måndag 31 mars 2008

Rida!

Red Xipo för första gången idag sen han kom till Sverige. Jag var skitnervös och det var ingen bra ridning. Helena var dock med som moraliskt stöd när jag satt upp och under de första minutrarna jag red vilket var väldigt skönt.
Xipo gick dit jag styrde, han höll den gångart jag önskade (även om hastigheten bitvis var lite högre än jag tänkt) och jag satt kvar i alla gångarter, så det var ju inte katastrof heller. Jag måste jobba mer på att få honom lösgjord, han var inte direkt avslappnad idag. Men det är klart, andra gången i ridhuset någonsin, dessutom med andra hästar den här gången och en nervös ryttare så han tog det rätt bra ändå. Han är väldigt snäll och det är ofattbart att han bara är fem år...

Sadeln jag lånat för att testa från Tre Hästar, en Passier lenox, låg rätt ok på honom, men den var alldeles för liten för mig att sitta i. Och det var den enda som var tänkbar som de hade inne på Tre Hästar i Kungälv. Blir nog lite jobb om jag skall lyckas hitta en begagnad som passar. Annars får jag väl bita ihop och köpa en vettig ny...

Jag måste nog optimera mina rutiner i stallet. Idag var jag där drygt tre timmar och kom inte hem förrän tjugo i tio.

söndag 30 mars 2008

Cool kille

Det blåste rejält idag. Tråkigt då dagen faktiskt började med solsken, men när jag kom till stallet så var det både mulet och blåsigt. Som tur var hade vi ridhuset för oss själva så det var jättebra tillfälle för Xipo att gå runt och kolla och lukta på allt och vänja sig vid alla ljud när det blåser. Han tog det oerhört bra, det som han kollade mest på var speglarna i ena änden av ridhuset, för han trodde att det var en annan häst när han såg sin egen spegelbild. Dessutom är han väldigt väluppfostrad när man leder honom. Skönt!
Jag longerade honom rätt länge idag vilken han verkade rätt nöjd med, han var mer harmonisk efteråt. Men det är fortfarande lite svårt att reglera tempot för mig i longeringen, Xipo vill gärna gasa lite...

Jag kom till slut ihåg att ta lite bilder. Ingen av dem blev riktigt bra, men nu kan man i alla fall se honom i sitt fina utetäcke i en ganska lerig hage...

Förresten är det lite pinsamt över hur snygg alla tjejer tycker att Xipo är. Jag köpte honom inte för hans utseendes skull...

Sommartid

Jag glömde såklart ställa om klockorna, så när jag vaknade trodde jag att det var rätt tidigt (innan 9 alltså), men så var det inte. Nåväl, frukost och sen till stallet. Idag bara måste jag komma ihåg att ta bilder. Jag har haft med kameran varje gång hittills, men jag har alltid varit så fokuserad på annat när jag varit där så jag glömde varje gång..
Jag känner mig rätt begränsad i mina kunskaper om hur jag kan jobba med Xipo från marken, både när det gäller longering och mer "traditionellt" arbete vid hand. Så jag måste försöka skaffa en sadel så kvickt jag kan. Om jag trodde att Xipo inte skulle ändra sig så mycket skulle jag gärna köpa en ny sadel, men det får nog bli en begagnad till att börja med.

lördag 29 mars 2008

Borta!

Nu är bilen borta. Känns faktiskt tommare än vad jag väntat mig. Tjejen som köpte den var i alla fall väldigt entusiastisk så jag hoppas att hon får lika roligt med den som jag har haft.

Äntligen här!

Igår kom Xipo, till slut...

Han verkade hantera resan bra och klev ur transporten lagom pigg. Han fick en liten fyrkantig hage för sig själv efter att jag promenerat några kilometer med honom och det var oerhört spännande. Dels var det ju andra hästar som gick i hagen bredvid, dels så var det ju snö på marken så det var både kallt och halt, och så hade han nog inte fått gå lös i en hage på länge (år) utan att nån höll i honom. Sen packade jag ju in honom i täcke annars så hade han nog frusit ihjäl. Men jag visste ju att han haft täcke på sig förr som tur var. Han åt bra igår, men ville inte dricka förrän han kom in från hagen. så han mår nog rätt bra.
Och alla skulle titta och klappa en så exotisk häst (och söt får jag nog tillägga), så han fick ju inte en lugn stund i boxen på eftermiddagen. Men han höll sig rätt cool ändå, coolare än mig...

