onsdag 30 april 2008

Vaccination

Xipo blev vaccinerad idag. Han var inte riktigt lika lugn som förra gången, kanske för att han förstod vad som gällde nu. Han fick dessutom ta det lugnt ikväll och "slapp" ridningen.
Veterinär Anders har tydligen rykte om sig att vara dyr, men jag tycker att han är väldigt lätt att ha att göra med. Han ringer alltid tillbaka när han lovar och håller alltid tiden, inte så vanligt alla gånger i hästbranschen.

Xipos kompis i hagen bredvid har flyttat till ett annat stall, så nu är det en bit bort till andra hästar. Tydligen hade Xipo levt rövare i hagen under dagen, kanske beroende på att han känner sig övergiven. Jag pratade med Ingmar och Xipo kommer att få gå i en likadan hage som nu bredvid två andra hästar så får vi se om han blir nöjd. Annars får han flytta tillbaka, underlaget är bättre i den hagen han har gått hittills. Det är lite svårt för mig att veta vad jag ska göra för jag får hela tiden gå på andrahandsuppgifter, Xipo verkar hela tiden vara nöjd när jag är där och ger lite honom uppmärksamhet då och då.

tisdag 29 april 2008

En dressyrponny...

Jag föll för grupptrycket och skaffade benlindor för att det garanterat inte skulle skava på Xipo nu när jag konstaterat att han stryker sig bak också. Så Helena fick hålla en snabbkurs hur man lindade. De undrade nog varför jag skulle ha benlindor i ridaffären för jag ställde totala nybörjarfrågor som om man behöver pad under (det behöver man). Helena förklarade att man egentligen skulle linda så att bandaget täckte hela paden, men att det såg ok ut för att vara första gången. nu fattar jag varför, det kommer nämligen in grus och spån innanför paden på bakbenen annars.

Jag kan faktiskt sträcka mig så långt att det såg rätt snyggt ut på Xipo med vinröda lindor, men det tog rätt lång tid både att sätta på dem och ta av dem. Och varför gör man lindorna i det superopraktiska materialet fleece? Suger ju åt sig spån och damm som en magnet. Det bara måste finnas bättre high-tech-material som är lika elastiska och ventilerande men samtidigt smutsavvisande.

Ridningen gick bra, men vi tog det rätt lugnt och galopperade inte. Jag kanske håller igen Xipo lite för mycket så han håller på att bli lite avtrubbad. Jag skulle vilja att han var lite mer explosiv i igångsättningarna, framför allt från skritt till trav.

måndag 28 april 2008

Alltid är det nåt smolk i bägaren

Jag kom inte till stallet förrän kl 19 för att jag för första gången på hur länge som helst hade varit och handlat lite kläder efter att jag åkte från jobbet. Som vanligt tog det ungefär en timme att mocka, fixa maten, rykta och sadla Xipo. Eftersom det var en fin kväll och paddocken var tom så red jag där istället för att trängas med de andra i ridhuset.
Detta var nog första gången då jag kände att jag var i kontroll hela ridpasset, från uppsittningen till jag hoppade av, även om galoppen var lite väl ivrig ibland. Därmed inte sagt att det var den bästa ridningen som jag presterat på Xipo. Men jag tycker ändå att det är ett steg åt rätt håll eftersom Xipo hela tiden var fokuserad på att arbeta och vi höll på i en dryg timme.

Men man kan aldrig få känna sig riktigt nöjd, för när jag kände igenom Xipo efter ridpasset så hade han strykit sig på ena bakbenet så han hade ett sår. Det vara bara att ta på lite LHP sårkräm och hoppas att det läker bra.
Först så klantar jag mig när jag provar den nya benskydden så att han får skav av kardborren och sen när jag pratat med Maria och vi inte trodde att han skulle behöva benskydd bak så händer det här. Så vad gör jag nu? Jag har bara ett par benskydd som passar storleksmässigt på bakbenen, men de riskerar att riva upp de gamla skavsåren. Sån skit!

Förresten, jag handlade en snygg brun skjorta, en tunn rostfärgad ylletröja från Lyle & Scott och ett par retro-sportskor från New Balance.

söndag 27 april 2008

Arbetets frukter...

