torsdag 31 juli 2008

Ranking på Internet Movie Database

Internet Movie Database är ett helt suveränt uppslagsverk om man vill veta något om en speciell film, skådespelare, regissör eller i princip vem som helst i filmbranschen.
Databasen innehåller också en ranking-lista över de 250 bästa filmerna (det är väl typ 70 jag inte har sett av dessa, och en lista över de absolut sämsta filmerna (och där har jag också sett mer än en).

Nu gick jag in på topplistan och får se att nya Batman-filmen ligger överst. Helt obegripligt! Filmen är säkert bra, men folk har inget sinne för proportioner. Det är helt otänkbart att den skulle vara bättre än sådan mästerverk som gudfadern (plats 2), Den gode den onde den fule (plats 5), De sju samuraierna (plats 12) eller Apocalypse Now (plats 36).
Tyvärr så verkar det som om nya filmer får oförtjänt höga poäng.

Fast på det hela taget så är det en rätt bra lista på riktigt bra filmer, medan man kan diskutera den inbördes rangordningen.

Rida på riktigt

Ibland tycker jag att den mesta hästträningen, dressyr inte minst, är bara introvert navelskådande. Jag menar, vad ska man ha det till?
Då kan man ju spana in den här filmen och se att det finns de som faktiskt använder sin ridning till något riktigt...

Overdoing it?

Idag hade jag satt klocka på fem över sju (jag ställer den aldrig på hel timme) så att jag skulle hinna rida innan det blev alltför varmt. men innan ridningen fick jag ju ta in alla tre hästarna från hagen. Accord tog jag för sig, och de andra två tog jag faktiskt tillsammans, det gick till och med att manövrera dem så att jag kunde stänga grinden efter mig utan några tillbud.

Helena skulle rida Solo samtidigt i paddocken, så jag började med några övningar för hand i ridhuset innan jag satte upp i paddocken. Sen blev det återigen träning på det jag vill öva på efter kliniken och det gick väl rätt bra, jag försöker vara lite mer bestämd i ridningen.
Jag har fortfarande problem med att få till en vettig form tillsammans med den framåtbjudning jag vill ha i skritt, vilket är så mycket lättare i trav och galopp. João sa att det beror på att Xipo har bättre "impulsion" i de gångarterna.

Jag tycker det är mycket lättare att få Xipo att länga överlinjen och aktivera ryggmusklerna på böjt spår, det är när det går rakt fram som det blir riktigt svårt. Jag försöker öva rakriktningen på samma sätt som med Hjörtur att gå från böjt spår åt vänster till höger (eller vice versa) utan att han tappar formen. men jag konstaterar att problemen ligger snarare hos mig än hos Xipo. Just i det korta ögonblicket är han är rakriktad så har jag inte tygelkontakt på någon av sidorna istället för att ha tygelkontakt på båda sidorna. Det får mig att fundera på om jag rider med för lite kontakt yttertygeln på volten eller något annat. Jag får försöka analysera det nästa gång jag sitter till häst. Vi gjorde också övningen med förvänd galopp. det gick väl sådär första gången för han bröt av till trav i på den bortre långsidan, troligtvis för att jag gick ut för långt i hörnet. Veronika kommenterade att det såg bra ut efteråt, så nåt rätt måste jag ha gjort.

När vi sen skulle skritta av efter ridpasset så var det nåt som skrämde honom längs ena långsidan. Jag kunde ju inte sitta av innan han han kunde gå längs spåret utan att försöka flytta sig bort från det läskiga och det tog ju sin lilla tid. Han fick träna rätt mycket på öppna i trav, och efter en sån ansträngning så var vi ju tvungna att börja om från början med nervarvningen. Ridpasset tog nästan en timme och tjugo minuter vilket ju var en bra bit längre än ursprungligen planerat. Men Xipo var inte speciellt svettig ändå, så jag tror det är rätt ok för honom. Och eftersom det var så pass tidigt på dagen så blev jag inte vansinnigt överhettad.

Impulsion - The driving force from the hindquarters that proples the horse forward. It means the horse is pushing more powerfully with his muscles, not simply movong them faster. - från boken Lessons in Lightness av Mark Russell.

tisdag 29 juli 2008

Löshoppning...

Jag hade skrivit upp på anslagstavlan att jag och Xipo gärna var med på löshoppningen som Marie och Anki planerade i ridhuset 10-12. Fast när jag kom dit och hade tagit in de tre musketörerna från hagen så kände jag mig rätt matt och funderade på om jag ens skulle orka med att bygga hinder i ridhuset. Fast Karin ville så gärna se Xipo löshoppa så jag stannade kvar.
Först fick de luttrade veteranerna Bingo och Alex testa banan och de gick ju smidigt. Det märktes att de gjort sånt här förr.

