torsdag 29 maj 2008

Träningsvärk igen...

Nu har jag träningsvärk igen och det har nog Xipo också. Vi red lektion för Maria idag igen och hon var lika krävande som vanligt.
Jag måste fortsätta fokusera på min sits och framförallt att jag kan fördela vikten jämnt mellan inre och yttre sittbenet. Det andra jag måste fokuseras på är att hela tiden rida Xipo aktivt ochinte bara åka. Det sista kan jag, det gäller bara att orka både fysiskt och psykiskt och ha lite självdisciplin.

Vi skrittade faktiskt både till lektionen i Sofias paddock och hem igen. Inga problem, det är bara en tidsfråga innan vi rider ut på lite längre rundor...

onsdag 28 maj 2008

Bus i sommarhagen

Nu har Xipo gått tillsammans med sina båda kompisar Elliot och Martell i hagen några timmar både igår och idag. Det verkar gå bra, även om han hade ett märke där han tappa lite päls stort som en femkrona, troligen från någon som nafsat lite hårt. Det var lite ömt, men låg som tur var inte under sadeln. Jag smorde själva stället med antiseptisk salva och runt om med tjärsalva för att hålla flugorna borta.

Jag tycker att Xipo varit harmonisk och fokuserad när jag red honom både i måndags och idag, även om han har varit mer energisk. Får se vad Maria säger när vi har lektion imorgon. Vi ska rida i Sofias paddock, jag kanske känner mig så modig att jag rider dit istället för att leda Xipo som jag gjort tidigare gånger.

söndag 25 maj 2008

Långsiktighet

Jag tycke att xipo är en bra läromästare, inte för att han kan en massa saker eller är speciellt lättriden, men han tvingar mig att hela tiden bli en bättre ryttare. och jag kanske är lite självgod, men jag tycker att vi båda två utvecklas bra. Jag är dessutom väldigt nöjd med hur jag hanterar honom från marken, även om jag tycker att han börjar bli lite kaxig. jag håller honom kanske inte lika kort som de brukar göra i Portugal. Men i jämförelse med många andra storhästar är han jättesnäll och väluppfostrad.

Jag måste fundera på hur jag ska göra med min uppstallning av Xipo. Jag skulle hellre stå i ett stall som har mer service, speciellt eftersom det tar en timme att köra fram och tillbaka. Jag är är trött på alla scheman med ut-, insläpp och lunchfordringar. Och de gånger jag behöver göra något annat än att åka till stallet så blir jag ännu mer uppbunden för jag hela tiden måste byta tjänster med någon. Med ett välbetalt heltidsjobb så är det pengar jag har att lägga på min häst och inte tid.
Jag får fråga Maria vad hon har för möjligheter att fortsätta ge mig lektioner om jag försöker flytta till ett stall närmare Göteborg, till exempel på Hisingen (det skulle ju vara nära jobbet). Hon har ju sina egna hästar nästgårds från Ingmar så det är ju ingen väg att köra för henne nu.
och så får jag fundera på hur viktigt det är att ha tillgång till ridhus som jag har nu...

Jag hörde att João kommer och håller klinik redan i juli, denna gång inbjuden av Marias ex David. Jag har ju redan anmält mig till kliniken som Maria arrangerar sista helgen i augusti.
Denna gång är det i Bellas ridhus, vilket är ju bara 200 meter från Ingmars stall. Det skulle ju vara oerhört praktiskt att vara med, jag kan ju leda Xipo fram och tillbaka, även om jag av hänsyn till Maria egentligen inte vill ha något att göra med hennes ex.

Överansträngning

Jag red lektion för Maria igen i torsdags och det gick väldigt bra. Xipo var riktigt duktig i alla gångarter och min sits var ovanligt bra i galoppen. Men jag tror det var lite väl ansträngande för honom. Han har inte varit riktigt sig själv sen dess.

I fredags var jag inte i stallet utan Helena tog hand om Xipo och dessutom så till att han fanns på plats när hovslagare Jörgen kom. Hovarna såg jättebra ut, men Jörgen tyckte att Xipo var mycket mer spänd ochinte alls ås samarbetsvillig som förra gången han skoddes.