Jag tycker mitt arbete kan vara rätt slitigt. Det är känns lite pinsamt att klaga då jag vet att det finns många yrkesgrupper som har det betydligt jobbigare, men jag tror inte att jag skulle orka den intensitet som det har varit de senaste månaderna mer än en kort tid till. Den bästa jämförelse jag kan ge är att många dagar är ungefär som en tenta på högskolan, de som gjort det vet hur slut man är i huvudet då, och jag har nu haft en tentaperiod på flera månader. En sak som är en lättnad är att jag kan koppla bort jobbet helt på helgen, vilket jag får tacka min häst för...

Dessutom börjar faktiskt kroppen protestera nu också. De senaste veckorna har jag skrivit så mycket vid datorn för att jag fört anteckningar vid flera workshopar och dessutom släppt ytterligare en arkitekturspec så nu har jag musarm också, eller snarare musaxel för det är där värken sitter. Jag var hos företagsläkaren i fredags och fick Diklofenac, hoppas det hjälper. Men som läkaren sa, om jag inte ändrar mina vanor så kommer jag att få tillbaka värken igen, även om tabletterna hjälper just nu.

Brev från Portugal

Jag fick brev från Charlotte Wittbom som jobbar på Morgado Lusitano strax utanför Lissabon. Det var ett sammanträffande då bara för några dagar sen damp Ridsport Special ned i brevlådan med flera sidor om Charlotte och stället hon jobbar på. Jag sov över på Morgado och provred två hästar som var till salu, varav jag funderade på att köpa den ena, Xairel. Men nu bestämde jag ju mig för Xipo istället. Otroligt fin ridanläggning för övrigt, väl värd ett besök även om man inte planerar en hel veckas semester.
Charlotte skrev att Xairel hade blivit såld till Schweiz. Hoppas han får det bra där.

Eurohorse

Nu har jag varit på hästmässan. Det var så mycket folk att jag var tvungen att stänga av hjärnan.
Jag hade tänkt shoppa 4 saker, men av dessa fick jag bara med mig ett kandar hem. Saker jag inte hittade var ett remontträns av i "rätt"design och av hyfsad kvalitet, ett par boots och ett par röda Charisma benskydd till Xipos bakben, de var slut i rätt storlek i Eldhästens monter. Jag får beställa direkt från leverantören istället.
Förutom kandaret blev det en röd pad att ha under sadeln...

lördag 26 april 2008

Träning gånger tre...

Senaste dagarna har det blivit mycket träning och jag har träningsvärk...

I torsdags hade jag lektion med Maria igen och hon red Xipo det mesta av lektionen. Kul att se att han rör sig så bra med en duktig ryttare på ryggen. Han tycker det är lite jobbigt att samla sig och flytta över vikten bakåt, vilket inte var så konstigt för han är trolig riden tvärtom av Mario, dvs lång och låg. Jag behövde dock inte träna samling med Xipo när jag rider ensam, det var bättre att jag försökte få honom lösgjord och fokuserad på arbetet, samlingen tar vi han om under lektionerna med Maria.

Igår blev det ett jättelångt pass, Xipo vill inte slappna av när han hörde någon som "provkörde" en bil utanför ridhuset, men jag gav mig inte förrän han var fokuserad på arbetet och inte allt runtomkring. Det tog över en timme, men till slut fick vi till några varv i trevlig galopp också. Lite pinsamt bara att jag inte märkte att Xipo fattade fel galopp första gången och jag red honom kanske två varv på volten innan Helena sa till mig och jag bröt av.
Idag var Xipo mycket mer tillfreds, förutom att han inte ville stå stilla när jag skulle sitta upp, nu böjde jag honom rejält åt båda hållen efter uppsittningen tills han stod stilla med slak tygel innan vi började arbeta och sen gick allt jättebra. Jag försöker tillämpa den filosofi som man bland annat kan se på den här filmen av John O'Leary, även om jag kände till principerna långt innan jag såg filmen på Youtube, men inte lika bra förklarat. Jag är inte alls lika slipad som han på filmen än, men det verkar bli lite bättre för varje gång. Jag hoppas bara jag är tillräckligt konsekvent med Xipo...

Imorgon får Xipo en vilodag, jag tänkte gå och shoppa på hästmässan och sen ska jag ta in hästarna innan jag ska på Föreningen för att kolla veckans filmer.

Hästfolket

Hittade kåseri om hästfolketBukefalos. Klart underhållande, men inte desto mindre sant...

onsdag 23 april 2008

Veta vad jag gör?