När det blev Xipos tur så tränsade jag honom (utan tygel förstås) och lånade ponny-hoppskydd av Karin (passar hans smala ben bättre än full-storlek). I ridhuset så ledde jag honom runt "ovalbanan" med alla bommarna på marken och det gick ju bra. Sen fick han göra samma sak på egen hand i trav och det funkade också. Sen la vi bommarna på ca 50 cm och så fick han testa samma sak igen. Först så försökte han kliva över bommarna, vilket precis funkar på den höjden. Andra varvet så skulle han galoppera, men det var mer skoj att visa som snabba vändningar i galopp och ställa sig i ett hörn i stället. Efter lite "övertalning" så fattade han att han skulle fortsätta runt ridhuset, men då försökte han springa mellan bomstöden och väggen på ridhuset och han lyckades faktiskt trycka sig emellan. Men så ställde vi ett cavalettistöd i mellanrummet och då verkade de som han förstod vad som gällde, mest för att han inte hade något val. Och efter ytterligare två varv då han utan problem hoppade över hindren tyckte jag det var nog, han hade ju fattat poängen. Och så tyckte jag att det var lite väl kvavt, även om jag stod mest still och det var Xipo som fick springa.

Slutsatsen är att han nog skulle kunna fungera rätt bra även med ryttare på ryggen på lagom låga hinder, med rätt träning förstås. Fast den träningen lär nog inte bli gjord av mig, jag kan ju i princip inget om hoppning...

måndag 28 juli 2008

Repetition är all inlärnings moder...

Jag tänkte bara ta ett kort ridpass på förmiddagen för att verkligen sätta allt jag har fått att tänka på efter kliniken med João. Det gick väl sådär...
Jag har svårt att få en bättre sits (med tillhörande handställning) samtidigt som jag får Xipo att ha en trevlig framtåbjudning i skritt. Att dessutom samtidigt få honom att ha en lagom böjd hals och söka sig fram till bettet är rätt svårt för mig. Och jag vet inte riktigt vilken av dessa tre saker jag bör börja med. Fast om jag gör som min gamla aikidotränare har sagt och försöker rätta till allt på en gång så kanske jag fixar två av tre, vilket är ju dubbelt så snabbt som att bara försöka åtgärda en sak i taget...

Men egentligen var det bara dumt att rida när det är så varmt, jag mådde rätt dåligt efteråt och var tvungen att lägga mig och sova några timmar när jag kom hem och jag mådde fortfarande illa och hade huvudvärk när jag vaknade. Detta trots att jag drack mer än tre liter, och då räknade jag inte in teet jag drack (det är ju ändå urindrivande).

Nu skiter jag att rida tills det blir svalare, alternativ får jag ställa klocka på tidigt och rida innan det blir alltför varmt. Fast Xipo verkar bry sig mindre än mig, men det är klart, vid den här tiden på året är det en bra bit över 30 grader där nere och han reds ju ändå...

söndag 27 juli 2008

Andra kliniken med João, dag 3

Det är ju minst lika varmt idag som igår, och det ska tydligen vara lika illa så långt som femdygnsprognosen sträcker sig.
Idag red jag i alla fall på förmiddagen. Det var så varmt att jag och Maria som äger Accord tog in alla tre hästarna från hagen och ställde dem i sina boxar Där är det i alla falla skugga och lite svalare och framförallt så är det mycket mindre insekter Eftersom Xipo hade polarenstående i boxen bredvid var han mycket lugnare i sin box än vad han bukar vara. Så han får nog stå inne under dan i morgon också.

Som vanligt hann vi med alldels för mycket på lektionen, jag måste ju processa allt också. João visade mig i alla fall två övningar för hand i skritt som hjälper Xipo att jobba rätt med ryggen och nacken. Han tyckte att jag skall öva på dem varje gång innan jag rider tills vi ses nästa gång. Sen fick jag göra flera olika övningar som öppna och förvänd öppna på rakt spår och förvänd galopp. Och hela tiden fokusera på att Xipo ska gå i rätt form. Jag måste dessutom tänka mer på att förbättra min sits och verkligen ha hästen framför mig, då skulle dessutom handpositionen förbättras automatiskt så jag behövde inte egentligen tänka på att höja händerna även om de är för låga som det är nu. Jag drar också slutsatsen att jag nog ska rida med kortare tyglar än vad jag gjort hittills.

lördag 26 juli 2008

Andra kliniken med João, dag 2

Det var ju ännu varmare idag än igår. jag var vid stallet redan vid 12 trots att jag inte skulle rida förrän vid 12:30, men jag ville pyssla lite först och så ville jag titta på de som skulle rida på eftermiddagen. Dessutom skulle João hålla en teorigenomgång precis innan mitt ridpass (mer om det senare).
Första lektionen efter lunch reds på Natura, en av Joãos gamla tävlingshästar i working equitation (en lusitano alltså). Efter det red Bella ett halvblodssto. Oavsett ras är det samma saker som alla hästar (och ryttare) måste träna på tydligen...