I lördags fick Xipo massage och det verkade han gilla (han gillar ju alltid uppmärksamhet). Sofia tyckte att jag skulle rida honom lite lätt efter massagen, men det var inte alls någon bra ridning.
Istället för att hålla honom när han betade så släppte jag honom i 20 minuter i sommarhagen. Första fattade han inte att han var lös, men sen blev det fart på honom, han galopperade till alla örnen i hagen inn han började beta igen. typikst nog hade jag int emed kameran frör han hade jättesnygg trav närhan inte galopperade. Dessutom var det inga problem att koppla och ta tillbaka till stallet efteråt, skönt.

Idag blev det bara en halvtimmes ridning i skritt och trav och det gick bättre än igår, men jag är ändå inte nöjd. Jag hoppas det bara är lite överansträngning så han återhämtar sig snart. Men jag tror att det är bäst att skippa lektionen på tisdag. Xipo ska dessutomsin sista spruta mot botulism då.
Efter ridningen så bestämde jag och Margareta att släppa ut Xipo och hennes häst Elliot i sommarhagen en timme för de ska ju gå tillsammans hela sommaren. Maggan sa att de hade färdigställt hagen idag så att det skulle gå bra. Så det var väl ren tur att Xipo stannade kvar i hagen igår då...
Det var helt odramatiskt att släppa de två hästarna, de betade lite, nosade på varandra och fortsatte beta. Eftersom inget hände så gick jag och mocka medan Maggan åkte hem. När vi kom tillbaka så kom Xipo och Elliot och mötte oss, eller snarare mig, för båda hästarna kom fram till mig Stackars Maggan...

onsdag 21 maj 2008

Inspiration

Det finns en film på Youtube med João Lynce rider en häst som heter Ocaso.

Jag tycker den är intressant för det finns flera element jag gillar med ridningen i filmen: Galoppombytena är trevliga för att hästen ser så avslappnad ut. Många hästar spänner sig för att klara av ett byte.
Hästen bibehåller energin och framåtbjudningen genom hela galoppiruetten, många hästar tappar energin i själva piruetten för att få tillbaka den när de kommer ut ur piruetten. Sen är den inte perfekt ur dressyrsynvinkel för bakbenen är inte kvar på samma ställe utan gör en liten cirkel. Det kanske är priset man får betala för att bibehålla framåtbjudningen?
I piaffen har hästen flyttat bak vikten på ett bra sätt och verkar lätt och fin i frambenen, men rörelserna är lite ryckiga och de stora benrörelserna fram är inte riktigt proportionerliga med de små rörelserna hos bakbenen.

På det hela taget tycker jag filmen är en bra förebild på en häst som ser trevlig och avspänd ut i svåra dressyrrörelser. Jag vill också ha samma lätthet utan spännningar när jag rider Xipo.

Trött Ulrik

När jag kom till stallet var jag så slut att jag funderade på att ge Xipo en vilodag. Men efter att ha mockat boxen, förberett hans foder och gått ut och låtit honom beta i en kvart så tänkte jag att jag lika gärna kunde rida när jag ändå var där. Xipo skulle ju ända få vila både på fredag då Helena tar hand om honom och på lördag då han ska få massage av Sofia.

Jag vet inte vad jag ska tycka om ridpasset. Det gick inte lika bra som tidigare i veckan. Så det blev lite längre ridning innan jag var nöjd med övningar jag hade tänkt, trekvart istället för en halvtimme som igår.

Jag är ltie nyfiken på vad Maria kommer att säga imorgon. Jag tycker det har hänt saker med Xipo, men jag är inte säker på att allt är positivt.

Nu har jag tagit hem jobbdatorn igen så jag kan kolla e-post och uppdatera bloggen

måndag 19 maj 2008

Bra, bättre, bäst häst

Jag kollade lite på nätet hur man kan förebygga fång. Förutom att successivt vänja Xipo vid gräs så kunde tydligen lit nytta bakterier hjälpa enligt en amerikansk blindstudie. Så nu har jag köpt hästmotsvarigheten till A-fil. Dyrt var det så nu tillhör jag väl den stora skaran av hästägare som köper dyra fodertillskott med ringa nytta.

Tanken var att jag skulle låta Xipo beta lite på en gräsplätt Ingmar visat mig, men efter det blev jag så sugen på att rida att jag borstade och sadlade honom. Jag hade beställt nya benskydd till bakbenen från Charisma, men de passade såklart inte. Xipo har för stora kotor och för smala ben. Så det blev lindor på bakbenen igen.