Det gick väl inte så bra att rida idag. Orkar inte skriva om det. Dom som såg mig i paddocken undrar nog vad jag håller på med. Jag får se det som miljöträning av Xipo.
Jag måste komma ihåg att stretcha oftare efter jag ridit. Nu är jag både stel och har träningsvärk. Hoppas Xipo inte har detsamma.

tisdag 22 april 2008

Lektion ute

Jag hade lektion för Maria idag, redan klockan 17. Vilket egentligen inte är någon bra tid, dels måste jag flexa ut innan jag gjort mina 8 timmar på jobbet, och så tar det minst tio minuter extra att köra till stallet på grund av trafiken.
Eftersom luften var så instängd i ridhuset bestämde vi oss för att vara ute i paddocken, vilket var intressant. Det var ju lite mer för Xipo att vänja sig vid, t.ex. när en häst i hagen bredvid paddocken la av en brall. Mycket av lektionen gick åt till att få både mig och Xipo avspända men ändå aktiva, men det gick bra till slut, till och med så bra att vi fick galoppera lite. Jag tror faktisk maria var lite nöjd också...
Det är såna här lektioner som är roligast, där jag känner att det gick mycket bättre på slutet än i början, mer så än på lektioner där ridningen kanske var bättre, men att det inte skedde någon förbättring alls under lektionens gång.

Av någon anledning var jag klar med allt i stallet efter bara 2 timmar och 45 minuter, trots en entimmeslektion. Det kan ha att göra med att jag var tvungen att hämta Xipo i hagen, rykta och sadla honom på bara 15 minuter för att hinna i tid, jag klarade det på 20... 15 hade gått om det inte varit för att benskydden skulle på.
Apropå benskydd, nu har jag två olika modeller, dels klarröda från Charisma som sitter väldigt bra och är hyfsat lätta att ta på, men där har jag bara ett par till frambenen. Sen har jag fyra benskydd från Pegasus. De ventilerar mycket bättre och verkar ge mycket mer dämpning mot slag och stötar, men är lite joxigare att få på och av och smiter inte åt lika bra, även om de inte på något sätt glider.

Jag har funderat lite på vad som skiljer min förra häst från min nuvarande, förutom de uppenbara med storlek, gångarter och förmåga till samling förstås. Xipo är känsligare för hjälperna och inte riktigt lika lätt att hantera, men jag tycker ju att Hjörtur är världens snällaste häst att hantera. Men den sak som jag tycker är som natt och dag är reaktionssnabbheten. Hjörtur är ganska kvick för att vara islandshäst, men hans reaktionsförmåga jämfört med Xipo är som att jämföra en sengångare med en mungo.

måndag 21 april 2008

Ridning utan stress

Jag red Xipo idag och det gick otroligt bra. Han var lugn och avspänd från uppsittning tills vi slutade, trots flera hästar i ridhuset och Pontus som longerades i paddocken utanför. Jag funderade först på om jag skulle longera honom innan jag satte upp, men bestämde mig för att göra det efteråt, men då var jag så nöjd att jag glömde bort det. Imorgon blir det lektion, men Maria har skadat armen så det blir jag som rider hela lektionen. Jag jobbar ju inte Xipo så hårt när jag rider honom och jag rider inte heller så långa pass (igår 35 minuter). Jag får prata med Maria om hur jag kan öka intensiteten i min ridning så Xipo blir av med lite överskottsenergi.

En sak förbryllar mig lite. När jag kommer så kan Xipo stå och äta i boxen i lugn och ro trots att det är en massa folk och hästar i stallgången, men när han ser mig så blir han så till sig att jag tro han ska göra kaprioler i boxen. Han kan lugna ner sig lite om han får lukta på mig och jag klappar honom, men det bästa verkar vara om jag tar ut och ställer honom i stallgången, sen kan han stå där medan jag mockar och sånt utan att det verkar bekymra honom. Det kan vara att han förknippar just mig med att han får komma ut ur boxen och göra något. Eller så är han bara glad att se mig. Fast det kanske är sak samma för en häst...