Som vi kom överens om igår började João att jobba Xipo lite för hand innan han satte upp. Sen fick Xipo en rejäl genomkörare. João ville få honom att jobba mer med ryggen och få en mjuk böjning i nacken och sänka huvudet och Xipo fick göra nästan alla övningar man kan tänka på för detta. Först gjordes arbetet i skritt med skänkelvikningar, och öppna på rakt spår, sen blev det voltarbete med både vanlig och förvänd öppna. Sen fick han göra samma sak i trav, hela tiden "masserade" João tyglarna för att Xipo skulle söka bettet och släppa efter i nacke, givetvis samtidigt som han såg till att Xipo gick framåt med hjälp av skänklarna. Xipo har naturligt mer framåtbjudning i traven så där behövs inte lika mycket drivning för att får bra "impulsion".
Och sen börja João med galopparbetet, mest på rakt spår. Jag tycker att Xipo har mjuka coh dynamiska rörelser i alla gångarter, men hans galopp är bäst, "super canter" säger João (men han är ju partisk som uppfödare till Xipo). Men den är verkligen bra, mjuk, och vägvinnande trots Xipos extremt korta rygg. Xipo fick göra både förvänd galopp och enkla galoppombyten, så jag kunde se vad han verkligen är kapabel till. Nja, de första försöken till byten var väl inte perfekta, men sen såg det riktigt bra ut. Hela tiden kunde jag ställa frågor och João berättade vad jag skulle göra för att träna honom vidare tills vi ses nästa gång.

João red faktiskt hela lektionen, när han tyckte att rundsmörjningen var klar hade en timme gått och Xipo var minst sagt svettig. Det verkar vara så, när folk hoppar upp på min häst så vill de inte kliva av igen, det är ju samma sak med Maria...
Jag tog nästan hundra bilder, men tyvärr gör stillbilder inte Xipo rättvisa, man ser formen som är väl sådär (men han är ju bara 5 år och orkar inte bättre), men man ser ju inte smidigheten i rörelsen. Bilden visar Xipo precis i svävmomentet i galopp, så om nån undrar om en häst har alla fyra hovarna i luften när han galopperar så bevisar denna bild detta.
Xipo var faktiskt ovanligt harmonisk efter lektionen. Han kanske kände sig nöjd med ett väl utfört arbete?

Jag missade lite av teorin eftersom jag var tvungen att göra i ordning Xipo inför vår lektion, men här är ett sammandrag. Eventuella felaktigheter beror enbart på att min hjärna inte fungerade optimalt i värmen och att jag inte skrev några anteckningar, men förhoppningsvis fungerar minnet hyfsat.
João förklarade byggstenarna i utbildningspyramiden för en häst och vilka grunder man måste ha för att gå vidare till nästa avsats. Jag blandar portugisiska termer med engelska, precis som João.
"Calma" ("Calm" på engelska) är det första man måste etablera. En häst som är spänd eller stressad kan inte lära sig något.
Som det andra fundamentet måste man se till att den går framåt för skänklarna. Detta är viktigare än att kontrollera hästen. Många problem som att hästen stegrar sig eller backar kommer sig av att den inte är tränad till att gå framåt för de drivande hjälperna eller att man låter den stanna utan att man har bett om det.
Därefter kommer "Control", styrbarhet, inte bara att man kan reglera hastigheten utan också att man kan böja och flytta hästen.
Som fjärde steg kommer "Rythm", takt. Eftersom det inte bara är en fråga om taktfasthet, utan en taktfasthet under kontroll (föregående steg) kan man använda ordet kadens synonymt. Hit kan man träna alla hästar oavsett deras förutsättningar i exteriören, men det brukar vara först i det fjärde steget det syns tydligt om man har slarvat med de tre första. Och då är det bara att backa tillbaka och befästa de tidigare stegen.
Som ett femte steg i utbildningspyramiden kom "Concentration" som jag skulle vilja översätta med fokusering, det är inte bara samling, även om samling är en del av begreppet. Det är här man fokuserar energin och rytmen till svårare övningar som piaff eller passage.