Ridningen gick i alla fall jättebra. Tycker jag alltså, publiken i ridhuset kanske tycker annorlunda Men jag får nog göra lite mindre kraftiga hjälper vid galoppfattningarna för nu tar han ett jätteskutt med bakbenen. Xipo är en kanonhäst när han är så här fokuserad på att jobba.

Jag tog hem laptopen från jobbet så jag kan ha lite internetuppkoppling även när jag inte är på Volvo. Så nu blev bloggen uppdaterad idag också.

Stackars häst...

Min dator hemma vägrade starta i fredags, så det kommer inte att bli några regelbundna uppdateringar av min blogg innan jag fixat det problemet. Ett av många problem...

Det som oroar mig mest just nu är sommarbete för Xipo. Jag sov riktigt dåligt i natt för att jag var så orolig. Jag vaknade flera gånger och låg och vred mig ett bra tag innan jag somnade igen bara för att vakna efter en kort stund.
Det var möte i stallet igår och då gick vi bland annat igenom vilka hästar som skulle gå med vem och i vilken hage. Jag är riktigt besviken på mig själv att jag inte var tydligare och mer bestämd med hur jag trodde att min häst skulle få det bäst. Som hästägare måstejag tydligen inte bara kunna en massa om hästar utan också fungera socialt med 20 st tjejer/kvinnor/tanter som har väldigt bestämda uppfattningar om var deras hästar kan gå och med vem och som dessutom har planerat detta långt innan det här mötet var annonserat.
Min stora oro är att Xipo skall få fång för att omställningen är för stor i fodret. Han är uppväxt i stora hästflockar så jag tror att han är mer socialiserad än de flesta hästarna i stallet så det oroar mig inte så mycket. Sen kommer jag att rida större delen av sommaren och tycker det är lika bra att han står inne på nätterna. Tyvärr ingår inte ut- och insläpp under juni, juli och augusti i stallhyran. Jag kanske kan hitta någon som kan släppa ut honom mot ersättning, ta in honom kan jag ju göra själv efter jobbet.

Tyvärr ser jag ingen lösning på ovanstående oro. Det känns lite som om att jag inte har något val än att utsätta Xipo för fångrisken. Stackars häst i så fall...

torsdag 15 maj 2008

Träning ger resultat

Idag var Xipo hur spänd som helst när jag började rida.

Det var 6 andra hästar i ridhuset när vi gick in, det låg bommar på marken, så dem fick vi går runt och nosa på och till slut gå över (fast Xipo fattade inte att man skulle lyfta på hovarna så att man inte slog i dem), det körde traktorer utanför och radion stod på för full med Lugna Favoriter (och det gillar nog Xipo lika lite som jag).
Så det tog tjugo minuters skrittarbete tills jag tyckte att han var tillräckligt avslappnad för att det skulle vara lönt att trava. Men sen gick det faktiskt väldigt bra med tanke på den hemska början. Helena sa efteråt att hon tyckte att han såg fin ut och inte alls lika springig som de första gångerna jag red honom. Det tar jag som en jättekomplimang.

Nu är det i alla fall minst ett sto i stallet som börjat brunsta. Enligt Helena så är Xipos grimaser typiska för hanhästar när det finns brunstande ston i närheten. Och han är sent kastrerad så han är nog mer hingstig än de flesta vallacker i det avseendet...

Nu har jag dessutom blivit en riktig dressyrnörd. Jag ser faktiskt fram emot att "klä upp" Xipo i ny sadel, nytt träns och matchande mörkblå schabrak och benlindor.

Förresten pratade jag med Sofia. Hon ska komma och ge Xipo massage nästa lördag. Får se om hon testar att rida honom också, hon påstår att hon inte kan galoppera längre...

onsdag 14 maj 2008

Ny sadel

Nästa vecka kommer den nya sadeln. Den är tydligen färdigsydd hos sadelmakarna hos Zaldi i Spanien. Tjohoo!

tisdag 13 maj 2008

Brunsttider

Xipo har varit konstig senaste dagarna, tillräckligt konstig för att folk ska säga det till mig i alla fall. Han har mest gått runt i boxen och äter inte upp sin mat. Det kan beror på hundratals saker, till exempel att han är sent kastrerad och det är brunsttider. Första gången han har sett ett sto sen han var 6 månader var ju när han kom till Sverige.