Jag fick ett SMS om att jag borde ge min häst vatten i hagen när det är så varmt. Inte för att jag är övertygad om att det är nödvändigt då han har fri tillgång till vatten 18 timmar om dygnet, men nu står det en stor balja i ena hörnet av hans hage i alla fall. Fast jag visade inte baljan för Xipo igår kväll så nu kanske han får en chock när de leder ut honom till hagen imorgon. Hästar kan ju reagera på om det dyker upp nya saker i miljöer de är vana vid.

söndag 20 april 2008

Träning

Igår red jag och Xipo lektion för första gången för Maria. Eller jag red inte så mycket, det var mest Maria som gav honom ett rejält träningspass, så svettig har han inte blivit sen han kom till Sverige. Jag satte upp på slutet för att lära mig de övningar vi ska öva på tills nästa gång, vilket är redan på tisdag. Jag övade på dem idag också efter en lång promenad med Xipo och det gick riktigt bra tyckte jag, får se om Maria håller med. Dessutom är han riktigt rolig att rida när han är fokuserad på att göra något och inte är så spänd. Däremot så var han inte precis avslappnad under själva promenaden, trots att vi gick på vägar han varit förr.
Jag har bokat in 8 lektioner till med Maria under april och maj. Förutom kliniken då vi ska rida för Xipos uppfödare João Lynce. Mycket träning blir det...

onsdag 16 april 2008

Sadlar

Vi provade sadlar på Xipo igår. Totalt 4 stycken, Maria hade 3 st Zaldi av olika modeller och bomvidder och jag hade lånat en begagnad County Connection från Tre Hästar. Den Zaldi-sadel jag ridit i hittills ligger verkligen inte bra på Xipo, den både glider och roterar, så det bästa skulle nog vara en med korta permanentstoppade close-contact-bossor. Dessutom sa Maria att hur gärna jag än ville så fick jag inte en 18'-sits på grund av Xipos korta rygg, då får jag banta rumpan istället.
Som kille så tyckte jag att den ena av de två sadlarna klämde för mycket på de ädlare delarna så vi bestämde oss för en Zaldi Magnum. Som tur var känns den väldigt bra att sitta i och är en av de snyggaste sadlar jag sett! Den går att få både helt i läder och med syntetmocka i sitsen för extra stabilitet, men jag valde läder, mest av estetiska skäl...
Nu hade Maria ingen hemma i rätt sitslängd eller bomvidd så jag får vänta några veckor till, i värsta fall upp till 6 veckor. Jag får fortsätta rida i lånesadeln som inte ligger still tills dess.
Eftersom Xipo tappat lite muskler efter den långa resan så får jag rida med en pad under den nya sadeln tills han byggt upp dem igen. Annars skulle jag bara behöva byta sadel igen efter några månader.

måndag 14 april 2008

Från förra veckans förtvivlan till dagens glädje

Det är sådana här dagar som gör det värt att ha häst. Xipo var betydligt mer avspänd än igår. Och idag var jag tålmodig nog att vänta med att försöka sitta upp tills han stod helt still. Så fort han försökte röra sig böjde jag honom tills han stannade igen.
Sen gick ridpasset bra med en förvånansvärt avslappnad Xipo, även om det var något som skrämde honom borta vid "läktaren" två gånger när vi red förbi samma ställe. Jag har ingen aning om vad det var, men han lugnade sig snabbt. Han bockar som tur är inte, men det är intressant med en häst som kan galoppera i sidled. jag måste komma ihåg att hela tiden ha honom aktiv och engagerad, det funkar inte bara att åka på honom, även om han har framåtbjudning så jag slipper sitta och driva hela tiden. Sen har han grymt snygg galopp såg jag i spegeln...

Nu är jag less på det här med att ha halm i Xipos box. Jag vet att det ger honom sysselsättning men det ger mig alldeles för mycket sysselsättning. Idag fick jag i princip vända på vartenda halmstrå för att hitta all skit han stökat runt, och skottkärran blev överfull. Synd att han inte är mer hingstig på just den punkten och skiter på bara ett ställe.

söndag 13 april 2008

A man's gotta do what a man's gotta do

Meningen var att jag skulle fortsätta skriva på arkitekturspecen under helgen, jag till och med tog med datorn hem för att jobba. Nu blev det inte så utan jag spenderade större delen av dagen igår i stallet och när jag kom hem var jag för slut för att jobba. Idag gick jag på föreningen när jag kom hem från stallet och tittadeOutpost och Hitman. Båda filmerna var helt ok så det var inte bortkastad tid.

Just det, jag lagade mat både igår och idag. Igår blev det kycklingsnitzel med bearnaisesås (efter ett tips från Frida på jobbet) med ett tyskt moselvin, idag hemlagad hamburgare och mjölk.