fredag 25 juli 2008

Andra kliniken med João, dag 1

Jag är helt slut. Det är alldeles för varmt att rida sådana här dagar , även om Xipo verkar tycka att det var mer ok än jag. Det blev ju inte mindre jobbigt för att det var första dagen på kliniken med João och vi hann som vanligt (?) med mer på en lektion än vad jag trodde var möjligt. Jag såg inte så mycket av när de andra red då jag hade annat att göra på eftermiddagen. Jag hoppas ha lite bättre möjlighet till det imorgon. Jag ska se om jag kan få João att visa mig några enkla övningar vid hand som jag kan öva på till nästa gång vi ses i slutet av augusti. Eller om det är någon anna "hemläxa" som vi bör fokusera på.
Jag tror att en del av utmattningen beror på vätskebrist även om jag drack 1 1/2 liter bara på förmiddagen. Jag hoppas bara att Xipo också dricker tillräckligt, fast det verkar han göra med tanke på hur många gånger han försöker kissa i stallgången. Äta är jag mer osäker på då han, Martell och Accord bara verkar hänga vid grinden och inte beta. Fast de kanske betar på natten då det inte är så mycket insekter.

På lektionen idag blev det mest övergångar mellan olika gångarter och tempoväxlingar, även om vi gjorde lite öppna på volt i trav också (vilket inte precis är den lättaste rörelse för hästar att göra...). Jag var superkoncenterad hela lektionen och Xipo var mer samarbetsvillig än vad jag hade väntat mig, men João ville att han skulle runda halsen mer, eller rättare sagt att jag skulle tala om för Xipo att han skulle gå så genom att "massera tyglarna". João sa i alla fall efteråt att han tyckte att övergångarna var ok, och att Xipo verkade trivas hos mig, han hittade ju inte på några dumhetyer...
Imorgon ska vi jobba på att få mer energi i ekipaget, "with no stress". João ska dessutom också rida Xipo för att se vad han kunde göra åt formen, ska bli jättespännande att se. Tyvärr rider jag på eftermiddagen imorgon och enligt väderleksprognosen skall det bli ännu varmare än idag. Jag vet inte om det är bra eller dåligt att vi rider inomhus i Bellas ridhus. Det är i alla fall skugga, men det fläktar ju inte så mycket, även om det finns bra "nätfönster".

onsdag 23 juli 2008

Ur Xipos dagbok...

Husse är så tråkig på att skriva så jag, Xipo, får berätta lite istället. Idag var det varmt, men det bekymrar mig inte så mycket, nu är det ju som jag är van vid hemma, fast med mer gräs och flugor. De två bruna tråkmånsarna stod vid vattnet hela morgonen istället för att äta och kolla in de andra hästarna runtomkring. Deras problem om de bara vill stå still och vifta efter flugor, jag kan i alla fall ha kul på egen hand.

Husse kom och hämtade mig, som vanligt. Han har egentligen ingen fantasi, vi gör nästan samma sak varje dag. Fast det är rätt ok att stå och bli ompysslad i stallgången, det är skönt att bli borstad och husse håller flugorna borta. Och så kan jag spana på jättehästen. Han är hur stor som helst, men han verkar snäll. Men jag tror han gillar att leka mer än vad jag gör...
Efter borstningen var husse bara jobbig, han tyckte att jag skulle anstränga mig en massa när vi red när det fanns andra hästar och ryttare att titta på och dessutom var jag jättekissnödig. Fattar han inte att man inte kan jobba då, det är ju särskilt obekvämt att sträcka ut ryggen och gå nere med huvudet som husse hela tiden envisas med att jag ska göra.
Jag försökte kissa lite i stallgången när vi ridit klart, fast jag vet att jag inte får, men då ställde husse mig i boxen. Där kunde jag i alla fall kissa klart och äta lite, men boxen är sååå tråkig när det inte är några andra hästar inne så jag började snabbt steppa runt så att husse skulle ta ut mig igen. Och vad gör han då? Duschar mig! Vet han inte hur otäckt det är att duscha i kallt vatten? Jag blev inte glad, men husse verkade inte bry sig om att jag protesterade, förstår han inte vad jag säger, eller?
Till slut gick husse ut med mig i hagen. Tråkmånsarna stod kvar där jag lämnade dem i förmiddags, jag brydde mig inte utan gick och betade istället efter att jag druckit lite.