Annars har väl ridningen gått ok efter kliniken. Ingen fantastisk prestation från varken Xipo eller mig. Men heller ingen katastrof. Vi gör det vi ska utan några större protesterar från någon sida.

Imorgon blir det lektion igen för mig och Xipo. Maria är fortfarande inte nöjd med min sits. Jag skyller på sadeln, i alla fall lite. Den känns för kort, när jag sitter så att jag har bra kontakt mellan sittbenen och sadeln hamnar knäna framför vulsterna, men när jag rider till exempel galopp så trycks knänan bakåt och jag "faller" framåt alternativt att sätet skjuts bakåt mot bakvalvet. Nu borde min riktiga sadel komma vilken dag som helst, allt givetvis beroende på hur duktiga spanjorer är på att leverera i tid.

Sofia blev godkänd på teroiprovet i sin fortsättningsutbildning till hästmassör. Kanske dags att låta Xipo bli masserad. Får se hur han reagerar på det.

måndag 12 maj 2008

Hårda tider

Att Volvo har gått med brakförlust första kvartalet kan väl inte ha undgått någon. Det påverkar inte bara produktionen utan även produktutveckling där jag jobbar. På ett mer personligt plan är det inte alls uppenbart hur min chef hans skall lösa att jag skall takta ner på mina nuvarande arbetsuppgifter och börja doktorera i augusti då alla nyanställningar till vår avdelning stoppades förra veckan. Men han har lovat att lösa det på något sätt. Tur att jag har stöd från någon...

söndag 11 maj 2008

Dagen efter...

Jag är jättestel. Jag är tacksam att det finns värktabletter, annars hade det blivit svårt att sova.

Tanken var att jag inte skulle vara så länge i stallet och bara ta en kort ridtur och sen städa lägenheten innan jag gick till föreningen för att se den danska filmen Pistoleros. Men allting jag gör går långsammare än vanligt. Så trots att jag bara red i 40 minuter så tog det säkert nästan fyra timmar i stallet. Och jag har inte städat ens hälften av vad jag hade tänkt. Min pappa kommer och hälsar på nästa helg och han brukar alltid kommentera om det inte inte ser välstädat ut. Han verkar bry sig mer om det än jag.

Förresten, Xipo var lite väl onödigt tittig idag, men jag tyckte det gick rätt bra att jobba med honom. Eller så bra man nu kan vänta sig med en så stel ryttare...

lördag 10 maj 2008

Ajjj!

Det var inte kul att duscha med skrubbsåren, sved rejält. Det nere vid höften har dessutom svullnat upp så nu ser det ut som jag har ett jättestort "love handle" på högersidan.

Klinik dag 2

Xipo gick jättebra idag. Ända tills jag ramlade av...

Inte så konstigt, det låg en bit staketsnöre inne i paddocken och han fastnade med benet så det är klart att han fick panik och försökte sparka sig loss. Det såg nog läskigare ut än det var för alla frågade efteråt hur jag hade klarat mig. Jag är lite mörbultad och skrubbsåren kommer att svida som f-n när jag ska duscha. Men jag är väldigt tacksam att ryggmärgsreflexerna från all fallträning under 16 års aikidoutävande hjälpte mig (överslagsräkning ger runt hundratusen fall). Xipo var rätt nervös precis efteråt och väldigt skygg när jag ville undersöka benen, men efter bara någon minut hade han lugnat ner sig så pass att jag kunde lyfta på bakbenen och till slut sitta upp och skritta lite. Som tur var verkade det inte som om Xipo skadat sig. Tråden hade ju kunna skära honom rejält. Har han sträckt sig lär jag nog inte märka det förrän imorgon.
I morgon kommer jag att vara skitstel, får se om jag orkar rida. Jag som är så peppad av hur bra det gick.

Innan jag ramlade av så förstod jag mycket bättre hur jag skulle få Xipo fokuserad på att jobba men ändå avslappnad. Xipo ville inte gå nära ena hörnet i galopp och det hjälpte inte att João skrek "right leg" varje gång Xipo veka av från spåret. Men jag lyckades coola ner både mig, Xipo och João så att jag bättre förstod vad vi skulle göra och sen var det inga problem. Nu är det bara hem och öva in min nyvunna förståelse.