Bättre eller sämre?

Idag brydde jag mig inte om att longera Xipo innan jag satt upp. Helena var snäll nog att stå bredvid i ridhuset, men han var rätt spänd och ville inte stå still (som vanligt), men han protesterade inte i alla fall. Men när jag började rida var han spänd som en fiolsträng, minst. det var väl en kombination av nervös ryttare som inte heller kunde slappna av. En traktor som körde precis utanför ridhuset och lät, men syntes inte, en motorsåg som också hördes men inte syntes och precis efter jag satt upp kom det in två hästar Xipo aldrig sett för i ridhuset som skulle ledas runt.
Xipo är i alla fall styrbar, det vill säga han gick dit jag styrde och det gick hjälpligt att bestämma vilken gångart han skulle ta. Det blev bättre när jag började jobba honom på volter med öppna i skritt, rida åttvolten i trav och liknande så att han fick koncentrera sig på att arbeta istället för att jaga upp sig. Vi till och med avslutade med att skritta några varv utomhus i paddocken, men det var ju också lite läskigt, men han skötte sig bra där och var faktiskt mer avslappnad än inne i ridhuset. Hade jag varit ensam i ridhuset hade jag nog försökt galoppera lite på volten också, men nu blev det bara skritt och trav. Fast Helena tyckte att det var bättre att låta bli för sadeln hade bara glidit fram...

Mitt självförtroende är lite bättre för det gick att rida trots att Xipo var så spänd. Men det var ju inte min förtjänst, jag hade väldigt bra moraliskt stöd av Helena....

Jag måste påminna mig om att han haft en jättelång resa och nog inte har vant sig vid sitt nya ställe än, och så är han bara 5 år. Så det är inte bara på grund av mig som han inte slappnar av...

lördag 12 april 2008

Stackars häst

Alltså, jag gör ju misstag stup i kvarten...

Idag longerade jag Xipo innan jag tänkte rida, vilket var väl rätt tänkt. Men han är ju rätt livlig när han väl får galoppera så till sluta började sadeln vrida sig och då flippade han totalt. Det var väl jätteläskigt där den satt snett och stigbyglarna svängde i varje galoppsprång. Jag fick till slut ta i med hårdhandskarna i longerlinan för att få stopp på honom och när han väl stod still så var det ju inte lika läskigt längre så då kunde jag ta av honom sadeln. Jag ledde tillbaka honom till stallet och sadlade om honom, fast jag tog bort stigbyglarna och det gick faktiskt utmärkt att longera honom i alla gångarterna en andra gång på samma ställe i paddocken så han fick förhoppningsvis inget bestående trauma. Däremot fick nästa ridsession vänta till imorgon.
Men jag känner mig som en nybörjare som knappt vet vad jag sysslar med, självförtroendet är i botten. Dessutom så blev ju den nästan nya lånesadeln jag lånat av Maria rejält smutsig av all sand som stänkte runt i paddocken när han flippade. Jag har rengjort den nu, men den ser inte lika oanvänd ut längre. Det är på grund av att sånt här kan hända som jag inte gillar att låna nya saker av folk.

Jag vet inte hur jag kunde förhindrat detta? Longerat honom utan sadeln på? Spänt sadelgjorden hårdare så den inte kunde vrida sig? Haft andra stigläder så att stigbyglarna inte kunde svänga på samma sätt? Eller kanske låtit bli att longera helt och hållet då jag är rätt orutinerad på det.

Foder

Jag blir lite ställd när det gäller utfodring av Xipo. Dels hittar Ingmar inte någon foderanalys på höet eller hösilaget, dels ger ju olika foderprogram olika riktlinjer. Några gemensamma slutsatser kan jag dock dra:
  • En grovfoderbas på 4-5 kg hö och 7-8 kg hösilage är en bra grund om han inte arbetas, det ger tillräcklig mängd torrsubstans och protein om fodret inte har alltför lågt proteininnehåll
  • Ett tillägg på kraftfoder på te.ex. 0,5 kg havre och 0,5 kg korn ger nödvändigt energitillskott
  • Ett komplement på mineralfoder på 4-500 gram är nödvändigt. Just nu använder jag Solid Gold, vilket är väldigt bra, men dyrt.
Eventuellt skulle jag kunna byta ut kraftfodret mot någon färdigblandning som Mustang Müsli, och därmed inte behöva något mineralfoder eller havre, men jag får nog räkna lite på vilket som är mest ekonomiskt.