Sen kom faktiskt den större klumpedunsen fram till mig så vi kunde beta tillsammans och den lille syntes inte till. Och sen blev det ännu konstigare för då kom husse igen och försökte leda oss båda två. Samtidigt! Såna dumheter har vi aldrig gjort förr. Men jag ville ju inte visa mig feg framför den store klumpedunsen så jag var cool, jag hade ju sett att han klarade av det med andra hästar och jag vill ju inte va sämre. Men husse trasslar ju bara till det, när vi gått igenom grinden så envisades han med att stänga grinden efteråt och såna manövrar vill ju jag inte göra för nära klumpedunsen. Ibland är det bra att husse är bossig så han kan säga till de andra hästarna. Nu hörde vi dessutom den mindre klumpedunsen yla nånstans i en annan hage. Han får ju tagga ner alltså, han är ju faktiskt äldre än jag. Och det blev jättekrångligt när vi kom fram till den nya hagen för han stod ivägen vid grinden så vi knappt kunde komma in, och det blev ju inte lättare av att den stora klumpedunsen inte hade vett nog att stå still tills husse kopplat bort ledsnöret på honom. Vissa hästar har ingen hyfs.

Sen trodde jag att jag skulle kunna beta, men inte. Den lille klumpedunsen kunde inte stå still alls utan ville bara springa fram och tillbaka, så fort jag försökte beta så satte han av igen. Och det gick ju faktiskt inte att han fick visa upp sig på egen hand så vi fick ju hänga på hela tiden, men lite onödigt tyckte jag nog det var. Och han rullade sig fyra gånger, så jag tror han var lite irriterad på flugorna, vilken mes... Jag stilade i alla fall med mina snygga galoppombyten när vi sprang. Sug på den, era bruna klumpedunsar! Men egentligen var det inte så smart att springa så mycket, man blir ju bara svettig, men vad gör man när de andra inte vill ta det lugnt?
Efter vi hade sprungit klart kom husse igen och försökte lyfta på mina fötter medan jag försökte äta, ibland är han bara hur jobbig som helst. Allt bara för att jag råkat kliva på en gammal sko som låg i hagen när vi sprang så att det klang till.

tisdag 22 juli 2008

Mer träning

Efter några om och men så kommer jag att rida för João Lynce redan nu till helgen, förutom i slutet av augusti. Inte för att jag har förberett mig nånting, hela förra veckan så var jag i Skåne, så då blev det ingen ridning alls. Eftersom jag bara slappade (och åt) så syns det runt midjan, på bara en vecka...
Xipo tog i alla fall tillfället i akt och hade skoj, han har diverse nya småsår på benen, inkluisive ett balltramp på höger framben. Igår när jag skulle rida så var han fullständigt lerinpackad, det tog nästan en timme att göra honom i ordning för att rida och då hade jag ändå inte orkat reda ut manen. Och så hade han och Accord rymt ur hagen i lördags...
Jag undrar hur han var att rida när jag var borta. Jag har inte träffat Veronika sen jag kom tillbaka så jag har inte fått någon rapport. Jag tycker att han har varit ok att rida de två gånger jag gjort det denna veckan, men han har varit lite slöare än vanligt, kan ju bero på värmen eller gräsmagen. Jag kan leva med att han inte är lika alert som vanligt, men jag skulle bara önska att han kunde lägga på sig mer vikt (och ryggmuskler). Nu får han obegränsat med gräs i hagen och knappt ett kilo havre + mineraler/vitaminer och ändå går han inte upp. Han ser absolut inte tunn ut nu, så jag är inte orolig, men ändå...

Jag behöver få lite grejor omsydda, ena tränset behöver jag korta käkremmen på, en av mina tyglar så har en av stopparna lossnat på och den nya kortare sadelgjorden behöver få en stropp ditsydd så att spännena sitter still. Dessutom kunde jag konstatera att mina nya stigläder har töjt sig lite. Jag undrade varför det kändes så svårt att hålla foten still i stigbygeln, och när jag kontrollmätte så var de faktiskt lite längre än min gamla syntetläder, och inte kortare som jag först ställt in dem. Jag tror att det blir att ta fram kniven och skära av flärpen lite till.

Semester utan ridning...

Hela förra veckan var jag nere i Skåne och bara slappade, vilket syns på midjemåttet (katastrof att det går så snabbt).
Jag var hemma hos pappa Per och Fia i Rammsjöstrand i början på veckan. Tyvärr var det ju knappast badväder så jag har fortfarande inte badat i havet i år. Det var dessutom första gången jag träffade yngsta styvbrodern Olof tillsammans med sin fru Emma sen han gifte sig i Australien.

