efter två huvudvärkstabletter och en stor balja te.

Jag känner mig lite mesig, men jag får hela tiden påminna mig om att det ska vara ett nöje att ha häst och inte en plikt. Det får inte bli som med aikidoträningen i Göteborg, jag hade dåligt samvete för att jag inte gick och tränade, men jag tyckte inte det var roligt när jag väl var där. Nu känns det rätt skönt att göra lite hästsysslor utan att nödvändigtvis rida utan att känna något tvång.

En sak slog mig som är en klar nackdel med att jag flyttade. När jag stod hos Ingmar kunde jag bestämma mig för att bara rida i tjugo minuter, det var ju bara att slänga på sadeln och gå 50 meter till ridhuset. Nu är det ett sånt projekt att ta sig dit med reflexer, ländtäcke och promenader i mörkret att lite lättare pass aldrig blir av, som jag kunde göra när jag stod på Tofta, man red 25 minuter i pausen mellan ridlektionerna i paddocken.

Träningsvärk

Urrrk, jag kommer att ha sån träningsvärk imorgon...
Det blev att jobba en del med skänklarna idag. Jag vet inte om det beror på att Xipo fick valeriana med middagen precis innan ridpasset för första gången, men han var inte lika kvick som vanligt med att svara på hjälperna. Jag får nog fundera på hur jag ska göra i fortsättningen...

söndag 16 november 2008

Träning för kropp och huvud

Xipo och Arwen har tydligen blivit riktig bundis i hagen ,vilket är väl bra. Fast jag hade hellre sett att han hade gåttt med valack, dels har han blivit lite hingstig gav att gå med ett sto, dels så leker ju valacker mer i hagen vilket hade gett lite utlopp för hans överskottsenergi.

Idag var Xipo och jag och tränade horsemanship för Janne Olinsson hemma hos Monika. Det kan behövas...
Janne var oerhört bra på att sätta sig i respekt hos hästarna som var med, men Xipo var lite misstänksam ändå, jag misstänker att det tar tid för honom att bygga förtroende för nån. En annan positiv följd är att det är mycket träning för huvudet, vilket i sig är bra, han kan behöva öva på att använda hjärnan.
Vi gick dit fram och tillbaka till Monika i blåsten, vilket är väl drygt två kilometer. Weronika tyckte vi var jätteduktiga att gå så långt bara i grimma. Jag antar att mina referensramar är lite skeva när jag tycker att Xipo är jobbig. Alla verkar tycka att han är ovanligt modig, snäll och lätthanterlig för att vara en storhäst...

Jag har inte ridit sen lektionen i torsdags, vilken gick jättebra, även om han var pigg som vanligt. Först red jag i en halvtimme sen red Maria i tjugo minuter och sen avslutade jag i tio minuter till. Det gäller bara att ha honom fokuserad på att arbeta hela tiden, men det tar nästan 40 minuter innan han är tillräckligt uppvärmd både i kroppen och huvudet för att gå riktigt bra. Lite synd att mina ridmuskler inte är så tränade att jag orkar hålla på så länge i ett sträck än, jag brukar krokna efter trettiofem minuter. Det blir väl bättre med tiden nu när jag börjat rida mer regelbundet, även om det inte är varje dag.

onsdag 12 november 2008

Liiite pigg

Jag var inte speciellt sugen på att rida när jag kom till stallet idag. Jag hade suttit i bilkö i 55 minuter i ösregn, allt på grund av att vägverket inte hade tagit bort en skylt om att ena körfältet var avstängt i Kungälv, trots att det inte fanns något hinder i vägen.
Eftersom det slutade regna så klädde jag ändå på sadel och täcke på Xipo när jag fixat de dagliga göromålen i stallet och gick bort till ridhuset med honom. Låt oss säga att han var liiite pigg, först ville han inte ens stå still när jag skulle sitta upp, den lille skrutten. Och denna överskottsenergin var efter bara en dags vila. Tänk hur han skulle varit imorgon om jag inte ridit idag heller...
Han var precis lika explosiv att rida, vilket kan bero på att jag jobbade mycket med skänklarna och krävde att han skulle jobba. Vid ett tillfälle tyckte han att den enda vettiga gångarten var galopp, spelade ingen roll om det var på stället. Hade jag lagt på sidförande skänkel hade han gjort jättefina galoppiruetter.
Jag är i alla fall lite nöjd med mig själv, dels så mesade jag inte utan försökte göra ett seriöst ridpass, dels lyckades jag faktiskt behålla kontrollen och sitt kvar i sadeln trots att han konstrade. Jag är rätt tacksam att jag får så bra stöd i min supersadel...

tisdag 11 november 2008

En massa saker..