Xipo var jättelätt att köra i transport. Han var hur snäll som helst att både lasta och lasta av. Fast han trampade runt en del när vi körde på de slingriga vägarna norr om Kungälv. Transporten jag hyrde från Kareby Bil fungerade utmärkt. Tack för det Christina!

Nu ska jag duscha och sen till föreningen för att kolla på Conan Barbaren med kommentatorspår av Arnold. Helt vansinnigt!

fredag 9 maj 2008

Klinik dag 1


Nu har jag ridit första lektionen för João. Jag tycker att han var en väldigt bra pedagog som byggde upp ridpasset på ett logiskt genomtänkt sätt och vi hann med väldigt mycket på bara ett pass. Dessutom blev Xipo en väldigt trevlig häst att rida. Men João var också rätt krävande för så fort jag klarat av en övning så fick jag göra en ny med ökad svårighetsgrad och till slut så fixade jag inte det vi skulle göra och då blev João inte så glad. Så idag var jag den elev som mest fick veta att jag levde. Men jag har haft aikidoinstruktörer som varit betydligt värre så jag brydde mig inte så mycket utan fokuserade på det som gått så bra istället.
Vi började med att bara skritta och få Xipo att slappna av i den nya miljön. João gick bredvid och höll i tränset innan jag fick rida på egen hand. När Xipo kunde göra det på egen hand så blev det skänkelvikning och förvänd öppna i skritt. Sen blev de samma övningar i trav. När det också gick bra fick vi galoppera på volter i olika storlekar. När även det gick bra fick vi öva på förvänd galopp. Det gick ju också bra så då skulle vi göra galoppombyten och där fastnade jag i vinkelvolten totalt, det gick bara inte. Det kan ju ha att göra med att jag bara gjort galoppombyten 3 gånger i mitt liv tidigare. Fast det var ju klart bättre än i onsdags för då kunde jag ju inte ens fatta vänster galopp.

Förresten, det var buslätt att lasta Xipo på hästtransporten, gick på två minuter så var han inne och luckan stängd. Han stannade bara när han såg mig ducka under den främre bommen. Och sen var han väl så paff att han inte fattade att jag för första gången gav honom morötter i handen som belöning för att han gick in i transporten.

Maria red på Urco sista lektionen av alla och João var inte nöjd med hästen så han satte upp efteråt. Urco fick verkligen jobba och var helt genomsvettig efteråt och ändå var João inte nöjd. Urco är en häst som kommer att ha träningsvärk imorgon. Stackaren!

torsdag 8 maj 2008

Teamövning

Vi hade teamövning med hela sektionen från jobbet idag, 16 personer, med fokus på kommunikation. Det var faktiskt riktigt riktigt bra med en lärare från Mil Institute.
Himla otur att jag inte kan vara med imorgon då jag ska rida klinik med João, dessutm fick jag gå trekvart innan dagen var slut för att jag skulle hinna hämta hästsläpet. Vi var många på sektionen som ville ändra datum, men torsdag-fredag denna veckan var den enda dagarna som läraren kunde.

onsdag 7 maj 2008

Två dagar kvar...

Red lektion för Maria idag. Gick rent ut sagt svindåligt. Jag kan ju inte ens fatta vänster galopp. Går det lika dåligt på kursen är det väl lika bra att ge upp ridningen och börja knyppla istället.
Enda trösten var väl att vi skrittade hem till stallet eftersom vi höll till i paddocken hos Sofia Unger. Så nu har vi "ridit ut" utan att Xipo flippade ur. Fast jag kan ju inte påstå att han var världens mest avslappnade häst heller.

Idag har jag lagt 6 timmar på ridningen om jag räknar med tiden att köra till och från stallet. Det är mer än ett halvtidsjobb utöver mitt jobb på Volvo.

tisdag 6 maj 2008

Tre dagar kvar

Margareta ringde i eftermiddags och undrade om jag kunde ta insläppet idag. Visst, jag hade ju inte några inplanerade möten på jobbet efter 3. Men efter att ha tagit in alla hästarna, mockat Xipos box och förberett all amten för det kommande dygnet så var min blodsockerhalt jämns med fotknölarna. Så jag fick åka till Tempo i Kareby för att fixa något att äta innan jag red. Dålig planering att äta en lunch som jag stod mig så dåligt på.