På torsdagen åkte jag och tittade på tävlingarna i Falsterbo tillsammans med Helena och Carl-Magnus.Jag har funderat på om jag skall skall skriva något om mina intryck från unghästchampionaten i Falsterbo, men jag vet inte om jag tycker att jag har tillräckligt torrt på fötterna för att vara nån tyck-putte när det gäller dressyr. Fast det jag funderar på är inte om domarna gjorde ett bra jobb (det tycker jag nog) eller om rätt häst vann (den blev i alla fall inte bortdömd), utan vilka egenskaper hos en häst som tilltalar mig, och kanske mer kontroversiellt, vad jag inte gillar hos vissa hästar.

På fredagen hälsade jag på hos mamma Gunilla och Beppe i Helsingborg och vi åt grillbuffé på Wallåkra Stenkärlsfabrik, vilket var hur gott som helst. Som vanligt när det är fri tillgång så äter man ju för mycket, men jag lyckades ändå få plats för den väldigt goda chokladtårtan till efterrätt. Jag fick dessutom två handdrejade latte-muggar gjorda i "fabriken" i försenad födelsedagspresent, men jag tänker såklart ha dem som tekoppar. De är redan invigda...

fredag 18 juli 2008

Falsterbo

Igår var jag och tittade på Falsterbo Horse Show, närmare bestämt på unghästchampionaten i dressyr. Nu är jag mest sugen på att rida själv så jag tro inte jag kommer att åka ner på lördag igen. Trots de minst sagt varierade vädret så tog solen rejält igår i ansiktet så jag är lite röd.

Det blev lite shopping också. På vägen ner så åkte jag inom en outlet och köpte ett par vita ridbyxor för tävling för 200:- och på själva Horse Showen så hittade jag en svart ridkavaj i stl 52 för 240 kronor. Nu har jag alltså all utrustning för att tävla, det enda som saknas är grönt kort.
Fast det jag faktiskt är mest nöjd med ur shoppingsynpunkt är att jag hittade en ny stallkeps av traditionell engelsk typ. Min gamla basebollkeps var så sliten att fodringen i kullen började sticka mig i huvudsvålen så den var jag tvungen att slänga. Och kepsen jag haft sen dess var jag aldrig lika bekväm med, trots att jag vann den i en islandshästtävling. Det är nästan så jag ångrar att jag inte köpte två kepsar på en gång, i olika tyg...

måndag 14 juli 2008

Slappa dagar

Jörgen skodde de tre andra hovarna i torsdags, så jag har ridit sen dess. Xipo gick rätt bra, men han var lite stel. Jag tycker att takten i traven var bättre än när han var skodd med bara en ny sko, men det är alltid lättare om det är någon som står bredvid som bedömer det.
På eftermiddagen när han blivit skodd och jag hade ridit så släpptes en ny häst, Accord, in till Xipo och Martell. Det gick tydligen jättebra. Jag blir lite orolig att om Xipo blir ett sånt party-animal att han kommer att ha svårt att justera sig till att stå på box i höst och få gå ensam i en mindre hagen igen, på samma sätt som han gjorde i våras.

Igår städade vi hela stallet med högtryckstvätt. Det blev vi alla fall renare... Det är ju rätt högt i tak så det blev till att klättra på stegar för att få bort den smuts som samlats högt uppe.

Idag ska jag åka ner till Skåne och räknar med att inte komma hem igen förrän nästa helg. På vägen skall jag lämna in två hästtäcken för tvätt och åka förbi några ridsportaffärer och shoppa lite, bland annat en ny sadelgjordHööks. Samma modell som jag hade till Hjörtur, men längre förstås (fast bara 10 cm...).

Medan jag är borta kommer Veronika att rida Xipo. Nu har hon tittat på så många gånger när jag ridit att nu får hon göra nåt själv. Bra för då har jag någon som håller koll på om han trampar av sig fler skor i hagen. Dessutom tror jag att det är nyttigt för hästar om de får lagom omväxling på vem som rider dem.

Jag har installerat Picasa på min HTPC och det lyckades faktiskt läsa av en bild i konstigt format som Maria tog på mig och Xipo på kliniken med João. Håll till godo.

tisdag 8 juli 2008

Semester ska ju va en positiv grej...

Alltså, vad är det här? En komplott för att jag inte ska få ägna min första semestervecka åt det som jag sett fram emot.
Först så kommer fel TV jämfört den jag har beställt från Komplett och sen kan de inte skicka rätt TV för den är slutsåld. Så nu måste jag fundera på vilken TV jag ska ha istället. Och vilken tur att jag inte har shoppat upp de pengarna som jag trodde att jag sparat in när jag beställde till deras förmånliga pris. Så det blir inget softande i TV-soffan till några schyssta program i HD-format som jag laddat ner (bland annat Firefly and Serenity).