fredag 11 april 2008

Hovslagare

Idag kom hovslagare Jörgen för att sko om Xipo. Behövdes verkligen eftersom han hade tappat ytterligare en sko igår i hagen. Inte för att jag fattar hur det kan ha gått till, men precis som med framhoven så lossnade en bit av hovväggen. Jörgen var dock inte orolig och sa att det kommer att fixa sig efter några skoningar till. Jag kunde pensla hovarna med lite vanlig matolja och träna Xipo på lite olika underlag så skulle han få starka hovar.
Bra sak: Xipo var oerhört lugn och väluppfostrad när han skoddes. Jörgen tyckte att det inte skulle vara några problem om han behövde hantera Xipo själv nästa gång.
Bra sak 2: Jörgen gjorde ett kanonjobb. Han var dyr men duktig! Känns bra att ha hittat kompetent hovslagare på första försöket, som dessutom hade tid att ta med min häst också i kundkretsen. Men han blev ju också varmt rekommenderad av Helena...

Jag red ikväll efter att jag longerat Xipo, det verkade jätteskönt för honom att bli av med lite överskottsenergi och ridningen gick bra till slut när han blev lite mer avslappad och jag fick återigen komplimanger för hans fina galopp. Men så hade han också fått springa duktigt när jag longerade honom innan jag satte upp. Tyvärr gick inte sista galoppfattning speciellt bra, Xipo hade lite tappat lusten att jobba och jag var rätt stel.
Men precis som förra gångerna vill han inte stå still när jag ska sitta upp. Den här gången sket jag i pallar och att ställa upp honom i ett hörn, men han skrittade ändå iväg. Det var inga problem att få stopp på honom, men det är lite irriterande, och kan potentiellt bli farligt om andra hästar eller människor är i närheten. Jag måste öva mer på just stå-stilla-biten. När vi ridit i några minuter är det ju inga problem att göra halt och stå still.
Jag har två förklaringar, dels tror jag han tycker det är jobbigt med den sneda viktbelastningen när jag häver mig upp, dels kanske han är van vid att man sitter upp med slaka tyglar, vilket jag inte riktigt vågar (än?).

Och pinsammast av allt: Jag glömde bort att fira Xipos födelsedag i måndags, 7:e april enligt den portugisiska stamboken!

onsdag 9 april 2008

Jobb, jobb och ännu mera jobb

Det här med rimlig arbetsbelastning alltså...

Jag skall släppa en arkitekturspecifikation nästa fredag och jag har inte ens börjat skriva, även om jag tekniskt sett vet vilken information som skall in i den. Jag sitter med i ett antal workshopar för att strategiskt titta på vad det är för elsystem vi skall ha i volvobilar i framtiden, samt det finns ett antal tekniska oklarheter som nog jag behöver driva för det är nog ingen annan som tar tag i det. Jag kan inte ens konferera med min chef för han är på kurs, men jag briefade honom om hur det skulle bli redan förra veckan så han är inte helt ovetande.

Så vad gör jag? Egentligen skulle jag inte göra något alls av ovanstående utan borde doktorera istället. Jag hoppas att min handledare Thomas Arts på IT-Universitetet inte tröttnar på att jag aldrig hör av mig utan har tålamod med att jag inte kommer att börja min forskning förrän i augusti, precis som jag har förvarnat honom om.

Nya bilen

Fick min nya svarta Volvo c30 igår. Skitfin!
Oerhörd känsla att köra omkring i en sprillans ny bil som jag specat precis hur jag vill ha den. Stereon med USB/MP3-interface är kanon och dieselmotorn + växellådan känns jättebra. Dessutom så är designen skitfräck, både ut- och invändigt. Klädseln är mycket bättre än vad det såg ut i broschuren, med blandningen mellan beige och mörkgrått. Jag gillar den rymd som det ljusa taket och väggarna ger. Man sitter till och med bra i baksätet, vilket var lite oväntat.
De småsaker som jag tycker var lite fånigt konstruerat är det mjuka insynskyddet till bagaget, och valet av läderkvalitet till ratten. Jag är väl för van vid den läderkvalitet som man har i dyra sadlar, eller på ratten i MR2:an.
Dessutom ångrar jag lite att jag tog dubbade vinterdäck, men jag blev irriterad att dubbfria kostade mer i månaden, trots att de är mer miljövänliga och att de oftast faktiskt är billigare i däckhandeln. Vinterdäcken ligger dock nu i källarförådet så det behöver jag egentligen inte tänka på förrän i november.