Skavsåren som Xipo fick av benskydden på bakbenen och bootsen höger fram har nu utvecklats till mugg, det tog bara två dagar på frambenet. Det verkar inte vara infekterat och ser torrt och fint ut så veterinär Anders tyckte att det var bara att låta det läka av sig själv. Och givetvis eliminera orsaken, så nu blir det enbart benlindor och inga boots hädanefter. Om det inte hade läkt när Anders kommer för att ge Xipo sista vaccinationen mot botulism så skulle han titta närmare på det. Det skulle inte vara några problem att rida under tiden. Tur att det är så torrt i hagarna, annars hade det varit mycket besvärligare.
Undras om jag kan få sålt de benskydd som gav upphov till skav på bakbenen?

Ridningen i paddocken började rätt bra, Xipo stod faktiskt helt stilla när jag skulle sitta upp och det gick att hålla honom rätt fokuserad på att arbeta hela tiden. Men han var rätt stel och en bit in i ridpasset så tappade han all framåtbjudning. Men jag lyckades till slut få honom i galopp i båda varven, trots ett antal misslyckade fattningar i höger varv. När jag sen kom tillbaka till stallet visade det sig att han hade en sten som satt fast i skon höger bak. Då kände jag mig rätt dum...

På fredag är det klinik med João. Få se vad han tycker om hur jag rider Xipo...
Och jag måste ju fixa allt det praktiska med transport och sånt. Jag måste fråga Maria om det fanns plats för Xipo att sova över på Lysegården där kliniken äger rum, eller om jag måste köra hem honom på fredageftermiddagen och tillbaka till kliniken på lördagmorgonen.

Ford Mondeo

Jag har sett några nya Ford Mondeo när jag kört till stallet och jag får säga att de har lyckats riktigt, riktigt bra med formgivningen bakifrån, speciellt av 5-dörrars kombi-kupén. Nya Volvo S80 är ju en syster-bil, men jag svär väl i kyrkan när jag säger att den inte är lika snygg.

Läs även andra bloggares åsikter om .

lördag 3 maj 2008

Mjölksyra

Lektion idag igen. Eftersom det var bra väder och underlaget i paddocken fortfarande var lite fuktigt så det inte dammade så mycket var vi ute. Denna gång hade jag kamera med så det finns lite bildbevis.
Maria började med att jobba Xipo för hand vilket gick rätt bra, men han var rätt pigg och lite trippig i steget. Det kan bero på att det det finns stenar av blandad storlek i paddocken och det kan kännas till exempel i strålen på hoven. Men Xipo får vänja sig.

Sen satt Maria upp och tränade honom bland annat i en övning i galopp som går till så här: man rider längs spåret på långsidan. Efter hörnet vänder man upp på medellinjen (eller tidigare, ju mindre volt desto enklare fortsättning) och vänder tillbaka på långsidan man kom ifrån, här har alltså hästen förvänd galopp. Man fortsätter i den förvända galoppen genom båda hörnen på den motsatta kortsidan. När man kommit ut efter andra hörnpasseringen vänder man snett igenom och avslutar ut i "rätt" galopp i samma hörn som man började övningen. Att tänka på är att när man vänder snett igenom måste man sala ihop och sakta ner galoppen, om man som jag inte har 100% koll på den förvända delen.

Efter att Maria ridit honom fick jag sitta upp och jag lyckades till sluta göra övningen i båda varven, men det var svårt. Xipo tyckte att det fanns ett otäckt troll på ena långsidan så han villa inte alls ligga kvar på långsidan i förvänd galopp. Jag satt kvar men måste se till att när han flippar så där att han inte får fortsätta och slängtrava nästa gång det händer utan att jag saktar ner till skritt eller till och med gör halt om jag inte kan behålla honom fokuserad på arbetet.
Avslutningsvis blev lite posering i skritt så att det till slut blev några bilder där jag satt på Xipo. Min sits såg bedrövlig ut, jag måste sänka hälarna.
Annars blev hemläxan till nästa gång byten mellan gångarter och framförallt att jag skall vara mer bestämd, direkt ner från galopp till skritt helst utan att han travar några steg emellan, framförallt inte i "dålig" form.
Hoppas jag fixar det, efter lektionerna i torsdags och idag har jag så mycket mjölksyra i låren att jag måste se jättekonstig ut när jag går...