Och nån ridning blir det inte heller. När jag kom till hagen idag för att hämta Xipo inför lektionen med Maria så hade han trampat av sig den andra framskon. Jag är bara rädd att hans hov ska bli skadad som den förra när han gick omkring i hagen utan sko på den andra framhoven. I bästa fall så får jag bättra på med Plastic Padding, i värsta fall så har hoven trasats sönder så mycket att det blir svårt att slå fast nån sko. Jag hoppas Jögen kan fixa det.
Och Xipo fattar ju inte sitt eget bästa. Han är ju väldigt tillgiven och kommer fram till mig i hagen varje gång jag kommer och han följer med mig utan några som helst protester, men när jag släppte honom loss honom vid grinden igen för det var ju inte lönt att ta med honom till stallet så satte han av i fyrsprång. Dummern!
En av de andra hästägarna frågade om hon fick släppa in sing häst till Xipo och martell. Jag har egentlgien inget alls emot det, men om det blir samma rabalder som när maximus släpptes med dem så vill jag helst att det sker när Xipo har skor på alla fyra hovarna så jag bad dem vänta tills på torsdag. Lite mesigt kanske, och jag hoppas att hon inte tog illa upp för att jag bad henne vänta två dar.

måndag 7 juli 2008

Morr!

Idag kom hemleveransen på TV:n från Komplett. och så är det inte ens rätt modell. Det jag fick hem var en Samsung LE40R81B, en TV som inte ens är Full-HD. Morr!
Jag ser inte fram emot att behöva tjata mig till att de måste komma och hämta den och sen skicka en ny.

söndag 6 juli 2008

Inspirerande klinik

Jag var och tittade på de ekipage som red på eftermiddagen på kliniken med Charlotte Wittbom. Jag blev så sugen på att rida själv. Det var precis sån ridning som jag vill träna, fast det visste jag ju sen innan. Lite besvikelse för de som arrangerade att flera ekipage hade hoppat av i sista stund. Nästa gång måste jag se till att vara med, Charlotte trodde att hon skulle komma tillbaka om 3-4 månader.
Fast så här i efterskott så var det lika bara att jag inte anmälde mig. Eftersom Xipo går ojämnt i traven så var det lika bra att han får ta det lite lugnare tills de sista tre hovarna också är omskodda.

lördag 5 juli 2008

Night Out

Det var "Night Out" med folk jobbet i fredags kväll och vi gick och åt på Delirium Café. För att vara ett ställe som egentligen specialiserar sig på att ha ett av världens (?) största utbud av ölsorter har de förvånansvärt bra mat. Det är till exempel enda stället i Göteborg som jag känner till som har en bra Moules et Frites (Belgiens nationalrätt).
Efter Delirium gick vi vidare till Stora teaterns uteservering och därefter till takbaren på Ruby Nuevo Latino Bar på Avenyn Uteserveringen hade dålig service (de tog ut för högt pris på Helens Kava), det fanns knappt några sittplatser och det var så högljutt att man måste skrika till varandra för att kunna höras.
Spaningen om omvärlden är i alla fall denna (eller är det en spaning om mig själv?):
Jag förstår inte att så många ändå var där och mest verkade dra runt på stället, kanske för att koll på andra människor. vad är det som gör att så många människor tycker att detta ger dem nånting, dessutom så mycket att de vill upprepa det varje helg?

Ruby Nuevo Latino Bar var ju klart bättre, dels var publiken inte jätteung så vi kände oss inte så malplacerade, dels var utsikten från takbaren riktigt schysst och det gick faktiskt att hitta några sittplatser efter ett tag. I huvudbaren på nedervåninngen var det också helt ok, fanns enstaka sittplatser och DJ:n spelade bra musik. Alla som gör en schysst mixning av James Brown får min respekt. Antagligen var det här stället helt fel ur inne-synvinkel och det var därför partyfolket inte var där och fyllde upp stället.

Alla ridlektioner skulle va så här...

Vi red lektion igen i torsdags. Maria tyckte att Xipo hade lite oren takt i traven vilket förhoppningsvis beror på att hans framhovar inte är lika långa. Vänsterhoven som Jörgen verkade och skodde i onsdags är ju en centimeter kortare, så det är ju inte helt otroligt. Jag red provade att trava idag igen på en av grusvägarna (lättare att känna/höra taktavvikelser med hårdare underlag än på mjukt underlag som i paddocken) och det märks mer om jag rider lätt på ena sidan än på andra.