På det hela taget är jag supernöjd. Tur, eftersom jag saknar MR2:an...

Läs även andra bloggares åsikter om .

Ta det lugnt...

Idag brydde jag mig inte om att rida utan bara ledde Xipo i tränset runt ridhuset, som vi faktiskt fick ha för oss själva (var är alla människor). Jag tycker att hans hov som han tappade en sko på ser rätt illa ut så jag är lika glad om han inte belastar den mer än nödvändigt. Dessutom så ser man tydligt skillnad på hur han olika stora steg han vill ta med de båda frambenen.
Han är tyvärr inte helt avspänd hela tiden i ridhuset, till exempel så är uppstigningspallen fortfarande något han måste ha koll på. Likaså hoppade han till när de drog igång en motorsåg på andra sidan väggen till ridhuset så han hörde ljudet men kunde inte se något. Mest avslappnad är han faktiskt när vi går och plockar hästskit i ridhuset precis innan vi går därifrån. Go figure!

Idag var det nog snabbhetsrekord. Klar med ryktning av Xipo, lite motion i ridhuset, mockning och preparering av maten på 1h 45 min...

tisdag 8 april 2008

En apterad handgranat

Nu hare jag bara skrittat Xipo i två dar och han blir inte precis lugnare att sitta upp på om han inte motioneras ordentligt. Som tur är har jag fått hjälp av Helena både idag och igår. Men att rida honom känns som att sitta på en apterad handgranat, han känns som om han skulle explodera när som helst. Som tur är har han inte gjort det än...

Men jag vet inte vad jag ska göra, det känns som om jag tagit mig vatten över huvudet. Det är faktiskt inte speciellt roligt att rida när jag inte vet vad jag ska göra för att han ska gå så avspänt och harmoniskt som möjligt. Och det blir ju en ond cirkel om han är mer och mer stressad och spänd varje gång jag ska sitta upp för till slut kommer han att förknippa uppsittningen med något som är obehagligt.

Jag såg förresten Helena rida lektion på Pontus för Stefan Jansson. Jag tycker de ser grymt imponerande ut som ekipage, även när de inte rider på topp. Stor häst som bär sin ryttare väl är ett stort plus om man rider dressyr...

måndag 7 april 2008

Tappsko

Xipo trapade av sig en sko i söndags, så det blir rätt lugnt med ridningen denna veckan. Hovslagaren hade inte tid att komma förrän på fredagen på vår redan inbokade tid. Han trodde dock att det skulle vara ok att rida på sågspånet i manegen. Om nu Xipo inte protesterar, han var inte så pigg på att fortsätta trava när skon lossnade i söndags. Jag tyckte hoven så lite demolerad ut där sömmarna lossnat, så jag var ju ett nervöst vrak, men hovslagaren verkade mer ta det med ro när jag beskrev vad som hänt.

Innan Xipo tappade skon var det lite rodeo då jag inte kom upp på honom efter att ha försökt i tio minuter och jag var helt uppgiven.
Han hade ju inte stått still senaste gångerna så jag fick rådet att ställa honom med nosen mot väggen i ett hörn och kliva upp från en pall. Det var inte alls bra, han gillade inte att stå så instängd och när jag klev upp på pallen blev jag ju jätteläskig för jag var så lång. Till slut fick han nog och drog i iväg i galopp, välte omkull pallen med mig på och skrämde den stackars ponnyn som också var i ridhuset. Fast ryttaren verkade inte ta illa upp. Xipo lugnade sig snabbt (som vanligt?) så han var lätt att få tag på som tur var. Jag fick nog av att försöka med pallar och ställde honom längs med ena väggen och klev upp från höger sida bara för att inte fortsätta stressa honom och då stod han blickstill. Resten av ridpasset så sneglade han misstänksamt på pallen varje gång vi red förbi...
Jag tycker det är så synd att stressa upp honom och göra honom rädd för såna här småsaker så ibland undrar jag om jag tagit mig vatten över huvudet. Eftersom Xipo har så bra psyke glömmer jag bort att han är en femåring som i vissa aspekter är känslig som ett fullblod och inte är en islandshäst...

lördag 5 april 2008

Sadel

Igår blev det ingen ridning för jag hade annat inplanerat på kvällen. När jag mockade fick Xipo stå i stallgången medan de andra hästarna åt i sina boxar och jag fick höra hur elak jag var. Fast han verkade inte bry sig så jag tror han mår bra ändå.