Jag försökte få tag på fodertillskottet Solid Gold, som funkade jättebra för Hjörtur när han var lite klen, så att Xipo snabbast möjligt skulle återhämta sig vikt- och vätskemässigt efter resan, men det var typiskt nog slut på Naturnära.
Jag såg i passet att Xipo vaccinerades senast i mars 2007 så jag måste ta hit veterinären bums. Lite surt då jag bad João fixa det innan resan när han ändå hade veterinären där för besiktningen.

Jag tog med kameran, men jag hade så mycket att tänka på att jag glömde bort att ta några bilder...

onsdag 26 mars 2008

Shopping

Håller på att shoppa "nödvändiga" prylar till Xipo. Hittills har det blivit stalltäcke, utetäcke, transportskydd, träns, första förband (utifallatt), grimma+grimskaft. Bett och benskydd får vänta tills han är här så det blir rätt storlek och longerutrustning kanske jag kan låna första dagarna. Borstar och sånt har jag ju sen innan. Täckena blir ju lite kritiskt då jag fått gissa storleken. Det går ju att byta, men då blir han ju täckeslös under tiden och just nu är det mycket snö och kallt, inte precis vad han är van vid. Sen måste jag hämta träns+grimmor i cob-storlekTofta, när jag nu ska hinna med det. Fattar inte hur jag kunde vara så dum att jag inte tog med det när jag tog med allt annat.
Jag har bokat in tid för skoning av Xipo om två veckor, men det kanske får tidigareläggas om hovslagaren kan få in det i sin kalender. Enligt Maria så låter de hovarna bli bra mycket längre än vad vi är vana vid i Sverige.

På fredag ska jag hämta hyrbilen som jag ska ha tills jag kan hämta min nya C30 föra att sen möta Xipo när han kommer med hästtransporten. Får se hur jag ska få med mig alla hästprylarna...

lördag 22 mars 2008

Sälja bil på Blocket...

Det kommer några e-brev i veckan som vill köpa min bil. Många verkar vara helt oseriösa, som han som ville byta sin Passat 82:a mot min bil rakt av, för att inte tala om han som inte alls ville köpa en bil utan ville sälja sin "extremstylade" BMW. Men andra vet att det är just den här typen av bul de vill köpa, fast de vill försöka få ner priset.
Jag hade hoppats att köparen vars bud jag accepterat kunde skickat kontrakten så att jag hade dem innan påsk. Då hade jag kunna tacka nej till alla andra med bättre samvete. Jag kommer i alla fall inte att ta bort annonsen förrän jag ser ett undertecknat kontrakt.

fredag 21 mars 2008

Tid för avgång

Fick precis SMS om att hästarna åker imorgon klockan 13. Spännande!

Hästtransport

I morgon åker Xipo från Portugal. Det blir en lång resa, men han får kliva av transporten och sova på två ställen på vägen. Tre om man räknar med att han får vila lite i Danmark då han ska byta lastbil. Får se hur pigg han är när han kommer fram.

Nu måste jag bara få ihop hur jag ska sälja bilen nästa helg och se till att jag inte blir billös när jag har en häst att ta hand om. Jag borde dessutom schyssta till MR2:an till de ska hämta den, på samma sätt som flyttstädning. Jag får nog boka tid hos Tide Car på fredagen för detta. Eller kanske på lördag morgon, det skulle funka ännu bättre.

tisdag 18 mars 2008

Allting som kan gå fel gör det!

Gud vilket strul! Xipo har möjlighet att åka redan på lördag och jag ville fixa kontrakt och betalning innan dess.
Jag faxade ner kontraktet till ägaren så han skulle skriva på för att sen faxa tillbaka till mig. Typiskt nog var tonern slut på faxen så det gick inte att faxa tillbaka, och fastighetsskötaren kunde inte fixa någon ny toner. Det gick tydligen inte heller att faxa till receptionen på bottenvåningen så till slut fick de skanna in kontraktet och skicka tillbaka med e-post.
Sen skulle jag föra över pengarna, vilket inte var det lättaste då internetbanken slängde ut mig hela tiden, antagligen för att jag satt bakom brandvägen på jobbet. Tills slut skulle pengarna föras över och jag hade skrivit ut en kvittens på att det skulle göras. Tyvärr missade jag att ange rätt konto som hade alla pengarna innestående så inget hände. Gissa om jag var ett vrak då jag insåg på kvällen att pengarna inte skulle komma fram innan Xipo skulle stiga på transporten (det skulle ta minst 3 bankdagar).
Det löste sig i alla fall då det räckte att jag faxade ner en kopia på att överföringen var gjord. Jag fattar dock inte hur internetbanken kunde säga att uppdraget att överföringen skulle göras men att den ändå inte kunde ske. Skärpning SEB!