Innan jag släppte ut Xipo i hagen så ställde jag honom i spolspiltan och duschade benen och bogen på honom. Han stod på helspänn hela tiden och det var inte alls lätt att få honom att förstå att han var tvungen att flytta på sig så jag kom åt båda sidorna. Det fick bli dagens miljöträning.

Och speciellt till Helena: Jag är nu övertygad om att lindor är bättre än benskydd. De sitter bättre på, håller smuts och grus utanför och skaver inte, samt är snyggare. Fast speciellt paddarna blir mycket skitigare och hårigare och de kräver regelbundna omgångar i tvättmaskinen jämfört med neoprenbenskydd. Och så tar det tio minuter att linda på alla 4 benen...
Eskadron har tydligen paddar i nåt gummiliknande material som ska vara kokbara, men hur ventilerande är de? Sen kanske jag ska skaffa lindor med dödskallar...

fredag 2 maj 2008

Dagen efter

Idag blev det 40 minuters lugn ridning i skritt och trav. Xipo skötte sig mycket bra, men han var mer oliksidig än han varit senaste veckan. Kan det bero på träningsvärk sen igår? Själv övade jag jättemycket på skänkelläget för det var det som Maria tjata mest om igår. När jag rider på egen hnad föredrar jag att träna på sånt i skritt och i viss mån trav och inte jäkta i galopp.
Det var lektioner i ridhuset med en tränare jag aldrig sett förr och Helena red Davy, som inte alls ville jobba, och visade det rätt tydligt. Så det var fullt hus...

Nu börjar jag få lite fason på att linda benen istället för att använda benskydd, men det tar fortfarande tid. Snyggt blir det i alla fall. Gummibootsen som jag använde för första gången igår hade nött på pälsen runt kotleden, precis som jag trodde. Sån skit.

Hur tänkte gatukontoret här?

Nu har de byggt ett fartgupp på Kobbarnas väg. Helt obegripligt.
På kvällarna är det för trångt att köra fort och på morgnarna är trafikljuset i ena änden så långsamt att det tar 6-13 minuter att passera, alltså är kön så lång att den går över fartguppet. Hur tänkte gatukontoret här?

Hårdträning

Jag var i stallet nästan en timme innan min lektion skulle börja och jag behövde all den tiden. Xipo hade rullat sig rejält i hagen idag, allting var grusigt. Tur att han har teflonpäls så det var inte så svårt att få honom någorlunda presentabel. Och benlindorna tar fortfarande tid att fixa bra.

Xipo var verkligen laddad när det var dags att rida och jag var glad att det var Maria som skulle börja rida Xipo innan jag satte upp. Vilan igår efter vaccinationen var nog inte så nödvändig. Undrar hur det kommer att bli nästa helg, för då kommer jag inte att ha tid att rida dan innan kursen med João för vi har teamövning på jobbet.

Xipo såg riktigt snygg ut när Mara red och hon höll på minst i trekvart. Trots den långa "uppvärmningen" fick jag också en rejäl genomkörare. Först att rida honom från inre skänkel till yttre tygel i både skritt och trav och sen galopp på både större och pytteliten volt runt Maria, vilket krävde att Xipo flyttade över vikten rätt mycket till bakbenen. Jag måste förbättra mitt skänkelläge både så att tårna pekar mer framåt och så att foten är mer stilla i stigbygeln.
Djäklar vad det kändes i benen efteråt. Maria tyckte att jag var mycket bättre än förra lektionen, men hon verkade inte ta mig på allvar när jag hela tiden sa att"jag har övat". Vilket jag ärligt kan säga att jag har den senaste veckan, en timme om dan och det har varit fokuserad ridning med ett syfte varenda minut. Ingen oplanerad slöridning. Dessutom var det publik den här gången. Jag är så koncentrerad när jag sitter till häst att jag inte bryr mig. Men Xipo hoppade till när de gjorde en del plötsliga ljud, för att inte tala om när Marias hund Ville sprang omkring på läktaren så han hördes men inte syntes.

Xipo blev lite svettig så han fick stå och torka i stallgången medan jag mockade, kanske dags att skaffa ett svettäcke? Han blev jätterädd när jag skulle behandla honom med Switch knott- och fästingmedel, jag har aldrig sett honom så när jag gjort något tidigare. Undras varför, påminde det för mycket om att få sprutor?