Jag fick tag på Solid Gold fodertillskott så nu ska jag successivt gå över till mer höensilage. Fast det var dyrare än vad jag trodde. Jag måste räkna på en vettig foderstat, men det blir lite gissningar då foderanalysen inte går att hitta. Suck!

Maria lämnade igår en jättefin Zaldi-sadel som jag kunde rida i tills vi har provat ut en mer permanent sadel till Xipo. Fast det är knappt då jag vågar rida i den då den ser helt ny ut, jag är rädd att det skal bli repor som syns. Och eftersom den är brun i stället för svart vill jag inte köpa den även om den passar. Jag måste bara skaffa en sadelgjord idag.

fredag 4 april 2008

Motion

Jäklar vad Xip var pigg igår. Var det bara för att han fick ta det lugnt i onsdags på grund av vaccinationen? Eftersom jag lämnat tillbaka den dåligt passande sadeln till Tre Hästar så var det longering som gällde om jag ville att Xipo skulle få utlopp för eventuell överskottsenergi. Nåväl, när han visat att han inte behövde galoppera hela tiden under longeringen utan kunde skritta och trava så fick han springa sig trött. Fort gick det! Efteråt flämtade han rätt rejält så vi tog en promenad i "värmen". Pinsamt att han sket på Ingmars nylagda väg som Ingmar sen kom förbi och harvade.

Jag är ambivalent till att mocka halm. Xipo verkar trivas med det för det ger sysselsättning när han står i boxen, speciellt sen jag stängt den övre grinden på boxdörren, men det tar mycket längre tid och är mer fysiskt ansträngande än till exempel att mocka torv. Jag får fundera lite till på det här...

onsdag 2 april 2008

Mer ridning

Igår kväll red jag Xipo för andra gången sen han kom hit och det gick bättre än första gången, även om han var stirrigare och inte ville stå still just när jag satte upp, så Ann fick ställa sig framför med Buddy. Men sen var Xipo och jag betydligt mer avslappande än igår. Vilket inte betyder att han var lat, tvärtom, han är mer framåt än vad jag kom ihåg när jag provred honom. Jag fick t.o.m. komplimang att han såg fin ut...
Fast när vi skrittade av för lång tygel var det nåt ljud som skrämde honom så då tog han några oförberedda galoppsprång, men han lugnad ner sig snabbt. Jag är oerhört glad jag var och red hos Marc i Portugal, det har förbättrat min balans i sadeln enormt så jag inte behöver trilla av varje gång nåt sånt händer...

Tyvärr verkar Xipo avsky bettet jag har lånat av Ann (3-delat Sprenger tränsbett), det ligger alldeles för oroligt i munnen på honom, men jag vet inte vad jag ska ha som kan vara bättre.

Jag har lämnat tillbaka den begagnade sadeln från Tre Hästar (en Passier Lenox). Den var inte bra, den är för kort för mig och den ligger inte still på hans rygg utan glider fram. Tyvärr var deras utbud av både begagnade och nya sadlar väldigt tunt. Jag ska köra förbi My One idag på väg från jobbet och se om de har något. Jag får se om jag rider ikväll. Dels vet jag inte om jag har någon sadel, dels blev Xipo vaccinerad idag och kan behöva ta det lugnt. Jag kanske bara ska promenera med honom i regnet...

Jag pratade med Maria. Eftersom jag är upptagen fredag kväll verkar det kunna bli lektion först på torsdag nästa vecka. Tisdagar är det andra som har lektion i ridhuset och det är inte bra med två tränare samtidigt, men är det bra väder kan vi ju hålla till i paddocken redan på tisdag. Annars blir det som sagt torsdag som gäller. Jättelång väntan!

tisdag 1 april 2008

Sova? Nej!

De började med nåt gatuarbete precis utanför mitt sovrumsfönster kvart i fem! Nåt jäkla dieselaggregat som skulle vara igång. Eftersom jag alltid har svårt att somna om då jag en gång vaknat var det som förgjort att få en god natts sömn. Grrrr...

Med tanke på dagens datum så antar jag att det är ett skämt, även om jag inte uppskattar det.