Så det blev skrittövningar hela lektionen i torsdags. Dessutom hade Maria med sig ett par portugisiska sporrar i herrstorlek som jag fick- Jättesnällt då jag hade haft så svårt att hitta sporrar till mig i de lokala ridsportbutikerna. Jag hade aldrig ridit Xipo med sporrar tidigare så första gången jag la till underskänklarna hoppade han till rejält, antagligen mest av förvåning, Maria har ju ridit honom med sporrar varje gång och han reds med sporrar i Portugal . Men sen gick det jättebra att rida, jag behövde inte sitta och trycka så hårt utan behövde bara dutta till honom för att han skulle böja och flytta sig, så det var bekvämare för honom och utan en massa tryck från mina ben hela tiden.
Förresten var det nog bra att vi bara skrittade. Xipo var lite slöare än vanligt vilket säkert berodde på värmen, när jag åkte från stallet kvart över nio på kvällen var det fortfarande 25 grader.

Jag är jättenöjd efter lektionen, jag tyckte att vi hela tiden blev bättre på övningarna vi övade på och att jag faktiskt förbättrade min sits ju längre lektionen höll på. Jag fick en bättre känsla för hur jag ska röra bålen och axlarna i förhållande till höfterna för att kunna styra Xipo. Hoppas bara jag kan behålla den känslan till nästa lektion på tisdag.
Dessutom var vi båda väldigt koncentrerade på arbetet och det är ju bra, inte minst för honom. Två tecken på det var att han inte kunde sluta tugga på bettet ens när jag suttit av och att han inte sket en enda gång under lektionen för han var tvungen att tänka på annat...

Förresten, Helena kallar min häst "Lilla Grå". Det är ett rätt bra smeknamn på honom, han är ju inte så stor jämfört med de flesta halvbloden och han är väldigt grå också i jämförelse.

torsdag 3 juli 2008

Nagellack

Jörgen kom igår morse för att slå på tappskon på Xipo. Tyvärr hade han slitit så på hoven att det inte fanns någon annan möjlighet än att verka ner hoven och slå på en ny sko. Jörgen skulle ta de tre andra hovarna på vår inbokade tid torsdag nästa vecka. tyvärr hade det lossnat bitar ur hovväggen när han gick i hagen, precis som förra gången. Så Jörgen rekommenderade att jag skulle fylla ut det med glasfiber-Plastic Padding så att han inte skulle kunna trampa på den del av skon som stack ut.
Sagt och gjort, jag åkte till tappen (det lokala uttrycket för vad resten av Sverige kallar en mack) i Kode och shoppade en förpackning och kletade sen på lite grön nagellack. Såg helt vansinnigt ut, men verkade funka bra vad jag kunde bedöma igår kväll. Jag hoppas att jag rengjorde tillräckligt noggrant innan så det inte finns nån skit innanför, Plastic Paddingen är ju vattentät.

Ibland skulle man haft med kameran så man har bildbevis...

tisdag 1 juli 2008

Ny TV

Nu har jag köpt en ny TV, vilket var steg två i min uppgradering av hemma-underhållnings-anläggningen (steg tre är surround-ljudsystem).

Och jag hade otrolig tur! Komplett hade just den TV jag tänkte köpa som veckans erbjudande denna veckan (vilken tur att jag inte beställde förra veckan), vilket innebar att jag kunde få den till ett pris som var 27% billigare än vad jag räknat med. Så jag plockade fram kreditkortet ögonaböj, fast jag var på jobbet...

Spik i foten

Eller snarare ingen spik i foten. Xipo trampade av sig ena skon fram idag på träningen. Typiskt, är det någon vecka jag inte har tid att åka till stallet för att ta emot hovslagaren så är det denna veckan. Fast jag vet ju inte ens om Jörgen har tid att komma, jag tyckte det var lite sent att ringa honom 9 på kvällen. Vi hade ju tid för skoning nästa torsdag 10 juli, kunde inte Xipo väntat tills dess?

Annars har vi kört hårt senaste dagarna, i fredags red vi lektion igen för Maria och det gick rätt bra (jag måste bara jobba mer på att få en stabil underskänkel). Xipo blev svettig av rätt anledning, att han fick jobba istället för att han spjärnade emot och spände sig. Sen tog vi det lite lugnare i lördags och söndag med myckt skritt för att köra lite tuffare idag igen.
Och jag märkte inte ens att han trampade av sig skon. Berodde nog delvis på att det blåste så mycket att jag hade fullt sjå att få Xipo fokuserad på att arbeta och inte på allt annat. Och dels på att han inte alls verkar lika öm i hovarna nu som förra gången han tappade skor. Nu hade han inga som helst problem att gå bort till gräshagen på grusvägen efteråt.