Nu har jag inte blogga på över en vecka. Så det får bli ett kort sammandrag över allt jag och Xipo gjort...

Nu har vi börjat ridträningen på allvar. I torsdags var det lektion med Maria igen, fast hon red större delen av tiden igen för jag var rätt sliten sen onsdagens ridpass. Men jag är rätt nöjd ändå för jag har börjat hitta knapparna, även om jag känner mig lite mesig. Sen fick Xipo vila i fredags, och jag också, vilket jag nog behövde mer än han gjorde...
I lördags blev det longering i paddocken, men det verkar inte ge lika mycket längre, jag tror att han har vant sig för mycket vid det så det blir inte lika mycket träning av huvudet på honom, även om han blir lite andfådd av att galoppera på volt.
Så efter det har blivit mer fokus på ridning, närmare bestämt två pass i ridhuset med Xipo där han verkligen fick koncentrera sig till max hela tiden trots att det verkligen var dåliga omständigheter som blåst och regn som smattrade i plåttaket. Och det går faktiskt väldigt bra att rida honom så, men tyvärr så går det inte att slöa för då börjar han fokusera på allt annat än arbete och tar det inte lång tid alls tills han börjar hoppa till för alla konstiga ljud. Tyvärr så är det inte lika lätt att få honom koncentrerad när vi går till och från ridhuset. Men jag funderar på om jag inte ger honom lika stora friheter utan leder honom som en "vanlig storhäst" med inget spelrum alls i grimskaftet eller tyglarna så kanske det går bättre. Eller i alla fall blir mer lättkontrollerat även om han inte är fokuserad på mig 100%.

Idag var det vilodag i alla fall för mig (tur för jag har grym träningsvärk, men jag kom inte hem från jobbet förrän strax innan åtta). Xipo kanske har gjort nåt kul med sin nya hagkompis Arwen. Hittills har de varit skittråkiga. Xipo försökte hälsa flera gånger första dagen, men Arwen var lagom uptight så hon bara undvek honom utom vid ett tillfälle när hon gnäggade lite och fäktade med framhovarna. Sen dess har de bara betat i hagen på behörigt avstånd från varandra.

söndag 2 november 2008

Lektion i ett ödsligt ridhus

Det har varit kanonväder både igår och idag. Jag och Xipo red lektion för Maria i ett ödsligt ridhus hos Ingmar mitt på dan och det gick på det hela taget bra, även om han inte riktigt vill forma sig runt innerskänkeln i ena varvet. Dessutom fånade han sig vid ett tillfälle för en solkatt inne i ridhuset när Maria red honom. Vilken fjant!
Jag kommer att ha träningsvärk efter bara en kvarts ridning, beroende på att vi tränade en del skänkelvikning från medellinje till spåret och då behöver man jobba med musklerna på insidan av låren. Jag är faktiskt rätt nöjd med några av stegen han gjorde även om vi (mest jag antar jag) inte riktigt orkade med en bra form hela vägen.

Efter lektionen så red vi faktiskt hem till stallet. Det gick väl inte så fort, men jag tänkte att så länge Xipo inte spänner sig får han ta det i vilket tempo han vill. Målet är ju att vi ska kunna rida till och från ridhuset även i mörkret. Tänk sån skillnad det är jämfört när min mamma kom och hälsade på...

Vi mötte Helena och hennes syster på vägen tillbaka. Helena skulle åka och tävla i Stenungsund. Fast vi kunde inte prata så länge, Xipo ville inte stå still och vänta med mig på ryggen...
Helena hade varit där och tävlat igår också, men då hade hon fått utgå eftersom Pontus hade lagt tungan över bettet. Himla tråkigt då han annars verkar vara i bra form. Jag hoppas det gick bättre idag, men resultatet har ännu inte kommit upp på klubbens hemsida.